Ris: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Arkæologiske optegnelser[!?] -> Arkæologiske fund ; edit
Linje 5: Linje 5:
== Historie ==
== Historie ==


Ris er verdens ældste [[afgrøde]]. [[Arkæologi]]ske optegnelser viser, at ris har været dyrket og spist gennem næste 7.000 år. De første skriftlige optegnelser om ris kan dateres tilbage til et risplantnings [[dekret]] udstedt af en [[kina|kinesisk]] [[kejser]] omkring år 2800 f.Kr.
Ris er verdens ældste [[afgrøde]]. [[Arkæologi]]ske fund viser, at ris har været dyrket og spist gennem næsten 7.000 år. De første skriftlige optegnelser om ris kan dateres tilbage til et risplantnings [[dekret]] udstedt af en [[kina|kinesisk]] [[kejser]] omkring år 2800 f.Kr.


Ris synes at stamme fra regioner i det sydlige [[Kina]] og [[Thailand]], men som spise spredte risen sig hurtigt og blev snart en del af [[kost]]en i Centralasien, [[Indonesien]], [[Japan]], [[Indien]], [[Persien]], middelhavsområdet og [[Sydamerika]]. Idag dyrkes ris på samtlig [[kontinent]]er på nær [[Antaktis]].
Ris synes at stamme fra regioner i det sydlige [[Kina]] og [[Thailand]], men som spise spredte risen sig hurtigt og blev snart en del af [[kost]]en i Centralasien, [[Indonesien]], [[Japan]], [[Indien]], [[Persien]], middelhavsområdet og [[Sydamerika]]. Idag dyrkes ris på samtlige [[kontinent]]er på nær [[Antaktis]].


Risen nåede Amerika ved et uheld. Et [[skib]] fra [[Madagascar]] kom ud af kurs, og søgte ly i Charleston, en havneby i [[South Carolina]]. Kaptajnen forærede en lille portion ris til en lokal planteavler, og det skulle hurtigt vise sig, at South Carolinas flade, rige jord var ideel for risdyrkning. I 1726 udgik 4.500 tons ris fra Charleston havn til eksport. 50 år senere, var det en af det amerikanske landbrugs helt store [[succes]]er.
Risen nåede Amerika ved et uheld. Et [[skib]] fra [[Madagascar]] kom ud af kurs og søgte ly i Charleston, en havneby i [[South Carolina]]. Kaptajnen forærede en lille portion ris til en lokal planteavler, og det skulle hurtigt vise sig, at South Carolinas flade, rige jord var ideel for risdyrkning. I 1726 udgik 4.500 tons ris fra Charlestons havn til eksport. 50 år senere, var det en af det amerikanske landbrugs helt store [[succes]]er.


== Varianter ==
== Varianter ==
Linje 18: Linje 18:
===Brune kontra hvide ris:===
===Brune kontra hvide ris:===


Hvilken har bedst næringsværdig? Du vil sikkert blive overrasket over svaret: Begge to. For hvide ris giver dig mere thiamin og jern end brune ris, mens brune ris giver en smule mere [[kostfiber|fiber]], E-[[vitamin]], fosfor og calcium.
Hvilken har bedst næringsværdi? Du vil sikkert blive overrasket over svaret: Begge to. For hvide ris giver dig mere thiamin og jern end brune ris, mens brune ris giver en smule mere [[kostfiber|fiber]], E-[[vitamin]], fosfor og calcium.


===Korte kontra lange:===
===Korte kontra lange:===

Versionen fra 26. jul. 2003, 15:37


Ris er en kornsort plante, der tilhører græs-familien.

Historie

Ris er verdens ældste afgrøde. Arkæologiske fund viser, at ris har været dyrket og spist gennem næsten 7.000 år. De første skriftlige optegnelser om ris kan dateres tilbage til et risplantnings dekret udstedt af en kinesisk kejser omkring år 2800 f.Kr.

Ris synes at stamme fra regioner i det sydlige Kina og Thailand, men som spise spredte risen sig hurtigt og blev snart en del af kosten i Centralasien, Indonesien, Japan, Indien, Persien, middelhavsområdet og Sydamerika. Idag dyrkes ris på samtlige kontinenter på nær Antaktis.

Risen nåede Amerika ved et uheld. Et skib fra Madagascar kom ud af kurs og søgte ly i Charleston, en havneby i South Carolina. Kaptajnen forærede en lille portion ris til en lokal planteavler, og det skulle hurtigt vise sig, at South Carolinas flade, rige jord var ideel for risdyrkning. I 1726 udgik 4.500 tons ris fra Charlestons havn til eksport. 50 år senere, var det en af det amerikanske landbrugs helt store succeser.

Varianter

Der findes næsten 80.000 ris varianter på verdensplan.

I Danmark kender vi relativt få varianter. Og de er her beskrevet kort.

Brune kontra hvide ris:

Hvilken har bedst næringsværdi? Du vil sikkert blive overrasket over svaret: Begge to. For hvide ris giver dig mere thiamin og jern end brune ris, mens brune ris giver en smule mere fiber, E-vitamin, fosfor og calcium.

Korte kontra lange:

Langkornede ris som basmati og jasmin er mere end tre gange længere end brede. Når de koges forbliver risene lette og luftige. Mediumkornede ris som arborio og javonica er 2-3 gange længere end brede. Når de koges bliver de mere bløde end langkornede, og med en lettere tendens til at klistre. Kortkornede ris (som røde ris) er mindre end 2 gange så lange som brede, og bliver bløde og grødede når de koges.

Langkornede ris anbefales til opskrifter, hvor du behøver lette og løse ris. Medium og korte anbefales til riscroquetter, risotto og lignende retter.


Aromatiske ris:

Basmati, Thai jasmin, texmati, vild pecan med flere er som navnet antyder aromatiske rissorter med en fin duft.

Sorte ris:

Ris med et tynd lag sort klid frem for det mere almindelige lysebrune lag. Under kliden er en hvid kerne. Varianterne inkluderer Balinesiske ris, Kinesisk- og Thai black rice.

Minut ris:

Ris der er forkogt og dehydreret for at nedsætte den endelige forberedelsestid.

Italienske ris:

Varianter som Arborio, Carnaroli, Vialone og Nano. Disse ris er medium- eller kortkornede og bruges til eksempelvis risotto.

Parboiled ris:

Ris, der er dampede, så klidens næring opløses optages i kernen. Parboiled ris er sundere og smager af mere end almindelige ris.

Røde ris:

Bhunanesiske, Himalaya og Thai ris med rød klidlag frem for det normale lysebrune.

Råris:

Gryn stadig i celluloseskallen. Før risen kan koges, må skallen fjernes, da skallen ikke kan fordøjes af mennesker. Råris er næringsrige og indeholder meget kalium.

Spanske ris:

Mest kendte spankse ris er Valencia ris, der bruges til paella og andre spankse retter. I mangel på Valencia kan man bruge mediumkornet ris.

Vilde ris:

Selvom det ligner ris, er det kornet fra en slags vandgræs - også kaldet zizania aquatica.

Kilder/henvisninger

  • vegetaren.dk