Forskel mellem versioner af "Optisk telegraf"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes fjernet ,  for 15 år siden
Rettet datids-formulering midt i en forklaring der ellers er formuleret i nutid
(Opret - mere kan sikkert tilføjes...)
 
(Rettet datids-formulering midt i en forklaring der ellers er formuleret i nutid)
'''Optisk telegraf''' er den form for [[telekommunikation]] man brugte før den [[Elektrisk telegraf|elektriske telegraf]]: Her overføres meddelelser manuelt ved hjælp af [[flag]], [[semafor]]er, [[lys]] eller andre synlige signaler — dette var hurtigere end datidens alternativer, [[postvæsen]]et eller en [[kurér]]. Systemet blev opfundet i [[Frankrig]] i slutningen af det [[18. århundrede]], og i [[Danmark]] oprettedes i [[1800]] en optisk telegrafforbindelse mellem [[København]] og [[Slesvig]]. Optiske telegrafsystemer var i brug indtil den elektriske telegraf overtog omkring [[1850]].
 
En optisk telegrafforbindelse mellem to [[by]]er består af en "kæde" af bemandede stationer, anbragt på steder i terrænet med så god udsigt, at man (givet gunstige vejrforhold) kan se fra den ene station til den næste. Den første station i kæden tager imod en meddelelse, og "signallerer" den bogstav for bogstav, ved hjælp af signalflag, store mekaniske "arme" eller lysglimt. Næste station i kæden observeredeobserverer disse signaler, og sendtesender dem igen videre med et tilsvarende signalsystem, og processen gentages indtil sidste station modtager signalerne og skriver meddelelsen ud i klartekst til den endelige modtager.
 
I dette system blev der brugt hvad man kan betragte som en tidlig form for [[komprimering]] i [[datalogi]]sk forstand; man havde en "kodebog"; en tabel der knytter en unik "kode" af to bogstaver eller cifre til hvert ord. Hvert ord i meddelelsen blev omsat til denne "to-tegns-kode" inden den blev afsendt, og hos den sidste station i kæden tilsvarende "afkodet" til almindelige ord igen.
Anonym bruger

Navigationsmenu