Kurér

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kurér (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kurér)
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
En japansk kurér forfølges af kosakker.

En kurér er en budbringer. Kurerer benyttes i mange forskellige sammenhænge.

Diplomati[redigér | redigér wikikode]

I diplomatiet er en kurér en person, der transporterer diplomatisk post.

I Danmark kan kureren være en medarbejder i udenrigstjenesten, en medarbejders ægtefælle, en medarbejder fra en anden statsinstitution, en purser på et SAS-fly eller en bona fide[1] privatperson. Posten emballeres i en kurersæk, der plomberes, og kureren forsynes med en kurerattest. Forsendelsen skal altid være i kurerens varetægt, indtil den kan afleveres til modtageren.

Kurerposten er omfattet af de særlige regler om diplomatiske immuniteter og privilegier i medfør af Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser. Disse regler sikrer, at kurerposten mellem et lands udenrigsministerium og landets ambassader mv. i udlandet ikke åbnes undervejs.

Militær[redigér | redigér wikikode]

Den militære kurér, også kaldet en ordonnans, bringer ordrer og budskaber mellem militære ledere og enheder.

Budtjeneste[redigér | redigér wikikode]

Kommercielle kurérfirmaer benytter forskellige transportmidler til at bringe breve og pakker fra kunde til kunde, undertiden i konkurrence med postvæsenet. Nogle kurérfirmaer er (eller er begyndt som) rene cykelbudvirksomheder.

Referencer/Fodnoter[redigér | redigér wikikode]