Pressenævnet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
links og andet godt, samt kat
m Fjerner dobbelt-kategori
Linje 37: Linje 37:
*[http://www.cfje.dk/cfje/lovbasen.nsf/(RetsreglerVejledningerEUmultiDB)/00F19249EB236C93C1256AC30029DB2F?OpenDocument Vejledende regler for god presseskik]
*[http://www.cfje.dk/cfje/lovbasen.nsf/(RetsreglerVejledningerEUmultiDB)/00F19249EB236C93C1256AC30029DB2F?OpenDocument Vejledende regler for god presseskik]


==Se også==
== Se også ==
[[Wikipedia:Juridiske forbehold]]
* [[Wikipedia:Juridiske forbehold]]

[[Kategori:Journalistik]]


[[Kategori:Journalistik]]
[[Kategori:Journalistik]]

Versionen fra 17. sep. 2008, 10:42

Pressenævnet er en dansk institution etableret med grundlag i Medieansvarslovens kapitel 7. Pressenævnet behandler klager om overtrædelse af god presseskik og spørgsmål om genmæle.

Hvilke sager og medier

Sager om overtrædelse af god presseskik tager udgangspunkt i de Vejledende regler for god presseskik. De gældende Vejledende regler for god presseskik er formuleret i en betænkning fra Medieansvarsudvalget i 1990.

Sager vedrørende genmæle afgøres i henhold Medieansvarslovens kapitel 6. I følge medieansvarsloven har man ret til at få offentliggjort et genmæle i et massemedie overfor faktiske oplysninger, der kan påføre økonomisk eller anden skade, der er fremsat i mediet - medmindre påstanden er utvivlsomt rigtig.

Pressenævnet afgør kun sager vedrørende medier, der er omfattet af Medieansvarsloven. Det er indenlandske periodiske skrifter (dvs. fx danske aviser, magasiner og blade) og radio- og tvprogrammer. For andre massemedier, fx. rendyrkede internetnyhedstjenester, gælder det, at de selv skal tilmelde sig Pressenævnet for at være omfattet af Medieansvarsloven. Bemærk at det ikke fritager for strafansvar i forhold til Straffeloven ikke at høre under Medieansvarsloven.

For sager i forbindelse med reklamer i radio eller tv, gælder Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed i stedet for Medieansvarsloven.

Nævnets nuværende sammensætning (januar 2004)

Pressenævnet består af otte medlemmer: Formand og næstformand udpeges af højesteret, 2 medlemmer udpeges af Dansk Journalistforbund, 2 af udpeges af de danske mediers redaktionelle ledelser og de sidste 2, offentlighedens repræsentanter, udpeges efter udtalelse fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Stedfortræder nævnt i parentes.

Formandskab

Journalister

Redaktører

Repræsentanter for offentligheden

Kilder/henvisninger

Se også