Design: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{flertydig}}
'''Design''' er vidensområdet om at skabe ting, i en meget bred forstand. Det bruges ofte om de kreative fag, hvor man primært behandler et produkts visuelle egenskaber, men også i enginørområdet og andre områder tales der om design af produktets nødvendige funktionalitet og egenskaber. ''Et design'' henviser til produktet af en udført designproces.


'''Design''' er vidensområdet om formgivning, f.eks. udformning af et [[produkt]] som [[tøj]], en [[illustration]] eller en [[planlægning|plan]]<ref>Gyldendals Fremmedordbog, 11. Udgave, 7. Oplag - [[ISBN]] 87-00-68214-4.</ref>. ''En designer'' (tidligere kaldet en ''dessinatør'') er et bredt udtryk for personen, som står for denne udformning. Resultatet kan man kalde ''et design''.
Udtrykket "design" får først værdifuld mening, når man taler om det bestemte område, der skabes ting indenfor. Der findes derfor mange forskellige grene af design, f.eks.:


''At designe'' er et udtryk for den proces, hvorved man formgiver noget. I denne proces overvejer man ofte resultatets [[æstetik|æstetiske]] og [[funktion]]elle egenskaber.
* [[Grafisk design]]
* [[Webdesign]]
* [[Møbeldesign]]
* [[Industrielt design]]
* [[Programdesign]]
* [[Tøjdesign]] - [[Mode]] eller [[beklædningsdesign]]
* [[Tekstildesign]] - [[Vævning]], [[filtning]] og [[stoftryk]]
* [[Multimediedesign]]


Der findes mange forskellige [[fag]] og [[profession]]er, der handler om design:
Betegnelsen for beskyttelsesobjekter under "designloven" (den tidligere mønsterlov/mønsterbeskyttelse) er også "designs". Se [[designret]].


* [[Filtning]]
En designproces kan også udmunde i tilblivelsen af nye alternative produkter, altså byde på forslag til indholdsmæssige forandringer i vores materielle kultur. Et eksempel kunne være en ny møbeltype, som understøtter en anden social adfærd end den norm den eksisterende kultur lever efter. Disse ændringer af indholdet i vores materielle kultur kan skabes på grobund af teoretiske såvel som empiriske undersøgelser, og har oftest rod i designerens egen nysgerrighed og forståelse af verden.
* [[Industrielt design]]
* [[Multimediedesign]]
* [[Møbeldesign]]
* [[Programdesign]]
* [[Mode]]
* [[Vævning]]
* [[Webdesign]]


== Referencer ==
'''Dessinatør''' er et gammelt dansk ord for '''designer'''.
{{reflist}}


==Se også==
==Se også==

Versionen fra 30. dec. 2008, 03:43

Dette er en artikel med en flertydig titel.
Det vil sige en artikel, der alt efter betydning henviser til andre artikler med det egentlige indhold. Hvis du fulgte en henvisning hertil, så gå venligst tilbage og ret henvisningen til at føre til den rigtige artikel. (Se alle artikler, hvis navn begynder med "Design").

Design er vidensområdet om formgivning, f.eks. udformning af et produkt som tøj, en illustration eller en plan[1]. En designer (tidligere kaldet en dessinatør) er et bredt udtryk for personen, som står for denne udformning. Resultatet kan man kalde et design.

At designe er et udtryk for den proces, hvorved man formgiver noget. I denne proces overvejer man ofte resultatets æstetiske og funktionelle egenskaber.

Der findes mange forskellige fag og professioner, der handler om design:

Referencer

  1. ^ Gyldendals Fremmedordbog, 11. Udgave, 7. Oplag - ISBN 87-00-68214-4.

Se også