Mode

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En model deltager i en modeopvisning foran tilskuere og fotografer.

En mode eller trend er en tendens til at en bestemt gruppe af ting bliver populære for en ofte kort periode. Begrebet bruges mest inden for tøjmoden, men kan også bruges på andre områder, som f.eks. madlavning. litteratur, kunst og arkitektur.

Mode opstår som et resultat af at en større gruppe af mennesker mener at noget er "in". Ofte som et modtræk på den verden vi lever i, eller måske en tidligere mode.

Paris, London og Milano er tre europæiske byer hvor modebranche og strømninger har stor indflydelse på især vestlig mode.

Tøjmode bliver ofte modstillet tøjstil. I den sammenhæng er stil en særlig måde at klæde sig på, der stort set uafhængigt af den gældende mode bliver ved med at være acceptabel. En konservativ udgave af mandens jakkesæt er et eksempel på et klædningsstykke, der kan kategoriseres som en tøjstil.

Tøjstile ændrer sig også, men langsomt. Eksempelvis syes de fleste konservative jakkesæt i dag af væsentligt lettere materialer end for 50 år siden.

Inspiration er en rigtig stor del af mode. Den er med til at holde de kreative hoveder kørende. Så opstår der hele tiden nye ideer til designs. Det kan også forekomme at "gamle" trends bliver nytænket eller bare kommer på banen igen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

TøjStub
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.