Mode

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En model deltager i en modeopvisning foran tilskuere og fotografer.

En mode eller trend er en tendens til at en bestemt gruppe af ting bliver populære for en ofte kort periode. Begrebet bruges mest inden for tøjmoden, men kan også bruges på andre områder, som f.eks. madlavning. litteratur, kunst og arkitektur. Ordet mode kommer oprindeligt fra det franske sprog, og stammer fra det latinske udtryk "Modus"[1] og betegnes som noget der opstår, som et resultat af at en større gruppe af mennesker mener at noget er "in". Den moderne tøjmode antages at være startet omkring 1800-tallet[2], men der ses eksempler på mode helt tilbage fra arkæologiske udgravninger fra vikingetiden.

Paris, London og Milano er tre europæiske byer hvor modebranche og strømninger har stor indflydelse på især vestlig mode.

Tøjmode bliver ofte modstillet tøjstil. I den sammenhæng er stil en særlig måde at klæde sig på, der stort set uafhængigt af den gældende mode bliver ved med at være acceptabel. En konservativ udgave af mandens jakkesæt er et eksempel på et klædningsstykke, der kan kategoriseres som en tøjstil.

Tøjstile ændrer sig også, men langsomt. Eksempelvis synes de fleste konservative jakkesæt i dag af væsentligt lettere materialer end for 50 år siden.

Inspiration er en rigtig stor del af mode. Den er med til at holde de kreative hoveder kørende. Så opstår der hele tiden nye ideer til designs. Det kan også forekomme at "gamle" trends bliver nytænkt eller bare kommer på banen igen.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

TøjSpire
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.