Typografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Typografi er et kunsthåndværk og et speciale inden for design, hvis formål er at behandle tekst ud fra æstetiske og funktionelle overvejelser. Typografiske virkemidler er blandt andet:

Typografi har desuden at gøre med tekstens position og anvendelse af spalter og margener. I avistypografi bruges ofte "blokombrydning" for at præsentere forskellige historier på samme papirflade. Anvendelse af spalteskrift og typografisk layout gør det muligt i en vis udstrækning at "styre" læserens øje.

Typografi udføres blandt andet af typografer, art directors og grafiske designere.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Typografi i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danske typografer brugte i forrige århundrede Emil Selmars typografiske håndbog Selmars Typografi som autoritet, når de diskuterede håndværkets detaljer. Førsteudgaven af denne typografiske lærebog, med titlen "Vejledning i praktisk Typografi for unge Sættere", blev udgivet i 1891. Lærebogen blev udgivet under hans døbenavn, Emil Sørensen på Ny Typografisk Forenings Forlag og trykt hos Fr.G Knutzons Bogtrykkeri.Den næste udgave udkom i 1913 under titlen "Typografi for sættere, korrektører, forfattere og forlæggere" udgivet på Gydendalske Boghandel,Nordisk Forlag og trykt hos Langkjærs Bogtrykkeri. Da Emil Selmar døde som 80-årig i 1934, var han i fuld gang med arbejdet på tredje udgave af bogen.Han fik kun redigeret ca. en trediedel af bogen før sin død. Bogen blev senere færdiggjort og udgivet på Fagskolen for Boghåndværk i 1938,Iflg. bogens forord var en række af fagets dygtigste folk involveret i arbejdet. Denne udgave blev anvendt som lærebog indtil 1958, da den blev afløst af "Lærebog i Typografi" af Charles Moegreen, udarbejder til brug ved lærlingeundervisningen i bogtrykfaget.