Vævning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Forhistorisk vævning.
Skyttel

Vævning er en proces, hvormed spundet garn omdannes til klæde. Processen foregår på en væv. Vævning er opfundet i stenalderen og processen er ikke ændret i væsentligt omfang siden.

Vævet klæde består af tråde i to retninger, trenden, også kaldet kæden, i stoffets længste led og islættet, også kaldet skudtråden, på den korte led. Det vævede klædes bredde afhænger af vævens bredde, idet der normalt kun væves i ét lag.

Ved vævning startes arbejdet ved oplægning af trend, et antal tråde svarende til ønsket tæthed og bredde udmåles, normalt ved opspænding mellem to par pinde placeret den ønskede vævelængde fra hinanden. Ved hjælp af de to pinde i hver ende kan trendtrådenes rækkefølge fastholdes gennem at krydse trådene ved hver vending.

Den færdige trend spændes på væven og trådene fordeles ligeligt over hele vævebredden – afhængigt af vævens type kan dette gøres ved hjælp af en redekam eller selve vævekammen (på båndvæv eller ved brikvævning spændes væven fast på trenden i stedet og trådene skal ikke fordeles videre). Trenden rulles derefter på bagbommen under belastning, så trådene kommer til at ligge så lige som muligt.

Efter oprulning bindes væven op, ved at hver enkelt tråd føres gennem en sølle fastgjort til det skaft, der passer til trådens placering i vævemønstret. Ved den mest simple toskaftsvævning (lærred) føres trådene skiftevis gennem sølle på skaft 1 og 2. De mest almindelige håndvæve har 2,4 eller 8 skafter, mens industrivæve kan have flere hundrede. Efter sølningen skal trenden føres gennem kammen og fastbindes til forbommen.

Så er væven klar til start.

Det første skaft løftes og der lægges islæt ind, skaftes sænkes og næste skaft løftes, det andet islæt lægges ind fra modsat side (hvor islættråden endte før). Dette gentages, indtil der ikke er plads til flere islæt på den fremrullede del af trenden. For hvert isæt slås den vævede tråd sammen med resten af klædet, så hver af islættets tråde kommer til at ligge vinkelret på trenden. Bagbommen løsnes og trenden rulles frem så det vævede stykke efterhånden rulles over på forbommen. Begge bomme holdes fastspændte under selve vævningen. Når der ikke er mere trend kan det vævede klæde klippes af væven og er derefter klar til (gen-)anvendelse.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]