Thisted: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fjernet slettet billede
Opdatering af indbyggertal
Linje 14: Linje 14:
[[File:-Thisted 1900.jpg|thumb|Thisted omkring 1900]]
[[File:-Thisted 1900.jpg|thumb|Thisted omkring 1900]]
{{harflertydig4|'''Thisted''' eller '''Tisted''' har flere betydninger, se [[Tisted (flertydig)]]}}
{{harflertydig4|'''Thisted''' eller '''Tisted''' har flere betydninger, se [[Tisted (flertydig)]]}}
'''Thisted''' er en havneby ved [[Limfjorden]] med 12.835 indbyggere ([[2008]]) <ref>[http://www.statistikbanken.dk/BEF44 Statistikbanken Tabel BEF44]</ref> beliggende i [[Thy]]. Fjordbyen er hovedby i [[Thisted Kommune]] og i [[Thisted Sogn]]. Byen ligger i [[Region Nordjylland]]. Hvornår Thisted fik købstadsstatus vides ikke, men der er vis sandsynlighed for denne status blev givet omkring år [[1500]]. Thisted var administrationsby for det tidligere [[Thisted Amt]], der eksisterede fra [[1793]]-[[1970]].
'''Thisted''' er en havneby ved [[Limfjorden]] med 12.995 indbyggere ([[2009]]) <ref>[http://www.statistikbanken.dk/BEF44 Statistikbanken Tabel BEF44]</ref> beliggende i [[Thy]]. Fjordbyen er hovedby i [[Thisted Kommune]] og i [[Thisted Sogn]]. Byen ligger i [[Region Nordjylland]]. Hvornår Thisted fik købstadsstatus vides ikke, men der er vis sandsynlighed for denne status blev givet omkring år [[1500]]. Thisted var administrationsby for det tidligere [[Thisted Amt]], der eksisterede fra [[1793]]-[[1970]].


== Oprindelsen til navnet ==
== Oprindelsen til navnet ==

Versionen fra 3. jul. 2009, 14:10

Thisted (Nordjylland)
Thisted
Thisted
Thisteds beliggenhed
Thisted Kirke
Gågaden i Thisted
Thisted omkring 1900
Thisted eller Tisted har flere betydninger, se Tisted (flertydig)

Thisted er en havneby ved Limfjorden med 12.995 indbyggere (2009) [1] beliggende i Thy. Fjordbyen er hovedby i Thisted Kommune og i Thisted Sogn. Byen ligger i Region Nordjylland. Hvornår Thisted fik købstadsstatus vides ikke, men der er vis sandsynlighed for denne status blev givet omkring år 1500. Thisted var administrationsby for det tidligere Thisted Amt, der eksisterede fra 1793-1970.

Oprindelsen til navnet

Forleddet er gudenavnet Tyr, (jf. tirsdag). Efterleddet er ordet sted, og navnet betyder altså "Stedet viet til Tyr".[2]

Personer fra Thisted

Fodboldspilleren Jesper Grønkjær, forfatteren J.P. Jacobsen, skolemanden Christen Kold var fra Thisted. Andre kendte personligheder er journalisten Reimer Bo Christensen, popduoen Junior Senior og Søren Dahl der gennem flere år har lavet radioprogramet Café Hach på Danmarks Radios P4.

Thisted er endestation for Thybanen og var 1904-69 endestation for Thisted-Fjerritslev Jernbane.

Andelsbevægelsen og Danmarks første brugsforening

Den danske andelsbevægelse begyndte med Thisted Arbejderforening, og Danmarks første brugsforening blev oprettet i 1866 af provst Hans Chr. Sonne.

Uddannelsesinstitutioner

Nogle uddannelsesinstitutioner i byen er EUC Nordvest, Thisted Gymnasium, Thy Uddannelsescenter og Thisted Sygeplejeskole.

Thisted Bryghus er kendt for kvalitetsøl og specialprodukter som porseøl og økologisk øl. En mindre del af filmen Olsen-banden i Jylland er optaget i Thisted - størstedelen i Hanstholm og omegn.

Ved Beredskabsstyrelsens kaserne står et malet trækors, samt et stort mosaikrelief. Det er mindesmærker rejst af flygninge fra Litauen i 1947. Lejren er også kendt som Dragsbæklejren.

Se også

Noter

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44
  2. ^ Thisted - Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet

Eksterne henvisninger

Kilder

56°57′N 8°41′Ø / 56.950°N 8.683°Ø / 56.950; 8.683

Dansk geografiSpire
Denne artikel om Danmarks geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi