Thisted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thisted
Thisted Kirke Byvåben
Thisted kirke.JPG Coat of arms of Thisted.svg
Gågaden Thisted.jpg
Gågaden i Thisted
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Thisted Kommune
Sogn: Thisted Sogn
Postnr.: 7700 Thisted
Demografi
Thisted by: 13.363[1] (2017)
Kommunen: 43.826[1] (2017)
 - Areal: 1101,65 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.thisted.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°57′9″N 8°41′16″E / 56.95250°N 8.68778°Ø / 56.95250; 8.68778

Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Thisted. Ordet Thisted bruges ofte også som en kort betegnelse for Thisted Kommune.
Disambig bordered fade.svg Thisted eller Tisted har flere betydninger, se Tisted (flertydig)

Thisted er en købstad og havneby ved Limfjorden med 13.363 indbyggere (2017)[1], beliggende i Thy. Byen er centrum i Thisted Kommune, der er en del af Region Nordjylland. Thisted ligger nogenlunde midt i kommunen og har en ca. fem km lang kystlinie langs fjorden. Limfjordsbyen er politisk, økonomisk og kulturelt centrum i kommunen, og Thisted er den største by i Nordvestjylland. Byens hospital, Sygehus Thy-Mors, er et af hovedsygehusene i regionen. Sygehuset har en nybygget akutmodtagelse, der betjener hele det Nordvestjyske område.

Oprindelse til byens navn[redigér | redigér wikikode]

Forleddet er gudenavnet Tyr, (jf. tirsdag). Efterleddet er ordet sted, og navnet betyder altså "Stedet viet til Tyr".[2]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det gamle Rådhus

Der har levet mennnesker her siden stenalderen. Den store aflange gravhøj, Langdos i Vestbyen, minder om en stor bebyggelse. Bynavnet efter guden Tyr stammer fra 6-700-tallet, og stedet har måske været et Vi (helligt sted) hvor man har udført blot (offerhandlinger) i jernalder og vikingetid.

Der blev bygget en trækirke ved vikingetidens slutning, senere afløst af en romansk kirke. Den første navngivne stormand er Tord Amdisøn, hvis navn findes på en runesten fra 1100-tallet, i dag indmuret i kirketårnets fod. Der er fundet spor af en tidlig middelalderby og handelsplads, fra 1200-tallet, under det nuværende Storetorv og Storegade. Byens navn optræder i et dokument fra 1367 som Thystadth og nogle år senere som Tystad. Der var bispegård på engen vest for byen, ad Bisgårdsgade, som tilhørte Børglum bisperne. En gravsten over en af dem er indmuret i kirken.

Byen voksede, og den nuværende gotiske kirke "Vor Frue" afløste den mindre romanske kirke omkring 1490. Kirken havde Latinskole tilknyttet. Thisted fik købstadsstatus af Christian II d. 10 aug. 1524, hvilket er byens officielle fødselsdag som købstad. Byen er kortlagt i Resens atlas fra 1670.

Flere af byens kvinder blev i årene 1696-98 udsat for hekseprocesser, blandt disse kvinder var adelskvinden Ane Søe. Præsten Ole Bjørn var i spidsen for anklagerne. De blev senere tilbagevist af en kongelig kommission og kvinderne frikendt. Ole Bjørn blev landsforvist for sin andel i sagerne.

Thisted omkring 1900

Thisted var administrationsby for det tidligere Thisted Amt, der eksisterede fra 1793-1970. Handelen blomstrede fra midten af 1800-tallet i forbindelse med anlæggelsen af havnen, der stadig ligger centralt i byen.

Bykernen er kendetegnet ved snoede gader, der flere steder rummer pladser og torve med mange forskellige bygninger, der repræsenterer arkitektur fra flere århundreder. Mest kendt er den gotiske kirke fra ca. 1490, flere borgerhuse fra 17-1800-tallet, Det gamle Rådhus fra 1853, tegnet af arkitekt Michael Gottlieb Bindesbøll. Toldboden og jernbanestationen er bygget i 1884.

Byens tidligere administrationsbygning ved Nytorv er bygget i 1917. Museet er fra 1924, og Hovedbiblioteket på Tingstrupvej er en karakteristisk funkisbygning fra 1938, arkitekt Jens Foged. Det nuværende Rådhus er fra 1974. I udkanten af byen ligger gymnasiet fra 1975, arkitekterne Friis & Molkte og Thy Uddannelsescenter 2004, arkitekter Richter & Kjaer. Desuden er der en del moderne byggeri i bymidten, blandt andet et stort center, I.P.Jacobsen Centret, med butikker og moderne lejligheder. Centret er opkaldt efter forfatteren J.P. Jacobsen. Flere stilarter giver hinanden med- og modspil og kan ses koncentreret omkring den store smukke plads midt i byen, Store Torv, hvor der er turistbureau og kunstudstillinger i Det gamle Rådhus, Thisted Museum samt moderne butikker og caféer.

Andelsbevægelsen og Danmarks første brugsforening[redigér | redigér wikikode]

Den danske andelsbevægelse begyndte med Thisted Arbejderforening, og Danmarks første brugsforening blev oprettet i 1866 af provst Hans Chr. Sonne.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Thisted tog initiativ til, og var den første danske by, der indgik venskabsbyaftaler i 1939. I dag har byen venskabsbyer i alle nordiske lande. Der er regelmæssige udvekslinger af politik og kultur byerne imellem.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Thisted ligger på tre højdedrag eller byhøje, delt af to vandløb ned mod Limfjorden. Fra sydvest hæver det første højdedrag sig med Simons bakke, med bydelene Silstrup, Dragsbæk og Tilsted. Disse bydele afgrænses fra centrum af den lille Tilsted Å, "Dragsbækken". På den anden side af åen hæver den dominerende bydel sig, selve det centrale højdedrag, som en langstrakt ås fra Torp og Tingstrup i Vestbyen ned mod byens centrum ved Limfjorden, og den bærer bykernen og hele den gamle købstad ned mod havnen. Lidt øst for byens centrum løber Skinnerup Å, inden den nordøstlige og tredje bydel hæver sig med bydelene Østerbakken, Lerpytter, Fårtoft og Rolighed, i daglig tale Østbyen.

Vest for byen, langs havet, ligger Nationalpark Thy, et område der består af klitheder og anden kystnær flora og fauna. Nationalparken ligger langs Vesterhavet og rummer barsk, storslået og varieret natur.

Infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Havnen[redigér | redigér wikikode]

Havnen midt i byen har flere funktioner, dels som trafikhavn for coastere og almindelig skibstrafik, dels er den rekreativ med lystbådehavn, cafeér og restauranter samt servicefunktioner. Fjorden, havnen og strandene ved byen giver plads for aktiviteter som sejlads, badning, surfsport og roning i båd eller kajak samt dykning i Thisted Bredning. Havneområdet er for nylig renoveret og har udsigt over Thisted Bredning til moler klinterne, blandt andet Hanklit, på Mors. Der er lavet cablepark ved Synopalhavnen i Østbyen, dette spot giver mulighed for vandski, funboard mv. og kaldes "Cold Hawaii Inland"[3].

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Thisted er endestation for Thybanen og var 1904-69 endestation for Thisted-Fjerritslev Jernbane.

Veje[redigér | redigér wikikode]

Ad den store ringvej ledes hovedvejene A11 (Aalborg-Den tyske grænse) og A26 (Aarhus-Hanstholm) til byen.

Uddannelsesinstitutioner[redigér | redigér wikikode]

Byen har seks skoler: fire folkeskoler, heraf to med overbygning, samt to friskoler.

Der er flere ungdoms-, erhvervs- og videregående uddannelsesinstitutioner i byen: EUC Nordvest, Thisted Gymnasium, Sosu-skolen og Thy Uddannelsescenter med flere uddannelser på akademi-, bachelor- og masterniveau. Et par tusinde studerende tager deres uddannelser på dette campus i byens nordlige udkant. Et nyt kollegium blev en del af uddannelses campus i 2015. Thy-Mors HF & VUC ligger på Munkevej.

Thisted Gymnasium har indviet Teutonersalen i sep. 2012 med plads til gymnasiets 700 elever og ansattte samt til kulturarrangementer, forestillinger og koncerter. Gymnasiet har en stor samling af moderne kunst.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Industri[redigér | redigér wikikode]

Thisted har en klynge af industrier indenfor fødevareproduktion: Tican Slagteriet, Dragsbæk Maltfabrik, Dragsbæk Magarinefabrik, Thisted Bryghus og Premier Is.

En række virksomheder i og omkring byen er opstået omkring industrialiseringen af landbruget i midten af 1900-tallet. Det gælder Sjørring Maskinfabrik, CSK Stålindustri (har opkøbt det tidl. Thy Stålbyg) og Cimbria Unigrain. Disse fabrikker har alle rødder i landbrugsproduktionen i Thy, og de er alle startet som lokale iværksættervirksomheder og er i dag virksomheder af international betydning.

Slagteriet Tican, kommunens største private virksomhed, er kendt for sin lufttørrede kammerskinke. Thisted Bryghus er kendt for kvalitetsøl og specialprodukter som porseøl og økologisk øl.

Byen har et par moderne hoteller; Hotel Limfjorden med 60 værelser og Hotel Thisted med 25 værelser.

Sundhed[redigér | redigér wikikode]

Thisted har et behandlerhus på havnen, Dokken, som samler en halv snes almene lægepraksiser og har speciallæger og andre sundhedsfunktioner. Dokken er arbejdsplads for knap 50 personer indenfor sundhedssektoren. En model der søges kopieret andre steder i landet.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Byen har et Musikteater med teaterforestillinger, rytmiske og klassiske koncerter, blandt andet den årlige Thy Kammermusikfestival/Masterclass. Thisted Musikteater har ca. 100 kulturarrangementer om året. Der er op til 450 siddepladser.

Thy teater er et professionelt egnsteater. Det har base i teaterhuset på Frederikstorv og står bag cirka 150 forestillinger om året, en del som turnevirksomhed rundt i kommunen.

Spillestedet Thy er et professionelt ledet regionalt rytmisk spillested med base i Plantagehuset. Spillestedet er dannet af en gruppe af musikalske foreninger indenfor den rytmiske musik.

Plantagehuset er byens og kommunens kulturhus for den folkelige kultur med mange arrangementer hver uge. Plantagehuset har et levende ungdomsmiljø omkring URT (Ungdomsrådet i Thy) og Alive Festival, der afholdes hvert år i august. Plantagehuset er det rytmiske spillested i Thy med øvelokaler og flere foreninger, der arrangerer jazz-, rock- og folk-koncerter i huset med danske og globale musikere. Thy Music Collective er en sammenslutning af bands fra Thy, der bor udenfor Thy, men med rødder på egnen.

Hver sommer er der Thy Rock, en to dages festival i juni, med ca. 10.000 gæster begge dage. Det er Thy´s største publikums-kulturbegivenhed med hovedsageligt danske poprock-bands.

Thisted Kirkes drenge- og mandskor er berømt for sin meget høje kvalitet. Koret har været på turné i USA og Australien. Koret har medvirket til, at Thisted er et kraftcenter i Danmark for sang og kormusik. Thisted kirkes klokkespil er på 24 klokker, støbt på klokkestøberiet Pierre Paccard i Frankrig, og blev indviet 22. december 2012 [4].

Kunstforeningen Det ny Kastet står for skiftende udstillinger af moderne kunst. Udstillingerne foregår på Det gl. Rådhus på Store Torv.

Thisted Museum er hovedafdeling for Museum Thy, der også omfatter en række museer i omegnen. Thisted Museum har kulturhistoriske udstillinger samt udstillinger om J.P. Jacobsen og Christen Kold og skiftende udstillinger.[5]

Thisted Musikskole og Thisted Bibliotek er aktive kulturformidlere, begge med afdelinger i Hanstholm og Hurup. Musikskolen bygger ny skole ved siden af biblioteket i Thisted. Begge institutioner indgår i KulturRummet, et projekt til i alt ca. 50 mill. kr., der i samarbejde med Plantagehuset, URT, Christiansgave og Thisted kommunes kulturafdelingen vil skabe et endnu større kulturcentrum i Thisted.

Biografen i Thisted hedder Kino 1-2-3 og viser film året rundt, mere end 3000 forestillinger, med et publikum på over 60.000 mennesker.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Byen har et divisionshold i fodbold, Thisted FC, et håndboldligahold Mors-Thy Håndbold, og desuden er der eliteklubber indenfor svømning, cykling, fægtning og styrkeløft. Thy Cup i håndbold samler hvert år næsten 2000 spillere mellem jul og nytår. Nordvestjysk golfklub, med en af landets allerbedste baner, ligger i Nystrup plantage, ca. 12 km. fra Thisted. De store surf spots kaldet "Cold Hawaii" ligger omkring Klitmøller ca. 14 km. nordvest for byen. Klitmøller er en ret eksklusiv turist-, bade- og surf-by, som er kendt i store dele af Europa. Hvert år holdes store surf events, som world cup, på kysten.

Personer fra Thisted[redigér | redigér wikikode]

Adelskvinden Ane Søe boede i byen og på herregårde omkring Thisted. Forfatteren og videnskabsmanden J.P. Jacobsen, der skrev Fru Marie Grubbe og Niels Lyhne samt oversatte Darwin blev født og døde i Thisted, pædagogen Christen Kold og geografen Malthe Conrad Bruun var fra Thisted, kvindesagsforkæmperen Kirsten Marie Lomborg "Skov-Kirsten" boede i byen. Bertel Budtz Mûller, forfatter og venstrefløjspolitiker, er født i byen. Jacob Paludans romaner Fugle omkring Fyret og Jørgen Stein tager udgangspunkt i Hanstholm og Thisted. En af landets mest læste forfattere Bent Haller boede mange år i byen.

Stormesteren i skak Bent Larsen kom fra Thisted, og fodboldlandsholdsspilleren Jesper Grønkjær er fra Thisted. Andre kendte personligheder fra byen er journalisten Mette Starch, journalisten Reimer Bo Christensen, popduoen Junior Senior og bandet Artificial Brothers (vinder af DRs P4 "Rocktoget"). Dj'en Kato samt musikeren Søren Dahl, der gennem flere år har lavet radioprogrammet Café Hack på Danmarks Radios P4, er fra Thisted.

Borgmester er Lene Kjeldgaard(V) og viceborgmester er Ib Poulsen(DF)

Thisted kredsen har to folketingsmedlemmer: Simon Kollerup(S) og Torsten Schack(V)

Andet[redigér | redigér wikikode]

Ved Beredskabsstyrelsens kaserne står et malet trækors, samt et stort mosaikrelief. Det er mindesmærker rejst af flygninge fra Litauen i 1947. Lejren er også kendt som Dragsbæklejren.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  2. ^ Thisted – Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet
  3. ^ Thy Cablepark
  4. ^ Om Thisted kirkes klokkespil
  5. ^ Afdelinger – Thisted. museumthy.dk. Hentet 13. juli 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: