Elefanter: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved HerculeBot, fjerner ændringer fra 94.145.114.98 (diskussion | bidrag)
Linje 63: Linje 63:
*[[Transport]]
*[[Transport]]


<sub>
== Eksterne henvisninger ==
{{
*[http://www.world-science.net/othernews/050531_elephantfrm.htm May 31, 2005, World Science: Scientists report new evidence that elephants communicate underground] Citat: "...The findings might explain reports that trained elephants in Thailand became agitated and fled from the [[tsunami]]...Their escape saved their own lives and those of [[turist|tourists]] riding on their backs..."
<gallery>
{{Link GA|no}}
Skabelon

{{Link FA|kn}}
</gallery>'''''Fed tekst''[[[Henvisning]]]'''}}{{Link FA|kn}}
{{Link FA|ml}}
{{Link FA|ml}}



Versionen fra 8. okt. 2009, 09:03

Elefanter
Elefant i Kruger National Park i Sydafrika 2003
Elefant i Kruger National Park i Sydafrika 2003
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Overklasse Tetrapoda (Tetrapoder)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Proboscidea (Snabeldyr)
Familie Elephantidae (Elefanter)
Slægter

Elephas (Asiatisk elefant)
Loxodonta (Afrikansk elefant)
Stegodon
Stegotetrabelodon
Deinotherium

Mammuthus (Mammuter)
Hjælp til læsning af taksobokse

Elefanter (Elephantidae) er en familie i klassen pattedyr, og der findes flere forskellige arter i verden i dag. Stamformen til elefanterne som vi kender dem hed Primelephas, den var stamform til både mammutter og de egentlige elefanter. Primelephas levede i Centralafrika under den sene miocæn (for 5 millioner år siden). Man mener den levede i skove og havde små stødtænder i underkæben.

Arter

Elefanterne inddeles i flere familier, som alle er uddøde undtagen to arter i underfamilien "egentlige elefanter".

Den afrikanske elefant er generelt større end den asiatiske. Den afrikanske elefant har størst ører og en flad pande.

Begge arter lever i familieflokke med en matriark, der fører an og tager beslutninger om, hvor flokken skal vandre hen for at finde føde. I familieflokken færdes hunnerne og ungdyrene, mens hannerne, når de bliver kønsmodne forlader flokken og strejfer om, enten alene eller i ungkarle-grupper.

Udseende og adfærd

Elefanter i Rostock Zoo, 2007

Elefanter kommunikerer ved hjælp af kropssprog og meget dybe rumlelyde, som det menneskelige øre knapt kan opfatte. Ved hjælp af lydene kan elefanterne kommunikere med hinanden over meget store afstande - flere kilometer.

Udover elefantens karakteristiske stødtænder har den også fire store kindtænder, der slides når elefanten spiser. Disse kindtænder nedslides over en periode på 10 år. Nye kindtænder er i mellemtiden vokset ud bag de gamle, som bliver skubbet ud af munden. Elefanten kan skifte kindtænder seks gange, og når det sidste sæt er udtjent, vil den dø af sult.

Elefanter fødes med en ofte rødlig sparsom hårvækst. Håret bliver mørkere med alderen, og med tiden slides det stort set væk de fleste steder. Dog ses hår næsten altid på hoved og hale.

Elefanter er ikke de eneste pattedyr der har fire knæ -for at aflive en gammel myte. Man ser elefantens knæ og albuer, når den bøjer sine ben. Her kan det godt se ud som om, at forbenene har knæ, idet det nederste led på benene bøjes fremad. Men det er ikke et knæ, der bøjer sig, men derimod fodens vrist, som sidder højt oppe på benet. Elefanten går nemlig på sine tåspidser i de tykke trædepuder.

Begge arter har været meget truede. Det begynder at lysne i Afrika, hvor der i nogle dyreparker næsten er for mange elefanter, takket være en meget hård indsats mod krybskytter og en værnen om naturparkerne. I Østen ser det værre ud, da elefantens levesteder hurtigt forsvinder. Her er kun meget få vilde elefanter tilbage i naturen.

Ronkedorer

En ronkedor er en (gammel) hanelefant, der lever alene. Hanelefanter lever gerne alene fra de bliver kønsmodne og kan være aggressive. Herfra har ordet fået betydningen "en umedgørlig person eller krakiler".

Kilder

Se også

{{

Fed tekst[[[Henvisning]]]}}Skabelon:Link FA

Skabelon:Link FA