Havørred: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 31: Linje 31:
[[Kategori:Fisk]]
[[Kategori:Fisk]]


[[cs:Pstruh obecný mořský]]
[[de:Meerforelle]]
[[de:Meerforelle]]
[[gd:Breac]]
[[gd:Breac]]

Versionen fra 28. okt. 2009, 21:55

Ørred
Arten brunørred, ørred
Arten brunørred, ørred
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Osteichthyes (Benfisk)
Underklasse Actinopterygii Strålefinnede fisk
Orden Salmoniformes (Laksefisk)
Familie Salmonidae
Slægt Salmo
Art Salmo trutta
Underart Salmo trutta trutta
Videnskabeligt artsnavn
Salmo trutta trutta
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Havørred (Salmo trutta trutta) er den havvandrende form af arten ørred. Den fødes i ferskvand og vokser op der indtil den er blevet ørred-yngel. Hvis den vælger at forblive i vandløbet, bliver den til en bækørred, og hvis den vandrer til en sø, bliver den til en søørred, men langt de fleste vælger at svømme ud i havet da havørreden er den dominerende form ligesom den var da arten opstod. Den unge havørred "smoltificerer" så, idet nogle specielle kirtler gør den i stand til at regulere mængden af salt i kroppen, og lader sig som "smolt" drive med strømmen til havet.

Flere fiskearter er i stand til at regulere saltindholdet i kroppen, men næppe i en grad så de kan udskifte et vandmiljø med et andet (salt- eller ferskvand). En undtagelse er de androme laksefisk, laksen og havørreden. Fisk i ferskvand har et højere saltindhold i kroppen end det omgivende vand, mens fisk i saltvand har et tilsvarende lavere.

I havet vokser den sig stor i 1-5 år eller mere. Den lever af tanglopper, tobiser, Mysis, rejer, hundestejler, kultlinger og andre småfisk. Efter opholdet i saltvand vandrer den tilbage til ferskvand for at gyde. Det sker i maj(de såkalde majspringere) -november, nogle gange senere. Somme tider dør fisken af udmattelse, andre gange overlever den, vender tilbage til havet og vokser sig endnu større hvorefter dens livscyklus starter forfra.

Havørreden er meget eftertragtet både af lystfiskere og erhvervsfiskere såvel på havet som ved kysten og i åerne. Den ligner meget laksen, men der er forskelligheder både fysisk og adfærdsmæssigt. Kropsligt er laksen "elegant" mens havørreden er mere kompakt, og halefinnen er forskellig. Begge har en sølvglinsende jagedragt når de befinder sig i havet og en farvet gydedragt når de er i vandløbet.

Erhversfiskere bruger Garn og ruser i Jagten på havørreder. Lystfiskere bruger stang, hjul og line. Lystfiskere fisker både i å og på kysten, mens erhversfiskere som regel kun fisker havørred på kysten. Mange fluefiskeres fortrukne byttedyr/fisk er havørred.

Vær opmærksom på de enkelte landes mindstemål og fredningstider.