Havørred

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Ørred ?
Havørred
Havørred
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Osteichthyes (Benfisk)
Underklasse: Actinopterygii Strålefinnede fisk
Orden: Salmoniformes (Laksefisk)
Familie: Salmonidae
Slægt: Salmo
Art: Salmo trutta
Underart: Salmo trutta trutta
Videnskabeligt artsnavn
Salmo trutta trutta
Linnaeus, 1758

Havørred (Salmo trutta trutta) er den havvandrende form af arten ørred. Der findes 3 livsformer for ørreden nemlig bækørred, søørred og havørred. Ørreden fødes i ferskvand og vokser op der. Hvis den vælger at forblive i vandløbet, bliver den til en bækørred, og hvis den vandrer til en , bliver den til en søørred, men langt de fleste vælger at svømme ud i havet da havørreden er den dominerende form ligesom den var da arten opstod. Den unge havørred "smoltificerer" i forbindelse med udvandringen til havet. I den periode, hvor den smoltificerer, vil den tilpasse sig livet i havet. Den anlægger en sølvskinnende dragt og bliver i stand til at leve i havet med dets højere salinitet. Saltbalancen i kroppen skal holdes konstant omkring 10 promille og derfor må den kunne udskille vand, når den lever i ferskvand, og i havet må den udskille salt.

Flere fiskearter er i stand til at regulere saltindholdet i kroppen, men næppe i en grad så de kan udskifte et vandmiljø med et andet (salt- eller ferskvand). En undtagelse er de anadrome laksefisk, laksen og havørreden.

I havet vokser den sig stor i 1-5 år eller mere. Den lever af børsteorm, tanglopper, tobis, mysis, rejer, hundestejler, kutling og andre småfisk. Efter opholdet i saltvand vandrer den tilbage til ferskvand for at gyde. Det sker fra maj (de såkalde majspringere) til november, nogle gange senere. Somme tider dør fisken af udmattelse, andre gange overlever den, vender tilbage til havet og vokser sig endnu større hvorefter dens livscyklus starter forfra.

Tidligere har man ment at havørreden, i sit ophold i havet, holder sig tæt på det vandløb hvori den blev født. Men nyere forskning har vist at danske havørreder fra Limfjorden migrerer helt til Østersøen.[1]. Formålet med at denne lange rejse hænger formentlig sammen med rigelig tilgang af føde og, ikke mindst, at havørreden klarer sig bedre i lav salinitet, når temperaturen falder om vinteren.[2]

Havørreden er meget eftertragtet både af lystfiskere og erhvervsfiskere såvel på havet som ved kysten og i åerne. Den ligner meget laksen, men der er forskelligheder både fysisk og adfærdsmæssigt. Kropsligt er laksen "elegant" mens havørreden er mere kompakt, og halefinnen er forskellig. Begge har en sølvglinsende jagedragt når de befinder sig i havet og en farvet gydedragt når de er i vandløbet.

Erhversfiskere bruger garn og ruser i jagten på havørreder. Lystfiskere bruger stang, hjul og line. Lystfiskere fisker både i å og på kysten, mens erhversfiskere som regel kun fisker havørred på kysten. Mange fluefiskeres fortrukne byttedyr/fisk er havørred. Den gældende danske rekord for havørred er 15,16 kg.

I Danmark er mindstemålet 40 cm og havørreden er fredet i vandløb fra 1. november til 1. februar dog kan der lokalt være udvidelser af fredningstiden.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Fisk Stub
Denne artikel om fisk er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.