Viemosestenen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m småret
Linje 1: Linje 1:
'''Viemosestenen''' er en stor [[helleristning]]ssten i [[Viemose Skov]]. Stenen ligger i vejkanten og indeholder mindst 90 skåltegn. Skåltegn kendes først og fremmest fra [[bronzealderen]]. Blandt arkæologer er der bred enighed om, at skåltegn, som andre helleristninger, ikke er grafitti, men er religiøst betingede.
'''Viemosestenen''' er en stor [[helleristning]]ssten i [[Viemose Skov]] på [[sydsjælland]]. Stenen ligger i vejkanten og indeholder mindst 90 skåltegn. Skåltegn kendes først og fremmest fra [[bronzealderen]]. Blandt arkæologer er der bred enighed om, at skåltegn, som andre helleristninger, ikke er grafitti, men er religiøst betingede.


Skåltegn findes i stort antal i Sydsjælland og på Møn. Det er sjældent at de ikke findes på sten fra dysser og jættestuer og ofte findes de også på enkeltsten i landskabet, ligesom Viemosestenen. Den almindelige fortolkning af skåltegnene er, at de symboliserer det kvindelige skød og dermed frugtbarhed.
Skåltegn findes i stort antal i Sydsjælland og på [[Møn]]. Det er sjældent, at de ikke findes på sten fra [[stendysse|dysser]] og [[jættestue]]r, og ofte findes de også på enkeltsten i landskabet, ligesom Viemosestenen. Den almindelige fortolkning af skåltegnene er, at de symboliserer det kvindelige skød og dermed frugtbarhed.


Datering: 1.700-500 f. kr.
Datering: 1.700-500 f. kr.

Versionen fra 18. aug. 2010, 21:36

Viemosestenen er en stor helleristningssten i Viemose Skovsydsjælland. Stenen ligger i vejkanten og indeholder mindst 90 skåltegn. Skåltegn kendes først og fremmest fra bronzealderen. Blandt arkæologer er der bred enighed om, at skåltegn, som andre helleristninger, ikke er grafitti, men er religiøst betingede.

Skåltegn findes i stort antal i Sydsjælland og på Møn. Det er sjældent, at de ikke findes på sten fra dysser og jættestuer, og ofte findes de også på enkeltsten i landskabet, ligesom Viemosestenen. Den almindelige fortolkning af skåltegnene er, at de symboliserer det kvindelige skød og dermed frugtbarhed.

Datering: 1.700-500 f. kr. 55°0′38.43″N 12°9′35.29″Ø / 55.0106750°N 12.1598028°Ø / 55.0106750; 12.1598028