Tordensten: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
112 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
WikiCleaner 0.99 - Ekstern link uden beskrivelse (Fundet af WP:WPCW)
m (Hvilken tændstiksæske?)
m (WikiCleaner 0.99 - Ekstern link uden beskrivelse (Fundet af WP:WPCW))
Ifølge [[folketro]]en er der tale om '''tordensten''', eller [[tordenkile]]r. Disse skulle have [[tryllekraft]] og yde beskyttelse mod [[lyn]]nedslag. Baggrunden herfor er en opfattelse af, at de skulle være dannet ved et lynnedslag. Da lynet aldrig slår ned det samme sted to gange, kan man ifølge denne tro f.eks. beskytte et hus ved at placere en af disse sten i vindueskarmen.
 
Navnet '''sebedejesten''', som ses i [[Østjylland]] og på [[Fyn]]<supref>[http://www.hum.au.dk/jysk/publikationer/ordsag14.pdf ORD & SAG 14, INSTITUT FOR JYSK SPROG- OG KULTURFORSKNING AARHUS UNIVERSITET – 1994 ]</supref>, er en hentydning til "''Tordensønnerne''" [[Jakob den Ældre|Jakob]] og [[Apostlen Johannes|Johannes]], der var sønner af [[Zebedæus]].
 
==Se også==
*[http://web.archive.org/web/20060127000438/http://www.dn-lokal.dk/lk365/strand.htm Stranden under Møns Klint] Citat: "...Disse "Tordensten" satte man tidligere op på mælkehylden for at beskytte mælken mod [[heks]]eri..."
*[http://hjem.get2net.dk/lars_skipper/for_fossiler1.htm Lars Skipper: Fossiler i Danmark] Citat: "...Forstenede søpindsvin, kaldet tordensten, troede man stammede fra lynnedslag..."
 
== Noter ==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Fossiler]]

Navigationsmenu