Indsidder: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved PHansen, fjerner ændringer fra 77.213.164.98 (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{Sammenskrives|Inderste}}
{{Sammenskrives|Inderste}}
En '''indsidder''' var tidligere på landet i Danmark en betegnelse for en person, som boede i et - ikke selvstændigt - hus hos en gårdmand eller husmand, enten fordi han eller hun var i tjeneste hos vedkommende eller var en af de dengang såkaldte ''stakler'', dvs. syge eller gamle.
En '''indsidder''' var betegnelsen for en, som var i tjeneste hos en gårdmand eller husmand og lejede et - ikke selvstændigt - hus af ham. Eller var en af de syge eller gamle ''stakler'' på landet.


En indsidder var juridisk stillet som [[inderste]], dvs. en gift eller ugift person af [[landalmue]]n, der boede til leje og med egen husstand. De var fra [[1500-tallet]] basis for en ekstraordinær landskat kaldet ''Indersteskat''.
En indsidder var juridisk stillet som [[inderste]], dvs. en gift eller ugift person af [[landalmue]]n, der boede til leje og havde egen husstand. De var fra [[1500-tallet]] basis for en ekstraordinær landskat kaldet ''Indersteskat''.
[[Kategori:Landbohistorie]]
[[Kategori:Landbohistorie]]

Versionen fra 11. mar. 2011, 12:16

Sammenskrivningsforslag

En indsidder var betegnelsen for en, som var i tjeneste hos en gårdmand eller husmand og lejede et - ikke selvstændigt - hus af ham. Eller var en af de syge eller gamle stakler på landet.

En indsidder var juridisk stillet som inderste, dvs. en gift eller ugift person af landalmuen, der boede til leje og havde egen husstand. De var fra 1500-tallet basis for en ekstraordinær landskat kaldet Indersteskat.