Forskel mellem versioner af "Borchs Kollegium"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 15 år siden
området omkring Vor Frue Plads [usædv.!] -> ... omkring Frue Plads ; edit
(Enkelte sproglige rettelser)
(området omkring Vor Frue Plads [usædv.!] -> ... omkring Frue Plads ; edit)
'''Borchs Kollegium''' (oprindeligt latinsk navn: ''Collegium Mediceum'') blev grundlagt den [[29. maj]] [[1691]] af [[Ole Borch]] for at huse seksten fattige, gudfrygtige og lærde ''studiosi.'' Det er énet af [[Københavns Universitet]]s gamle [[Kollegium|kollegier]].
 
==Bygningen==
Det oprindelige hus, inklusive Borchs [[bibliotek]] og [[kemi]]ske [[laboratorium|laboratorier]], blev ødelagt sammen med resten af byen ved [[Københavns brand 1728]]. Huset blev genopbygget på resterne af det gamle og stod klar tre år og 5500 [[rigsdaler]] senere i [[1731]].
 
Under [[Københavns bombardement]] i [[1807]] blev kollegiet endnu en gang brændt ned til grunden. Ifølge kilderne deltog studenter fra kollegiet i adskillige træfninger, som blev udkæmpet med landsatte britiske tropper. Bombardementet af byen endte dog med at ødelægge store dele af området omkring [[Vor Frue Plads]], og på tredjedagen den [[4. september]] brød ilden ud, og bygningen gik op i flammer.
 
Den tredje bygning – huset som det står i dag – blev bygget i [[1824]]-[[1825]] under arkitekt [[Peder Malling]]s ledelse. Det blev indviet den [[28. maj]] 1825.
 
==Kilder==
Johannes Pedersen:, ''Borchs kollegiumsKollegiums historieHistorie 1728-1823.'' København: Gad 1916.
 
[[Kategori:Københavns Universitet]]
Anonym bruger

Navigationsmenu