Konstantinopel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
tyrkistalende osmanner -> tyrkisktalende ... ; små-edit
#REDIRECT Istanbul
Linje 1: Linje 1:
#REDIRECT [[Istanbul]]
[[Billede:Constantinople.png|thumb|200px|Kort over Konstantinopel]]
[[Billede:Constantinoplewalls2.jpg|thumb|200px|Konstantinopels mure]]
'''Konstantinopel''' var oprindelig den gamle [[Grækenland|græsk]]e by [[Byzans]] (skrevet: Byzantion), der var grundlagt i [[667 f.Kr.]] I det [[20. århundrede]] blev byen omdøbt til [[Istanbul]]. Konstantinopel har haft en betydning for Europas historie, som det er vanskeligt at udmåle, og selv om indflydelsen er tydeligst i Østeuropa, var byen som hovedstad i det [[østromerske rige]] omdrejningspunktet for al europæisk storpolitik i det meste af [[Middelalderen]].

Det østromerske rige blev et selvstændigt [[kejserdømme]] ved delingen af Romerriget i [[395]]. Hovedstaden var Byzantion, som rigets første kejser, [[Konstantin den Store]], omdøbte til Konstantinopel, "Konstantins by". Efter sammenbruddet af det [[vestromerske rige]] i [[476]], blev byen hovedstad for hele romerriget, og da de vestlige provinser gik tabt, blev byen i mere end 1000 år hovedstad i det østromerske rige. I løbet af Middelalderen blev byen angrebet adskillige gange, men kombinationen af de massive forsvarsværker med brugen af [[græsk ild]] gjorde den i praksis uindtagelig, indtil kanoner blev taget i brug som belejringsskyts. Konstantinopel var den sidste rest af det engang så mægtige romerrige, da de [[tyrkisk (sprog)|tyrkisktalende]] [[osmanner]] erobrede byen og dens omegn i [[1453]].

Mange danske kom i [[vikingetid]]en og tidlig middelalder til Konstantinopel, og i det [[9. århundrede|9.]] og [[10. århundrede]] angreb [[vikinger]] fra deres base omkring [[Novgorod]] og [[Kiev]] (bl.a. under ledelse af fyrst [[Oleg af Kiev]]) byen uden det store held, men det resulterede dog i, at der blev indgået nogle handelsaftaler parterne imellem. Det var traditionel politik i det østromerske rige at alliere sig med de farligste fjender, og det førte til, at man oprettede [[væring]]erkorpset som vagter i Konstantinopel.

Byggestilen i [[Kalundborg kirke]] viser påvirkning fra Konstantinopel, og mange af de tidligste danske [[kalkmaleri]]er rummer også tydeligt byzantinske stilelementer.

==Se også==
*[[Østromerske Kejserdømme]]
*[[Konstantinopolitanerinde]]

[[Kategori:Antikken]]
[[Kategori:Middelalder]]
[[Kategori:Europas historie]]

[[ca:Constantinoble]]
[[cs:Konstantinopol]]
[[cy:Caergystennin]]
[[de:Konstantinopel]]
[[el:Κωνσταντινούπολη]]
[[en:Constantinople]]
[[eo:Konstantinopolo]]
[[es:Constantinopla]]
[[fr:Constantinople]]
[[hu:Konstantinápoly]]
[[id:Konstantinopel]]
[[io:Konstantinopolo]]
[[it:Costantinopoli]]
[[ja:コンスタンティノポリス]]
[[ko:콘스탄티노폴리스]]
[[la:Constantinopolis]]
[[nl:Constantinopel]]
[[nn:Konstantinopel]]
[[no:Konstantinopel]]
[[pl:Konstantynopol]]
[[pt:Constantinopla]]
[[ro:Constantinopol]]
[[ru:Константинополь]]
[[sv:Konstantinopel]]
[[uk:Константинополь]]
[[zh:君士坦丁堡]]

Versionen fra 31. jan. 2006, 11:38

Omdiriger til: