Forskel mellem versioner af "Varslingssirene"

Spring til navigation Spring til søgning
117 bytes fjernet ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
I [[Danmark]] aktiveres sirenevarsling af [[Danmarks politi|Politiet]] - typisk på foranledning af et [[Redningsberedskabet|redningsberedskab]] - men drives og vedligeholdes i øvrigt af [[Beredskabsstyrelsen]]. Normalt træffes afgørelsen, om varsling af Politiets vagthavende og en indsatsleder fra Beredskabet. Politiet kan dog sagtens aktivere varsling, hvis dette skønnes nødvendigt uden beredskabets medbestemmelse. Officielt hører varslingsansvaret under de lokale Politidirektører.
 
De nuværende sirener i Danmark er elektroniske og afprøves hver nat uden lyd for at sikre funktionaliteten, men afprøves med lyd én gang om året, den første [[onsdag]] i [[maj]] kl. 12:00 for at sikre, at befolkningen ikke glemmer signalerne og deres betydning.<ref>[http://www.brs.dk/info/2009/0504.htm Beredskabsstyrelsen - Varslingssirener afpr&oslash;ves 6. maj 2009]</ref> Indtil [[24. november]] [[1993]] var der afprøvning med lyd én gang om ugen. Det var fordi de tidligere generationer af sirener var mekaniske og derfor kun kunne afprøves med lyd. Dette skete lørdag kl. 12.00 fra juni 1951 til april 1967 hvorefter afprøvningen skete hver onsdag klokken 12.00. Afprøvningen den første onsdag i maj sker ved, at der kl. 12.00 og 12.04 udsendes alarmsignalet "fare"/gå indendøre. Derpå udsendes afblæsningssignal kl. 12.08.<ref>[http://brs.dk/beredskab/sirener/oftestillede/Pages/oftestillede.aspx Beredskabsstyrelsens FAQ om varsling]</ref>
 
Den 1. maj 2010 var der 1.078 sirener fordelt over hele Danmark. Sirenerne opsættes i byer med over 1.000 indbyggere. Onsdag den 5. maj 2010 blev der kun udsendt to signaler (gå indendøre og tænd for radio/tv, samt faren forbi), da centralcomputeren der aktiverer sirenerne hos Østjyllands Politi i Århus gik ned. Systemet er senere blevet kritiseret for, at være for følsomt overfor nedbrud, under henvisning til at dette benytter Windows (det gamle system benyttede MS-DOS). Desuden kan sirenerne i byer i den modsatte del af Danmark styres fra Beredskabets kommdandocentraler der ligger underjordiske bunkere.
138

redigeringer

Navigationsmenu