Morarente: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
417 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (sprogfix)
No edit summary
Pligten til at svare morarenter i [[Danmark]] er reguleret af lov om renter ved forsinket betaling m.v. af 21.12.1977 nr 638, jf. lovbekendtgørelse nr 743 af 4. september 2002] (morarenteloven).
 
I Morarenteloven § 5 er der bestemt at lovfæstet rente efter forfaldsdagen fastsættes til en årlig rente, der svarer til den fastsatte referencesats med et tillæg på 7,00 procentenheder. Som referencerentesats anses i nævnte lov den officielle udlånsrente, som [[Danmarks Nationalbank]] har fastsat henholdsvis pr. den 1. januar og den 1. juli det pågældende år. Morarentesats i førsteandre halvår 2012 udgør 7,7045 % (referencesats 0,7045 % + 7,00 %-enheder). Morarenteloven giver ikke hjemmel for renters rente og det er derfor ingen årlig kapitalisering af rentebeløbet.
 
Som i de øvrige nordiske lande [[Norge]], [[Finland]], [[Sverige]] og [[Island]], har Danmark implementeret [[Europa-Parlamentet]]s og Rådets direktiv 2000/35/EF af 29. juni 2000 om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner (morarenteloven). Dette indebærer at udgangspunktet for beregning af lovpligtige morarenter er samordnet og at fastsættelsen af rentesatsene sker efter en lignende model. I Norge og Finland fastsættes morarenterne den 1. januar og 1. juli hvert år til referencerenten bestemt af landenes nationalbanker plus 7,00 %-enheder. I Sverige fastsættes rentesatsen på lignende måde og til samme tidspunkt, men med tillæg af 8,00 %-enheder. I Island fastsættes morarentesatsen på månedlig basis til nationalbankens (Sedlabanki) referencesats plus 7,00 %-enheder. Som eneste nordiske land har Island også lovfæstet renters rente i den islandske renteloven (2001:38).
Om forfaldsdato falder på en lørdag, søndag, eller helligdag, starter morarenterne at løbe fra første søgnedag efter forfaldsdato, jf. princippet i gældsbrevlove § 5 stk 2.
 
På [[Grønland]] beregnes morarenter på lignende måde som i Danmark. Morarenten på [[Grønland]] fastsættes til en årlig rente, der svarer til den fastsatte referencesats som [[Danmarks Nationalbank]] har fastsat henholdsvis pr. den 1. januar og den 1. juli det pågældende år, med et tillæg på 7,00 procentenheder. Morarentesats i andre halvår 2012 på [[Grønland]] udgør 7,45 % (referencesats 0,45 % + 7,00 %-enheder).
[[Færøerne]] og [[Grønland]] har egne morarentesatser.
 
[[Færøerne]] og [[Grønland]] har egne morarentesatser.
 
== Eksterne links ==
2

redigeringer

Navigationsmenu