Varde Bank: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fhebo (diskussion | bidrag)
Dybere beskrivelse af Varde Banks storhed og fald samt link til Esbjerg Bank.
m Tilføjede Kategori:Varde ved hjælp af Hotcat
Linje 49: Linje 49:
[[Kategori:Etableret i 1872]]
[[Kategori:Etableret i 1872]]
[[Kategori:Ophørt i 1993]]
[[Kategori:Ophørt i 1993]]
[[Kategori:Varde]]

Versionen fra 6. feb. 2013, 15:39

Varde Bank var en dansk bank stiftet 23. august 1872 i Varde. I 1993 gik banken konkurs.

Varde Banks start i 1872

Den velanskrevne købmand Søren Thomsen valgtes som bogholder og kasserer. Da købmand og direktør i Varde Bank C. Cohn i 1874 flyttede til Stockholm, blev Søren Thomsen foreslået som ny direktør, og denne dobbeltrolle skulle få katastrofale følger for Varde Bank.

Varde Banks første konkurs i 1885

Hvad ingen troede muligt var, at Søren Thomsen via sin dobbeltrolle havde mulighed for at lave fingerede lånebeviser og veksler.

Rygterne svirrede i flere år, for det kunne ikke være sandt, men i 1885 blev det afsløret, at Søren Thomsen havde bedraget Varde Bank for 273.284 kr., et anseeligt beløb. Aktiekapitalen var tabt 2 gange, og Varde Bank var konkurs.

16. september 1885 indsatte en gruppe velhavere penge som aktiekapital og reservefond. Varde Bank skulle reddes for enhver pris, og ingen måtte miste deres penge. Takket være deres risikable indsats blev banken reddet fra konkurs.

Senere viste det sig, at købmand Søren Thomsen, der var ung, initiativrig og succesrig, ikke havde nok driftskapital, men havde måttet låne til dyre renter. Det var skruen uden ende, og grundlaget for svig var til stede.

Varde Bank blev fiskernes bank

Banken oprettede en filial i Esbjerg på Kongensgade 62 og derefter en lille filial på fiskerihavnen i Esbjerg, der betjente fiskerne. Esbjerg havde på den tid 600 fiskekuttere, hvoraf de 400 var finansieret i Varde Bank. Det var et eksporterhverv man støttede, og det gik godt, da fiskeriet var inde i en højkonjunktur.

Varde Bank flyttede hovedkontoret fra Varde til Esbjerg

Her startede bankens nedtur.

Fra at være en bank for Varde og omegn, hvor man kendte kunderne, og hellere havde mange små lånere end få store, gjorde man det nu anderledes. Målet var at blive en regional storbank, hvilket lykkedes i løbet af 1980'erne, hvor Varde Bank sad på en betydelig del af markedet i Sydvestjylland. Tillige overtog banken den skrantende "lillebror" Esbjerg Bank i 1991.

Sideløbende var bankens ledelse fast besluttet på at udvide aktiviteterne til resten af Danmark. Der blev startet afdelinger i såvel København, Århus og Hamborg som en række større byer (Odense, Aalborg, Randers) under et koncept som blev kaldt "engros bank". Fokus for disse nye afdelinger blev rettet mod erhverv og investering end mod privatsegmentet. Desværre betød det at der blev skabt kontakter til en række meget risikovillige "entreprenører" og givet lån og kreditter til deres risikable storprojekter.

Slutresultatet af de mange risikable udlån blev, at banken gik konkurs. Det gamle ordsprog med at "det er så sikkert som Varde Bank" fik dermed en helt anden betydning!

Varde Bank-sagen

I løbet af efteråret 1992 blev det for Nationalbanken klart, at Varde Bank havde behov for en restrukturering (læs noten herunder). I samarbejde med Finanstilsynet og med de – angiveligt noget modvillige – fire største banker og tre regionalbanker etableredes et garantikonsortium. I november 1992 stillede dette konsortium en garanti på 750 mio. kr. for Varde Bank, ligesom Nationalbanken i slutningen af 1993 mod statsgaranti stillede en kassekredit på 4,4 mia. kr. til rådighed for Varde Banks afviklingsselskab, VB Finans. Hensigten var at sikre en ordnet afvikling af aktiviteterne.

Samtidig med konkursboets afslutning blev statens garanti for trækningsretten på 4,4 mia. kr. frigivet, ligesom konkursboet frigav garantien på 750 mio. kr., hvoraf Nationalbanken hæftede forud for de øvrige garanter med 250 mio.kr. Hverken staten eller de øvrige garanter kom dermed til slut til at bidrage økonomisk til den endelige afvikling af Varde Bank.

Det lykkedes ikke at holde Varde Bank oven vande og Sydbank Sønderjylland (den senere Sydbank) overtog 1. januar 1994 de fleste af Varde Banks sunde aktiviteter.

Skandalen om Varde Banks krak førte til en undersøgelse af ordførende direktør Alex Holm Jensens dobbeltrolle som bankdirektør og medlem af ejendomsselskabet af 5/11-1951, men der blev dog aldrig rejst tiltale mod Alex Holm Jensen.


Se også

  • "Vestjylland og Varde Bank i 75 Aar" udgivet 1947. Bogen er skrevet af Salomon Frifelt.

Eksterne henvisninger