Spring til indhold

Franske Sydlige og Antarktiske Territorier: Forskelle mellem versioner

m
ændre sorteringsnøgle til Kategori:Frankrigs geografi; kosmetiske ændringer
m (kat.)
m (ændre sorteringsnøgle til Kategori:Frankrigs geografi; kosmetiske ændringer)
'''De Franske Sydlige og Antarktiske Territorier''' ([[fransk]]: ''Territoire des Terres australes et antarctiques françaises'' eller ''Terres australes et antarctiques françaises'' forkortes T.A.A.F. eller TAAF) er et antal subantartiske vulkanske øer i det sydlige [[Indiske ocean]], syd for [[Afrika]], som ligger ca. lige langt fra Afrika, [[Antarktis]] og [[Australien]], samt en række omstridte øer omkring [[Madagaskar]].
 
TAAF er et [[frankrig|fransk]] [[oversøisk territorium (Frankrig)|oversøisk territorium]] (Fransk: ''territoire d'outre-mer'') siden [[1955]]. Området blev før administrert fra Paris af en «administrateur supérieur», men er siden 2004 ledet af en præfekt, for tiden Michel Champon, med hovedkvarter i Saint-Pierre på [[Réunion]].
 
TAAF omfatter øerne [[Île Amsterdam]], [[Île Saint-Paul]], [[Crozetøerne]] og øgruppen [[Kerguelen]] i det sydlige [[Indiske Ocean]], sammen med den sektor af Antarktis som Frankrig har annekteret som omfatter [[Adelie Land]] (de fleste andre stater har dog ikke anerkendt disse territoriale krav).
Fra 23. februar 2007 indgår en del franske småøer i Mozambiquekanalen, samt nord og øst for Madagaskar, de såkaldte [[Îles éparses]] ([[Bassas da India]], [[Europaøerne]], [[Glorieusesøerne]], [[Juan de Nova]] og [[Tromelinøen]]) som det femte distrikt i TAAF. Madagaskar gør krav på de fire vestligste af disse øer, i tillæg til krav fra [[Comorerne]] om Glorieusesøerne, og fra [[Mauritius]] om Tromelinøen. Ingen af øerne har fast bosættelse, kun små militærgarnisoner og i hovedsagen automatiserede [[vejrstation|meteorologiske stationer]]. Frankrig gør krav på 200 [[sømil]] [[økonomisk zone]] rundt om hver af de små øer, som i høj grad overlapper med de økonomiske zoner fra nabostaterne i området.
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.taaf.fr Officiel hjemmeside] Fra den franske administration for T.A.A.F. (Terres Australes et Antarctiques Françaises)
* [http://www.outre-mer.gouv.fr/outremer/front?id=outremer/decouvrir_outre_mer/taaf/publi_P_iles__parses_1049905506063 ''Iles Éparses'']
* [https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/zz.html ''Iles Éparses''] Fra CIA World Factbook
 
[[Kategori:Frankrigs geografi|Sydlige og Antarktiske Territorier]]
[[Kategori:Oversøiske lande og territorier]]
[[Kategori:Afrika]]