Sømålsmissil: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Historie: Retter en selvmodsigelse.
m Bot: Migrerer 24 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q643532
Linje 16: Linje 16:


[[Kategori:Sømålsmissiler| ]]
[[Kategori:Sømålsmissiler| ]]

[[ar:صاروخ مضاد للسفن]]
[[ca:Míssil antivaixell]]
[[cs:Protilodní střela]]
[[de:Seezielflugkörper]]
[[en:Anti-ship missile]]
[[es:Misil antibuque]]
[[fa:موشک ضدکشتی]]
[[fi:Meritorjuntaohjus]]
[[fr:Missile antinavire]]
[[he:טיל נגד ספינות]]
[[id:Peluru kendali anti-kapal]]
[[it:Missile antinave]]
[[ja:対艦ミサイル]]
[[lt:Priešlaivinė raketa]]
[[ms:Peluru berpandu anti kapal]]
[[nl:Antischeepsraket]]
[[no:Sjømålmissil]]
[[pl:Przeciwokrętowy pocisk manewrujący]]
[[pt:Míssil antinavio]]
[[ru:Противокорабельная ракета]]
[[sv:Sjömålsrobot]]
[[tr:Anti-gemi füzesi]]
[[vi:Tên lửa chống tàu]]
[[zh:反艦飛彈]]

Versionen fra 26. mar. 2013, 22:38

Affyring af SS-N-2 Styx fra missilbåd af Osa-klassen

Sømålsmissiler er missiler der er beregnet til at nedkæmpe skibe. De fleste sømålsmissiler nærmer sig målet i lav højde (sea skimming) og anvender en kombination af inertinavigation og målsøgning med radar eller sommetider IR. Missilerne kan affyres fra flere forskellige platforme såsom overfladefartøjer, ubåde, fastvingefly, helikoptere og missilbatterier på landjorden.

Historie

Sømålsmissiler var en af de første missiltyper med kort rækkevidde under 2. verdenskrig. Nazi-Tyskland anvendte Fritz X med held mod allierede skibe og sænkede flere krigsskibe, førend de Allierede fandt på modforanstaltninger (primært støjsendere mod radiostyringen).

Under den kolde krig kom Sovjetunionen frem til at de var NATO underlegne, når det gjaldt overfladefartøjer, især hangarskibe. De satsede derfor på en maritim strategi som gik ud på at hindre modstanderen i at anvende havet. Ubåde, søminer og sømålsmissiler var vigtige forudsætninger for denne strategi. Et af de første resultater af denne nye målsætning var missilet SS-N-2 Styx. Flere sømålsmissiler kom frem i de følgende år, blandt andet AS-1 Kennel som blev båret af bombeflyene Tupolev Tu-95 Bear og Tu-16 Badger.

Efter 2. verdenskrig blev sømålsmissiler første gang anvendt i kamp i 1967, hvor egyptiske missilbåde sænkede den israelske destroyer Eilat udenfor Sinai-halvøen.

Slaget ved Latakia i 1973 var den første kamp mellem fartøjer bevæbnet med sømålsmissiler. I slaget sænkede Israels flåde de syriske fartøjer uden egne tab, takket være elektronisk krigsførelse.

Sømålsmissiler blev anvendt i Falklandskrigen, 1982. Den britiske destroyer HMS Sheffield blev ramt af et Exocet-missil og sank. Containerskibet Atlantic Conveyor blev også sænket af Exocet, mens destroyeren HMS Glamorgan blev beskadiget. HMS Glamorgan blev ramt af en Exocet som blev affyret fra en improviseret rampe som blev taget fra fregatten ARA Comodoro Seguí og monteret på en trailer. Det lykkedes for HMS Glamorgan at foretage en undvigemanøvre, for at mindske skaderne.

MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær