Forskel mellem versioner af "Claude Debussy"

Spring til navigation Spring til søgning
1.578 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Beskrivelse af Debussys barndom og opvækst tilføjet
(Beskrivelse af Debussys barndom og opvækst tilføjet)
 
Debussy skrev i mange forskellige genrer, men først og fremmest er han en af sin tids væsentligste komponister af orkestermusik og klavermusik.
 
== Barndom og opvækst ==
 
Debussy var født som den ældste af fem børn under trange kår og lærte at læse og skrive af moderen, da der ikke var råd til skolegang. Han lod sig dog ikke begrænse af disse omstændigheder:
 
"Til trods for at han voksede op i et fattigt hjem, havde Debussy lige fra barndommen en aristokratisk, forfinet smag. Ved alle lejligheder foretrak han som en naturlig ting det udsøgte for det mere almindelige og det specielle frem for det ordinære. Allerede tidligt viste han sig som en udpræget gourmet, og helt fra ungdommen var hans smag i alle retninger ikke blot kultiveret, men raffineret." <ref name="Musikkens Verden">
Musikkens Verden, samlet og udgivet ved Kjell B. Sandved, Musikkens Verden A/S, Forlag, (København, 1955).
</ref>
 
Som syv-årig blev han inspireret af musikken og begyndte at lære klaver. Han blev optaget på konservatoriet i Paris i 1873, hvor han blev i 11 år.
Han udviklede sig hurtigt, men var ganske uortodoks, og hans improvisationer var kendt for ukonventionelle modulationer og harmonier.
 
Fra 1880 var han i tre år engageret om sommeren hos en af Ruslands rigeste arvinger, den kendte mæcen Nadjesjda von Meck, der også understøttede [[Pjotr Iljitj Tjajkovskij]] gennem mange år. Debussy friede som 20-årig til hendes 16-årige datter Sophie (Sonia), men fik nej.
 
I 1884 afsluttede han sine studier på konservatoriet i Paris med den højeste udmærkelse, [[Prix de Rome]], og vandt dermed tre års ophold i det franske institut i Villa Medici i [[Rom]].
 
 
== Værker ==
=== Sceneværker ===
 
{{Link GA|eo}}
 
=== Kildehenvisninger ===
<references/>
13

redigeringer

Navigationsmenu