Quidditch: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 3: Linje 3:
Quidditch spilles af to hold, hver bestående af 7 spillere, 3 angribere, 2 baskere, 1 målmand og 1 søger. Spillerne rider på ''flyvende koste''.
Quidditch spilles af to hold, hver bestående af 7 spillere, 3 angribere, 2 baskere, 1 målmand og 1 søger. Spillerne rider på ''flyvende koste''.


Der spilles med fire bolde. Det er, 1 Tromler, 2 Smashere og Det Gyldne Lyn.
Der spilles med fire bolde, som består af én tromler, to smashere og Det Gyldne Lyn.


== Bolde ==
== Bolde ==

Versionen fra 20. mar. 2014, 18:03

Quidditch er en fiktiv sportsgren, der forekommer i J.K. Rowlings bøger om Harry Potter.

Quidditch spilles af to hold, hver bestående af 7 spillere, 3 angribere, 2 baskere, 1 målmand og 1 søger. Spillerne rider på flyvende koste.

Der spilles med fire bolde, som består af én tromler, to smashere og Det Gyldne Lyn.

Bolde

Tromler

Tromleren er den største bold af dem alle. Den er en stor rød-brun bold der, som den eneste af boldene i spillet, ikke kan flyve selv. Den er beregnet til at en angriber skal forsøge at kaste den ind i en af de tre målringe for at score point. Tilsvarende er det målmandens opgave at forsøge at blokere for Tromleren ved på sin kost at flyve foran de tre målringe.

Smashere

Smasher eller Smashere er nødde brune magiske flyvende bolde der er beregnet til at slå Quidditch-spillere af kostende ved at flyve med fart ind i dem det er meningen at baskere (spillere i Quidditch) skal slå til dem for at holde dem væk hvis de er ved at slå holdkammeraterne. I Harry Potter og De Vises Sten slår Marcus Flint (Slytherin-kollegiet)(holdets søger (bog 1)) en Smasher lige ind i hovedet på Oliver Wood (Gryffindor-kollegiet)(holdets Målmand i Harry Potter og De Vises Sten, Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer og Harry Potter og Fangen fra Azkaban) så han falder til jorden og dermed kan Slytherin frit score mål. I Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer jagter en af Smasherne Harry efter at Dobby (Malfoy-husalfen) manipulerede med den.

Det Gyldne Lyn

Det Gyldne Lyn (eller Lynet) er den vigtigste bold i den fiktive sportsart Quidditch, der forekommer i J.K. Rowlings bøger om Harry Potter.

Bolden er af guld og er på størrelse med en valnød. Den har sølvvinger og kan flyve hurtigt. Den "søger" (en spiller i Quidditch), der fanger lynet vinder 150 point til holdet. Spillet slutter først når et af holdene har fanget lynet.

Et Gyldent lyn kan huske den første, der berøre det med huden, og kan gemme en lille ting inden i sig, og kan kun åbne sig for den der først berørte det.

Det første Gyldne lyn blev produceret i Godric dalen af den berømte smed Bowman Wright.

Spillere

Angriber

En Angriber (eller Angriberen) er den spiller i Quidditch som skal bruge Tromleren til at score point med. Der bliver indkasseret 10 point hver gang en angriber scorer mål. Der er 3 angribere på hvert hold, derfor kan det tit blive meget svært at sno sig igennem Quidditch-banen og score, især når der også er 2 smashere at undgå, samt målmanden. Katie Bell, Angelina Johnson og Alicia Spinnet var angribere, da Harry kun var søger, men da Harry også bliver anfører er det Katie Bell, Ginny Weasley og Demelza Robins der er angribere for Gryffindors quidditchhold, da de andre har forladt skolen.

Basker

En Basker (eller Baskeren) er den spiller i Quidditch som skal slå til Smashere når de kommer tæt på deres holdkammeratter samt selv undgå at blive ramt. Der er 2 Baskere i alt (altså en til hver Smasher).

Udstyr:

  • Basker-bat.

I Harry Potter og De Vises Sten tager Slytherin-holdets Søger Marcus Flint (bog, film og spil 1) battet ud af hånden på en Slytherin-Basker for at slå Oliver Wood fra Gryffindor ned med en Smasher.

Det vides ikke hvem Slytherins Baskere er, det vides dog at Gryffindors 2 Baskere er Fred og George indtil bog nummer 5 hvor de bliver frataget deres koste af Dolora J. Nidkjær, det vides derefter at de to nye baskere er Jack Slooper og en ukendt.

i Harry potter og halvblodsprinsen er baskerne Jimmy Peakes og Ritchie Coote

Målmand

Målmand (eller Målmanden) er den der beskytter de 3 målringe. Oliver Wood er Målmand i 'Harry Potter og De Vises Sten', Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer og Harry Potter og Fangen fra Azkaban. Han tager afsked med dem i slutningen af Harrys tredje år. Der er ingen målmand på Harrys fjerde år på Hogwarts fordi quidditch er aflyst det år. Derefter er Ron Weasley Prøve-Målmand på Harrys femte år og er derfor Målmand på Harrys sjette år fordi han klarede Harrys Målmand-prøve.

Søger

En Søger (eller Søgeren) er den der skal fange Det Gyldne Lyn. Harry Potter blev udråbt til Søger af Professor Minerva McGonagall efter hans flyve-time med Madam Rolanda Hooch første år og har været Gryffindors Søger lige siden. Draco Malfoy er Slytherins Søger og har været det siden Harrys andet år. Det vides ikke hvem der udnævnte ham, men der er rygter om at Professor Severus Snape gjorde det. Harry har været Gryffindors søger indtil sit femte år hvor Dolora Nidkjær konfiskerede kosten og udelukkede ham fra at spille i hendes tid på Hogwarts, derfor overtager Ginny Weasley hans plads. på Harrys sjette år må han igen spille Quidditch, men der er stadig nogen stunder hvor Ginny må være stand-in for Harry. I Harry Potter og Halvblodsprinsen er der et tidspunkt hvor Malfoy må overlade Søger-Posten til en anden ukendt Slytherin.

Andre job på Quidditch-holdet

Anfører

En Anfører (eller Anføreren) har det mest krævende job i Quidditch. En Anfører skal udvælge spillerne på holdet. Der bliver ikke beskrevet nogle specielle regler for udvælgelsesprocessen i bogen, men Harry Potter holder en åben prøve til gryffindor-holdet. Der er Angriber-prøver, Basker-prøver, Målmand-prøver og Søger-prøver, men Søger-prøver behøves ikke i Gryffindor da Harry Potter allerede optager den plads. udover at være Målmand er Oliver Wood også Anfører i de første 3 bøger. på Harrys fjerde og femte år er Angelina Johnson anfører og i Harry Potters sjette år bliver han selv Anfører til sin store forbløffelse.