Coop amba: Forskelle mellem versioner

Koordinater: 55°39′28.44″N 12°22′7.32″Ø / 55.6579000°N 12.3687000°Ø / 55.6579000; 12.3687000
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Tilføjede Kategori:Oplysningsforbund ved hjælp af Hotcat
Gennemredigeret i forhold til ny viden baseret på bogen "Brugsen - en anderledes forretning?" af Kristoffer Jensen (red), udgivet i 2016 af Samvirke
Linje 2: Linje 2:
[[Fil:Njalsgaxe.png|thumb|Det tidligere hovedkvarter for FDB, der i dag blandt andet huser Fakta-butik]]
[[Fil:Njalsgaxe.png|thumb|Det tidligere hovedkvarter for FDB, der i dag blandt andet huser Fakta-butik]]
[[Fil:Sønderhøj FDB 2.jpg|thumb|Noget af de tidligere FDB's fabrikker i Viby Jylland, nu erhvervsområde, stedet kaldes Sønderhøj, februar 2014]]
[[Fil:Sønderhøj FDB 2.jpg|thumb|Noget af de tidligere FDB's fabrikker i Viby Jylland, nu erhvervsområde, stedet kaldes Sønderhøj, februar 2014]]
'''Coop amba, '''tidligere '''FDB ('''forkortelse for '''Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger)''' er en dansk andelsforening for forbrugere, der ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, [[Coop Danmark|Coop Danmark A/S]].
'''Coop amba, '''tidligere '''FDB ('''forkortelse for '''Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger)''' er en dansk andelsforening, hvor 1,6 millioner danske forbrugere er medlem og dermed medejere. Coop amba ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, [[Coop Danmark|Coop Danmark A/S]].


== Historie ==
== Historie ==
Coop amba er grundlagt 1. januar [[1896]]. Initiativet kom [[Severin Jørgensen]] <ref name=":0">Kristoffer Jensen (red.): "Brugsen - en anderledes forretning?", udgivet af Samvirke, 2016.</ref>. som så et behov for en national fællesforening for de selvstændige danske [[brugsforening]]er. I årene umiddelbart før var forsøgt en række tiltag til fælles, regionale indkøbsforening mellem brugsforeningerne. Ved etableringen i 1896 hed Coop amba "Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger" (i daglig tale blot FDB), hvilket foreningen hed indtil 12. januar 2013, hvor navnet blev ændret til Coop amba for at tydeliggøre sit ejerskab til detailhandlen gennem datterselskabet Coop Danmark A/S.
Foreningen er grundlagt i [[1896]] og har stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer for de danske [[brugsforening]]er. Endvidere har fællesforeningen drevet butikker uden egen decentral forening. Foreningen begyndte i 1897 at fremstille egne varer og fik sit eget kafferisteri, chokoladefabrik, sukkerfabrik og tobaksfabrik.
FDB lancerede en lang række egne mærker, som i dag stadig er brands som ''[[Cirkel Kaffe]]'' og ''Davregryn''.
I 1928 udkom det første 'Brugsforeningernes Tidsskrift', som i 1945 skiftede navn til ''[[Samvirke]]''. Bladet handler om mad, smag, boligindretning, livsstil og sundhed og er i dag et af Danmarks mest læste magasiner.<ref>[http://samvirke.dk/om-os.html Om os | Samvirke.dk]</ref>


FDB har fra 1896 stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer. Endvidere har fællesforeningen fra 1971 drevet butikker uden egen decentral forening. I 2002 blev forening og forretning dog adskilt i hver sin virksomhed i forbindelse med etableringen af Coop Norden, hvor FDB, [[:sv:Kooperativa_Förbundet|KF]] i Sverige og [[:nb:Coop_Norge|NKL]] samlede foreningernes detailhandelsvirksomhed. FDB købte i 2007 de danske butikker tilbage fra Coop Norden, men fastholdt med dannelsen af datterselskabet Coop Danmark A/S en organisatorisk adskillelse af forening og forretning.
I 1904 købte Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger et stort areal i [[Viby Jylland]], hvor der opførtes en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik, som stod færdige i 1906. I 1912 blev der også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m<sup>2</sup> gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.<ref>[https://www.sa.dk/content/dk/undervisning_og_temaer/webudstillinger/kendte_arhus-virksomheder/fdb_fabrikkerne?pageIndex=1&gallery=&media_id=3476 FDB fabrikkerne]</ref> I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.


== Detailhandel ==
Arkitekt [[Børge Mogensen]] blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50,<ref>[https://www.kulturarv.dk/kid/VisWeilbachRefresh.do?kunstnerId=9445&wsektion=stillinger kulturarv.dk]</ref> hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af FDB.
FDB i 1897 at fremstille egne varer med et kafferisteri i Kolding. Kafferisteriet blev i 1900 suppleret med chokolade- og bolsjefabrik og i 1902 med produktion af konfekt<ref name=":0" />. I 1901 købte fællesforeningen en allerede etableret tobakfabrik i Esbjerg, og successen fra egne fabrikker førte i 1904 til købet af et stort areal i [[Viby Jylland]]<ref name=":0" />. Her stod en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik færdige i 1906, og i 1912 blev der også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m<sup>2</sup> gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.<ref>[https://www.sa.dk/content/dk/undervisning_og_temaer/webudstillinger/kendte_arhus-virksomheder/fdb_fabrikkerne?pageIndex=1&gallery=&media_id=3476 FDB fabrikkerne]</ref> I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.Foreningen begyndte med et kafferisteri i Kolding i 1897 at fremstille egne varer og siden egen tobakfabrik i Esbjerg og en række forskellige fabrikker i Viby ved Aarhus.
[[16. juni]] [[2001]] fusionerede detailhandelsaktiviteterne med det svenske [[Kooperativa Förbundet]] og [[Norges Kooperative Landsforening]]s tilsvarende aktiviteter i [[Coop Norden|Coop Norden AB]], og FDB's rolle som detailhandelsvirksomhed sluttede, mens FDB herefter kun fungerede som ejer og forbrugerorganisation. FDB ejede efter fusionen 38% af aktierne i Coop Norden AB.


FDB har lanceret en lang række egne varemærker, som i dag stadig er brands som ''[[Cirkel Kaffe]], Davregryn, Pokal Øl,'' og ''Mustang''.
I [[1986]] gik FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet Fakta etablerede [[jem & fix]]. Det skete i samarbejde med [[Harald Nyborg]]-koncernen, der overtog hele kæden i [[1997]].

I 1928 udkom det første 'Brugsforeningernes Tidsskrift', som i 1945 skiftede navn til ''[[Samvirke]]''. Bladet handler om forbrug, mad og sundhed og er i dag et af Danmarks mest læste og troværdige magasiner..

Arkitekt [[Børge Mogensen]] blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50, hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af FDB.

I [[1986]] gik FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet Fakta etablerede [[jem & fix]]. Det skete i samarbejde med [[Harald Nyborg]]-koncernen, der overtog hele kæden i [[1997]]


FDB overtog i [[1990]] aktiemajoriteten i radio/tv-kæden [[Merlin A/S|Merlin]]. Kæden blev solgt til [[Elgiganten]] i efteråret [[2005]] sammen med elektronikvarehuset Electronic World. I 1991 blev selskabet [[Big Store]], der ejes 49% af FDB og 51% af købmand John Hanssen, etableret. Det nye selskab overtog fem tidligere [[Schou-Epa]]-varehuse, der blev genåbnet som Big Store. FDB overtog alle aktier i Big Store i [[1994]] og omdannede butikkerne til Kvickly-varehuse.
FDB overtog i [[1990]] aktiemajoriteten i radio/tv-kæden [[Merlin A/S|Merlin]]. Kæden blev solgt til [[Elgiganten]] i efteråret [[2005]] sammen med elektronikvarehuset Electronic World. I 1991 blev selskabet [[Big Store]], der ejes 49% af FDB og 51% af købmand John Hanssen, etableret. Det nye selskab overtog fem tidligere [[Schou-Epa]]-varehuse, der blev genåbnet som Big Store. FDB overtog alle aktier i Big Store i [[1994]] og omdannede butikkerne til Kvickly-varehuse.
Linje 22: Linje 26:
I 2003 købte FDB forlaget IDG, der efterfølgende skiftede navn til [[Libris]]. Libris blev solgt med udgangen af 2008.
I 2003 købte FDB forlaget IDG, der efterfølgende skiftede navn til [[Libris]]. Libris blev solgt med udgangen af 2008.


== Foreningen ==
I november 2007 blev Coop Danmark A/S tilbagekøbt af FDB, og Coop Norden AB blev nedlagt. Det nordiske indkøbssamarbejde fortsættes dog gennem selskabet Coop Trading A/S, der ejes ligeligt af Coop Danmark A/S og de tilsvarende virksomheder fra Norge, Sverige og Finland.
Coop ambas øverste myndighed er ''[http://coopforum.dk/landsraad Landsrådet]''. Det består af 124 valgte medlemmer - og alle medlemmer af Coop amba kan gennem bestyrelsen for sin lokale Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen eller LokalBrugsen lade sig opstille som kandidat. Halvdelen af landsrådets medlemmer er på valg hvert år. Landsrådet vedtager foreningens strategiske udvikling, godkender regnskabet og vælger Coop ambas formand og [http://coopforum.dk/foreningen/coops-foreningsbestyrelse bestyrelse].


Coop ambas formand har siden 2008 været Lasse Bolander. Alle Coops medlemmer kan gennem landsrådet lade sig opstille som kandidat til formandsposten og den øvrige bestyrelse. Bestyrelsen har ansvaret for foreningens drift og udpeger bestyrelsesmedlemmerne i Coop ambas datterselskaber.
I januar 2013 skiftede FDB navn til Coop amba. Coop amba havde i 2013 omkring 1,3 mio. medlemmer, der også som andelshavere ejer foreningen.

Coop amba afholder gennem de lokale bestyrelser for alle Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen en række involverende medlemsaktiviteter i eller uden for butikkerne. Coop amba har ud over de ca. 3.300 lokale bestyrelsesmedlemmer også et stigende antal andre frivillige, som hjælper med aktiviteter som popup-restauranter ved større madfestivaler landet rundt og ved aktiviteter, hvor børn og unge bliver hjulet til bedre madvaner.

De valgte medlemmer i Coop amba har gennem årene været med til at søsætte en række af de tiltag, som Coop senere er blevet meget kendt for. Allerede ved stiftelsen af den første brugs i Thisted i 1866 blev folkeoplysning og dannelse en aktiv del af brugsernes virke, og dette blev yderligere udbygget i 1950 ved indmeldelsen i [[Dansk Folkeoplysnings Samråd]]. I dag har Coop den absolut største skolekontakt i Danmark og over 190.000 skoleelever er hvert år i kontakt med skolematerialer, som Coop har udviklet. Mest kendt blandt skolematerialerne er [[Madpyramiden]] fra 1976. Gennem slutningen af 1970'rne drøftede Coops ambas bestyrelse de nye internationale tiltag som biodynamiske og økologiske afgrøder, og som affødt element af disse drøftelser fik Brugsen i november 1981 som den første detailhandelskæde i verden økologiske varer på [http://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/fx-okologiske-grontsager hylderne]. I de seneste år har Coop ambas valgte medlemmer været med til at definere Coops vision 'Sammen om bedre mad' og vedtagelse af stiftelsen af Coop Bank.


==Erhvervsaktiviteter==
==Erhvervsaktiviteter==
Linje 30: Linje 39:
Coop amba er ejer af følgende selskaber:
Coop amba er ejer af følgende selskaber:


* '''[[Coop Danmark]] A/S (detailhandel)'''
* '''[[Coop Danmark]] A/S''' (detailhandel)
** [[SuperBrugsen]]
** [[SuperBrugsen]]
** [[Dagli'Brugsen]]
** [[Dagli'Brugsen]]
** [[LokalBrugsen]]
** [[LokalBrugsen]]
** [[Fakta A/S|Fakta]]
** [[Fakta A/S|Fakta]]
*** [[Fakta A/S|Fakta Q]]
** [[Irma (supermarkedskæde)|Irma]]
** [[Irma (supermarkedskæde)|Irma]]
*** [[Irma City]]
** [[Kvickly]]
** [[Kvickly]]
** [[Coop Trading]] (25%) (indkøb af varer til Coop-butikker i Norden)


*'''Coop Invest A/S'''
*''' [[Republica (reklamebureau)|Republica]] A/S (reklame)'''
**[[Republica (reklamebureau)|Republica]] A/S (reklameburea)

*''' Severin A/S (kursuscenter)'''
**Severin A/S (kursuscenter)
*'''[[Coop Trading]] (25%)'''
*'''Coop Bank A/S'''

Derudover driver Coop amba i dag udlejning af sine erhvervsejendomme beliggende primært på Sønderhøj ved Århus


==Links==
==Links==


* [http://www.coop.dk/ Coop]
* [http://www.coop.dk/ Coop]
* [http://coopforum.dk/landsraad Landsrådet]
* [http://coopforum.dk/foreningen/coops-foreningsbestyrelse Bestyrelsen]
* [http://www.samvirke.dk/ Samvirke]
* [http://www.samvirke.dk/ Samvirke]
* [[:sv:Kooperativa_Förbundet|KF]]
* [[:nb:Coop_Norge|NKL]]
== Referencer ==
== Referencer ==
<references />{{coord wd|region=DK|type=landmark}}
{{Reflist}}
{{coord wd|region=DK|type=landmark}}


[[Kategori:Foreninger fra Danmark]]
[[Kategori:Foreninger fra Danmark]]

Versionen fra 9. sep. 2016, 14:00

Coop amba
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 43636510 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/43636510 Rediger på Wikidata
Det tidligere hovedkvarter for FDB, der i dag blandt andet huser Fakta-butik
Noget af de tidligere FDB's fabrikker i Viby Jylland, nu erhvervsområde, stedet kaldes Sønderhøj, februar 2014

Coop amba, tidligere FDB (forkortelse for Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger) er en dansk andelsforening, hvor 1,6 millioner danske forbrugere er medlem og dermed medejere. Coop amba ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, Coop Danmark A/S.

Historie

Coop amba er grundlagt 1. januar 1896. Initiativet kom Severin Jørgensen [1]. som så et behov for en national fællesforening for de selvstændige danske brugsforeninger. I årene umiddelbart før var forsøgt en række tiltag til fælles, regionale indkøbsforening mellem brugsforeningerne. Ved etableringen i 1896 hed Coop amba "Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger" (i daglig tale blot FDB), hvilket foreningen hed indtil 12. januar 2013, hvor navnet blev ændret til Coop amba for at tydeliggøre sit ejerskab til detailhandlen gennem datterselskabet Coop Danmark A/S.

FDB har fra 1896 stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer. Endvidere har fællesforeningen fra 1971 drevet butikker uden egen decentral forening. I 2002 blev forening og forretning dog adskilt i hver sin virksomhed i forbindelse med etableringen af Coop Norden, hvor FDB, KF i Sverige og NKL samlede foreningernes detailhandelsvirksomhed. FDB købte i 2007 de danske butikker tilbage fra Coop Norden, men fastholdt med dannelsen af datterselskabet Coop Danmark A/S en organisatorisk adskillelse af forening og forretning.

Detailhandel

FDB i 1897 at fremstille egne varer med et kafferisteri i Kolding. Kafferisteriet blev i 1900 suppleret med chokolade- og bolsjefabrik og i 1902 med produktion af konfekt[1]. I 1901 købte fællesforeningen en allerede etableret tobakfabrik i Esbjerg, og successen fra egne fabrikker førte i 1904 til købet af et stort areal i Viby Jylland[1]. Her stod en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik færdige i 1906, og i 1912 blev der også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m2 gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.[2] I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.Foreningen begyndte med et kafferisteri i Kolding i 1897 at fremstille egne varer og siden egen tobakfabrik i Esbjerg og en række forskellige fabrikker i Viby ved Aarhus.

FDB har lanceret en lang række egne varemærker, som i dag stadig er brands som Cirkel Kaffe, Davregryn, Pokal Øl, og Mustang.

I 1928 udkom det første 'Brugsforeningernes Tidsskrift', som i 1945 skiftede navn til Samvirke. Bladet handler om forbrug, mad og sundhed og er i dag et af Danmarks mest læste og troværdige magasiner..

Arkitekt Børge Mogensen blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50, hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af FDB.

I 1986 gik FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet Fakta etablerede jem & fix. Det skete i samarbejde med Harald Nyborg-koncernen, der overtog hele kæden i 1997

FDB overtog i 1990 aktiemajoriteten i radio/tv-kæden Merlin. Kæden blev solgt til Elgiganten i efteråret 2005 sammen med elektronikvarehuset Electronic World. I 1991 blev selskabet Big Store, der ejes 49% af FDB og 51% af købmand John Hanssen, etableret. Det nye selskab overtog fem tidligere Schou-Epa-varehuse, der blev genåbnet som Big Store. FDB overtog alle aktier i Big Store i 1994 og omdannede butikkerne til Kvickly-varehuse.

I 1991 blev FDB medejer af dametøjskæden MacCoy, der i 1997 blev solgt videre til KappAhl AB, der ejes af den svenske pendent til FDB, KF.

I 2003 købte FDB forlaget IDG, der efterfølgende skiftede navn til Libris. Libris blev solgt med udgangen af 2008.

Foreningen

Coop ambas øverste myndighed er Landsrådet. Det består af 124 valgte medlemmer - og alle medlemmer af Coop amba kan gennem bestyrelsen for sin lokale Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen eller LokalBrugsen lade sig opstille som kandidat. Halvdelen af landsrådets medlemmer er på valg hvert år. Landsrådet vedtager foreningens strategiske udvikling, godkender regnskabet og vælger Coop ambas formand og bestyrelse.

Coop ambas formand har siden 2008 været Lasse Bolander. Alle Coops medlemmer kan gennem landsrådet lade sig opstille som kandidat til formandsposten og den øvrige bestyrelse. Bestyrelsen har ansvaret for foreningens drift og udpeger bestyrelsesmedlemmerne i Coop ambas datterselskaber.

Coop amba afholder gennem de lokale bestyrelser for alle Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen en række involverende medlemsaktiviteter i eller uden for butikkerne. Coop amba har ud over de ca. 3.300 lokale bestyrelsesmedlemmer også et stigende antal andre frivillige, som hjælper med aktiviteter som popup-restauranter ved større madfestivaler landet rundt og ved aktiviteter, hvor børn og unge bliver hjulet til bedre madvaner.

De valgte medlemmer i Coop amba har gennem årene været med til at søsætte en række af de tiltag, som Coop senere er blevet meget kendt for. Allerede ved stiftelsen af den første brugs i Thisted i 1866 blev folkeoplysning og dannelse en aktiv del af brugsernes virke, og dette blev yderligere udbygget i 1950 ved indmeldelsen i Dansk Folkeoplysnings Samråd. I dag har Coop den absolut største skolekontakt i Danmark og over 190.000 skoleelever er hvert år i kontakt med skolematerialer, som Coop har udviklet. Mest kendt blandt skolematerialerne er Madpyramiden fra 1976. Gennem slutningen af 1970'rne drøftede Coops ambas bestyrelse de nye internationale tiltag som biodynamiske og økologiske afgrøder, og som affødt element af disse drøftelser fik Brugsen i november 1981 som den første detailhandelskæde i verden økologiske varer på hylderne. I de seneste år har Coop ambas valgte medlemmer været med til at definere Coops vision 'Sammen om bedre mad' og vedtagelse af stiftelsen af Coop Bank.

Erhvervsaktiviteter

Coop amba er ejer af følgende selskaber:

  • Coop Invest A/S
    • Republica A/S (reklameburea)
    • Severin A/S (kursuscenter)
  • Coop Bank A/S

Links

Referencer

  1. ^ a b c Kristoffer Jensen (red.): "Brugsen - en anderledes forretning?", udgivet af Samvirke, 2016.
  2. ^ FDB fabrikkerne

55°39′28.44″N 12°22′7.32″Ø / 55.6579000°N 12.3687000°Ø / 55.6579000; 12.3687000