Irma (supermarkedskæde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Irma. (Se også artikler, som begynder med Irma)
Irma
Irma, Lyngby Hovedgade, 2014-05-24.jpg
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1886 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Albertslund, Danmark Rediger på Wikidata
Organisation
Ejer Coop Danmark Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Irma er en dansk supermarkedskæde, der siden 1982 ejes af Coop.

Kæden bestod i 2022 af 68 butikker,[1] hvoraf de 4 er Irma City-butikker. I starten af 2018 åbnede den første Irma øko-butik, der dog blev lukket igen i 2020.[2] Langt størstedelen af dem er placeret i Hovedstadsområdet; resten i større sjællandske provinsbyer. Butiksnettet er meget broget – fra store supermarkeder til mindre butikker i nærområderne. Efter flere regnskaber med pæne resultater i træk, slog kæden i regnskabsåret 2007 sin egen rekord med et overskud på 75 mio. kr. ud af en omsætning på 2,2 mia. Irma beskæftiger 2.182 medarbejdere (2008).

Kæden har på mange punkter været en pionér i dansk detailhandel, bl.a. var det den første kæde, der udsendte tilbudsaviser, ligesom kæden de senere år har haft en markant satsning på økologiske varer.

Efter at have været en ren sjællandsk kæde gennem næsten hele kædens levetid ekspanderede man med butikker vest for Storebælt fra sommeren 2007, men disse butikker lukkede i marts 2013.[3]

Efter planerne lukker Irma i 2023, i forbindelse med Coops nye forretningsstrategi der har fået navnet “Fremtiden Coop”.[4][5] Dette har ledt til demonstrationer i Nordsjælland og i hovedstadsområdet hvor Irma butikkerne ligger.[6][7] Alfred Josefsen der er tidligere direktør for Irma-kæden fra 1999 til 2012, prøvede i en kort periode for at bevare Irma butikkerne ved at finde investorer, der kunne købe Irma ud af Coop, men det blev opgivet, da Coop ikke ønskede at sælge rettighederne til eksterne investorer.[8]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Irmapigen fra 1907

Firmaet blev stiftet i 1886 af Karen Marie Schepler og overtaget af sønnen Carl Schepler (1870-1942) i 1898 som en lille æggeforretning på Ravnsborggade 13 på Nørrebro, København, under navnet Mælkeforsyningen Ravnsborg.

I starten af 1900-tallet åbnedes forretninger i Hamborg, Kiel og Flensborg der dog senere lukkede igen. Den daværende næringslov sagde, at man kun måtte eje ét udsalg i hver kommune, med mindre man selv fabrikerede og pakkede varerne. Det blev tilskyndelsen til, at Carl Schepler selv begyndte at producere sine varer. Kaffe, te, kakao og kaffetilsætning kom ind i sortimentet, senere også mel og sukker. Med det større sortiment voksede antallet af forretninger også.

Bomærket Irmapigen skabtes af arkitekt Sophus Greiffenberg, som brugte datteren Else som model. Både Irmapigen og Irmanavnet kom til verden i 1907; sidstnævnte registreret i forbindelse med margarine. Navnet blev opfundet af Greiffenberg og skyldtes det samarbejde, som Schepler havde med en margarinefabrik i Slagelse, Johannes Rasmussens Margarinefabrik. Greiffenberg foreslog, at der i alle butikkerne skulle reklameres med den margarine, som blev solgt, og han forkortede margarinenavnet efter ejeren, altså JRMA – i lighed med OMA, som står for Otto Mønsteds Margarine). Senere blev navnet forvansket til det meget mere mundrette IRMA.

Butikkerne skiftede så navn fra Carl Scheplers Udsalg til Irma. Antallet af forretninger voksede, og der var ved Carl Scheplers død i 1942 110 butikker og en del fabrikker. De blev solgt til en række æggrossister, da ingen af Scheplers arvinger ønskede at tage over. Ny direktør blev Aage Larsen.

Irma-pigen blev registreret som varemærke i 1943 og er senere omtegnet flere gange, bl.a. i 1975 og 1978 af arkitekt Bent Mackeprang og grafiker Erik Ellegaard Frederiksen. Således er hun ikke længere et barn, men en ung kvinde.

Et andet af Irmas varemærker er neonreklamen Irmahønen ved Dronning Louises Bro i København, der blev opsat i 1953.

Børge Olsen overtager[redigér | rediger kildetekst]

Irma-supermarked i tilknytning til Magasin i Odense.

Børge Olsen blev udnævnt til underdirektør for kæden i 1948 og satte gang i en omfattende modernisering af butikkerne til såkaldte Cirkelbutikker, hvilket betød en overgang til selvbetjening. I slutningen af 1940'erne havde man lanceret åben prismærkning og i begyndelsen af 1950'erne fulgte datomærkning af varerne. Irma åbnede sin første selvbetjeningsbutik i 1950 i Nykøbing Sjælland. Børge Olsen blev i 1951 kædens administrerende direktør og fungerede som sådan til 1979.

I 1960'erne fik Irma en ny varegruppe: Vin. Gennem en massiv markedsføring fik Irma positioneret sig som et godt sted at købe vin. Mod slutningen af 1960'erne søgte kæden i sin markedsføring at fastholde og udbygge kædens eksisterende image. I 1970 udsendtes de første firefarvede tilbudsaviser og en nyskabelse indenfor bæreposer så dagens lys: Plastposer med kunstmotiver. Kunstposen lever den dag i dag. Irma-Olsen, som chefen kaldtes, var heller ikke bleg for at blande sig i samfundsdebatten. Han indrykkede store avisannoncer i 1972 for Irmas norske kildevand og lagde sig ud med Københavns Kommunes vandforsyning, hvis vand han mente kun var egnet til udvortes brug. I 1975 stoppede Irma med at importere vin fra Chile. Som følge af stigende konkurrencen fra discountbutikkerne i starten af 1980'erne satsede Irma markant på bedre varer og bedre kundeservice.

Økonomisk krise[redigér | rediger kildetekst]

De fire æggrossister, der havde ejet Irma siden Carl Scheplers død, havde i mellemtiden solgt aktierne til Privatbanken, Odense Ægforretning og Gutenberghus, og i begyndelsen af 1980'erne begyndte rygterne at svirre om at de tre aktionærer vil sælge kæden. Trods massive protester fra medarbejderne sker det i 1982, hvor FDB køber Irma for 300 mio. kr. Den nye ejer lovede at fortsætte kæden som en selvstændig enhed med sin egen profil, varedisponering m.v. FDB indledte imidlertid et frasalg af butikker og forsøgte senere at udvide kædens geografiske udbredelse, bl.a. med tre butikker i Odense med massive tab som resultat. Butikkerne lukkede igen i 1992.[9]

Omkring 100-års-jubilæet i 1986 var der dog lidt optimisme at spore i Irma. Man forsøgte at udvide sortimentet med bl.a. eksotiske frugter, blomster og elektroniske husholdningsartikler samt forskellige mærkevarer. Kartoffelkuren påvirkede danskernes forbrug og betød en skærpet konkurrencesituation for Irma, der måtte lukke en en del af de mindre butikker.[10] Der blev også indledt et massivt frasalg af Irmas øvrige aktiviteter.

Irmas vartegn, kafferisteriet i Rødovre, blev lukket i 1986 og produktionen flyttet til FDB's risteri ved Albertslund. I 1987 blev Irma Kantineservice med ca. 200 ansatte solgt til ISS. Irmas sodavandsfabrik blev solgt i 1988, hvor også Dansk Ægcentral blev afhændet til æg-giganten Danæg. Mejeriet Kongstedlund blev solgt til MD Foods og kædens vintapperi blev i 1990 solgt til Danisco. Tøjkæden In-Store blev samme år fusioneret med den FDB-ejede kæde MacCoy, som Irma derefter ejede halvdelen af. Også på varesortimentet bliver der skåret ned – Irma droppede helt at føre isenkram og skar kraftigt ned på tekstilafdelingen.

Kæden havde dog stadig alvorligt ondt i økonomien – i 1990 viste regnskabet et underskud på 130 mio. kr.[10] Alligevel forsikrede FDB's direktør Bjarne Møgelhøj i 1991, at kæden ikke var lukningstruet.[11] Mange af de centrale aktiviteter lagdes ind under i FDB i disse år – det gjaldt bl.a. lagre, distribution, indkøb, administration, kvalitetskontrol, edb, markedsføring og økonomi.

I 1993 annoncerede FDB, at man ville skille sig af med Irma. 30 butikker blev omdannet til SuperBrugsen, øvrige 23 til Fakta-discountbutikker. De resterende 66 butikker ønskede FDB at sælge. Forhandlingerne om et salg blev dog ikke til noget, og samtidig viste mediebevågenheden omkring salgsplanerne at have en for Irmas overlevelse ganske gunstig effekt. I takt med at den økonomiske afmatning i samfundet aftog, vendte kunderne tilbage til Irma, og FDB skrinlagde sine planer.

I 1994 udfasede Irma som den første supermarkedskæde i landet salget af buræg.[12] I 1994 fik kæden endnu en gang ny direktør i Jørgen Pedersen, der havde en fortid i FDB.[13] Under hans ledelse åbnedes flere nye butikker, og kæden fik et beskedent overskud på 5 mio. kr.

Udviklingen vender[redigér | rediger kildetekst]

I 1999 fik kæden ny administrerende direktør, Alfred Josefsen, der i løbet af få år formåede at vende kædens negative udvikling med butikslukninger og et underskud på 25 mio. kr. til et pænt overskud og åbning af nye butikker.

I 2001 fik Irma en 'lillesøster'; Irma City. Det er er mindre, centralt beliggende convenience food-butikker, der i vidt omfang har samme basissortiment som man kender fra de almindelige Irma-butikker, suppleret med forskellige former for færdigretter. Endelig har butikkerne markant længere åbningstider. Irma City etableredes på Vesterbros Torv, Nørrebrogade, Nørrebros Runddel og Østerbrogade.[10][14]

Irma forsøger sig med ekspansion vestpå – men må opgive[redigér | rediger kildetekst]

Det tidligere hovedkontor i Rødovre.

Efter i mange år at have koncentreret sig om at ekspandere på Sjælland, blev det i september 2007 offentliggjort, at Irma i april 2008 skulle rykke vest for Storebælt. I første omgang åbnede butikker i Magasin i Århus og Odense, hvor de erstattede Magasins Mad & Vin. Irma planlagde at åbne flere butikker i de større byer i Jylland og på Fyn. Det blev umiddelbart efter til yderligere to butikker i hhv. Aalborg-forstaden Hasseris[15] (i en tidligere Fakta-butik) og i Risskov i Århus (i en tidligere Dagli'Brugsen). Regnskabet i 2007 viste en øget omsætning med 7,2% og et resultat på 75 mio. kr.[16]

Irmas satsning på økologi og miljø fortsatte i 2008, hvor man satte man sig for at sætte rekord i andel af økologiske varer ud fra kædens samlede omsætning i løbet af en uge fordelt på de 78 butikker. Med en andel på 30% som landsgennemsnit blev målsætningen nået. Irma Torvegade på Christianshavn var topscorer med små 40%[17]. Senere på året offentliggjorde kæden, at man fremover kun vil sælge el-sparepærer.

10. oktober 2010 blev Irma landsdækkende med overtagelsen af majoriteten i netsupermarkedet Torvet.dk, der fremover hedder Irmatorvet.dk.[18]

I januar 2011 meddelte Irma, at satsningen i Aalborg ikke var lykkedes, og butikken blev derfor konverteret tilbage til en Fakta.[19] Samtidig åbnedes 3 nye butikker; en i Hellerup og to Hillerød, dog sådan at den daværende i Hillerød blev lukket.[20]

Marts 2012 meddelte Irma, at de to butikker i Aarhus samt den ene i Odense ville lukke 1. marts 2013, hvorefter Irma kun vil være at finde på Sjælland.[21][22]

Irmas hovedkontor flyttes til Albertslund og Alfred Josefsen stopper[redigér | rediger kildetekst]

Den 3. april 2012 oplyste Irma, at Alfred Josefsen forlader kæden. Årsagen var at Coop, der ejer Irma, ville flytte kædens ledelse og medarbejdere til Coops hovedkontor i Albertslund. Alfred Josefsen udtalte i den forbindelse til Berlingske Business: "Jeg har ikke været med til at træffe beslutningen, og jeg er ikke enig. Det er ikke det rigtige for mit vedkommende. Det er en voldsom beslutning, for jeg er sindssyg glad for virksomheden. Jeg er voldsomt glad for Irma, men det skal være på en måde, der passer til min form" [23].

Til erstatning ansattes med virkning fra 1. oktober samme år Jesper Uggerhøj, der kom fra en stilling som administrerende direktør i Premier Is.

Selvom salget af buræg var udfaset i 1994, så var der stadig brugt buræg i produktionen deres af egne varemærker. Det blev dog også stoppet i 2017, hvilket resulterede udfasning af 850 produkter, hvor buræg var en del af ingredienserne.[24]

I februar 2018 meddelte kæden, at 11 butikker på Sjælland ville lukke den 8. april, så kæden fremover kun ville eksistere i hovedstadsregionen. Dette omfattede bl.a. butikker i Holbæk, Ringsted, Slagelse og Næstved.[25]

Irma stopper men Irma-brandet fortsætter[redigér | rediger kildetekst]

Coop meddelte 31. januar 2023 at ville samle kæderne Irma, Kvickly og SuperBrugsen under ét navn, COOP. Samtidig kundgjordes det at kæderne Dagli´Brugsen, Fakta, 365discount, Coop.dk Shopping og Coop.dk MAD reduceres til kæderne Coop, 365discount og Brugsen. De første butikker i den nye kæde åbner efter sommerferien 2023. Ændringen begrundes i pressemeddelelsen med: … at markedsgrundlaget ikke længere er til stede for Irma som selvstændig kæde: Kunderne går mere og mere i discount og Irma har større og større underskud. Samtidig er kæden nede i en størrelse, hvor det gør det vanskeligt at udvikle unikke varer, som er et af kædens særpræg.

Irma vil ændres fra at være en københavnsk butikskæde til at være et landsdækkende mærke, hvor et større antal unikke Irma varer vil kunne fås i alle Coop-supermarkederne.[26].

Nyheden om lukning ført til adskillige stærke reaktioner og demonstrationer arrangeret af kunder for at bevare butikskæden. En række varer med Irma-logo blev udsolgt på få dage, og der blev også dannet Facebook-grupper og lavet underskriftindsamlinger for stoppe lukningen.[27]

Direktører[redigér | rediger kildetekst]

Antal butikker[redigér | rediger kildetekst]

Anerkendelser[redigér | rediger kildetekst]

Kæden har fået megen ros, både nationalt og internationalt.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Coops årsrapport 2020 coop.dk, hentet 14. marts 2022.
 2. ^ Jakob Brandt (12. oktober 2020). "Irma lukker tidliere spydspidsbutik". Økologisk Nu. Økologisk Landsforening. Hentet 14. marts 2022.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 3. ^ Irma lukker i Aarhus og Odense Arkiveret 7. marts 2021 hos Wayback Machine finans.dk 9. marts 2012
 4. ^ https://www.dr.dk/nyheder/penge/lukker-efter-137-aar-det-sker-der-med-din-lokale-irma
 5. ^ Irma lukker i København. Berlingske. Hentet 6/2-2023
 6. ^ Irma-kunder slog ring og sang 'I kan ikke slå os ihjel' foran butik i Gentofte. DR Hentet 6/2-2023
 7. ^ Kunder slår ring om Irma og laver bølgen: - Irma er en familie og en følelse. TV 2. Hentet 6/2-2023
 8. ^ Linkedin
 9. ^ Irma opgav igen. odenseleksikon.wordpress.com. Hentet 6/2-2023
 10. ^ a b c Livet er for kort til kedelige supermarkeder. brickstie.com. Hentet 6/2-2023
 11. ^ Hr. Olsen forstod altid fru Jensen, Politiken, 9. januar 1993
 12. ^ Irmahønen og ægget. Irma. Hentet 6/2-2023
 13. ^ a b Direktør: Derfor forlader jeg Irma. retailnews.dk. Hentet 6/2-2023
 14. ^ Irma: 2001 var et mirakuløst år. markedsforing.dk. Hentet 6/2-2023
 15. ^ Irma åbner første butik i Aalborg på torsdag. Coop Danmark. Hentet 6/2-2023
 16. ^ Irma A/S regnskab. Coop Danmark. Hentet 6/2-2023
 17. ^ Irma forbedrer verdensrekord i salg af økologi, pressemeddelelse fra Irma A/S 21. oktober 2008 (Webside ikke længere tilgængelig)
 18. ^ "Irmatorvet.dk bliver til irma.dk". Arkiveret fra originalen 3. oktober 2013. Hentet 26. september 2014.
 19. ^ Fakta overtager Irma i Aalborg. food-supply.dk. Hentet 6/2-2023
 20. ^ Irma indtager Helsingørsgade. sn.dk. Hentet 6/2-2023
 21. ^ Irma lukker i Aarhus, Århus Stiftstidende 9. marts 2012
 22. ^ Irma lukker: Farvel til Fyn efter fem år. Fyens Stiftstidende. Hentet 6/2-2023
 23. ^ Derfor stopper Alfred Josefsen i Irma, Berlingske Business
 24. ^ Slut med buræg i Irmas egne varer. Ritzau. Hentet 22/9-2022
 25. ^ Flere Irma-butikker lukker her i regionen. TV2 Øst. Hentet 6/2-2023
 26. ^ Coop samler tre kæder i én Via Ritzau, 31. januar 2023
 27. ^ Varer med Irma-logo bliver revet væk - butikschef måtte hente gamle julekugler på loftet. TV 2. Hentet 6/2-2023
 28. ^ Tidligere Lego-direktør død. TV2 Syd. Hentet 6/2-2023
 29. ^ Den perfekte erhvervsleder. Berlingske. Hentet 6/2-2023
 30. ^ Direktør: Derfor forlader jeg Irma. retailnews.dk. Hentet 6/2-2023
 31. ^ Her er Irmas nye direktør. Jydske Vestkysten. Hentet 6/2-2023
 32. ^ Begyndte ved kassen i Irma og endte som direktør. [TV 2]]. Hentet 6/2-20
 33. ^ Det danske Tændstikmuseum
 34. ^ PS Serviceundersøgelsen i "Detailhandel i danske byer", udgivet af Den Gamle By
 35. ^ Berlingske, 24. oktobe 2001
 36. ^ Irma åbner flagskibsbutik midt i København, 6. marts 2014
 37. ^ Landsbrugsavisen. Irma åbner grøn Øko-butik, 18. januar 2018
 38. ^ Irma åbner flagskibsbutik på Østerport, Dagligvarehandlen, 29. august 2019
 39. ^ Se kortet: Det sker der med Irma-butikkerne, TV2, 31. januar 2023
 40. ^ a b Detailforum Prisen. detail-forum.dk. Hentet 6/2-2023
 41. ^ a b c d e f Irma er blandt Danmarks bedste arbejdspladser detailfolk.dk. Hentet 6/2-2023
 42. ^ Tidligere vindere af Årets Leder-prisen. Lederne. Hentet 6/2-2023
 43. ^ Irma vinder Børsens Fødevarepris 2005. markedforing.dk. 6/2-2023
 44. ^ Årsrapport 2005. cvrapi.dk. Hentet 6/2-2023
 45. ^ Da Else blev til Irma. Berlingske. Hentet 6/2-2023
 46. ^ Irmapigen hopper i nye kjoler. Berlingske. Hentet 6/2-2023
 47. ^ Designhæder til 100-årig pige. markedsforing.dk. Hentet 6/2-2023
 48. ^ Bedste Arbejdspladser i 2008. aprokom.dk. Hentet 6/2-2023
 49. ^ Irma er nomineret til Årets Arbejdsplads i Europa Arkiveret 18. februar 2015 hos Wayback Machine irma.dk
 50. ^ The Employer of the Year Award businessawardseurope.com

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]