Memphis (Egypten): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
Småret
m (konvertering fra Skabelon:coor title d/dm/dms til Skabelon:Coord)
m (Småret)
[[Fil:Egypt-Hieroglyphs.jpg|right|300px|Hieroglyphs in Memphis with a statue of Ramses II in the background.]]
{{harflertydig|Memphis}}
'''Memphis''' var en by i oldtidens [[Egypten]]. Den var hovedstad i den første [[Nome (Egypten)|nome]] i [[Nedre Egypten]], og i det [[gamle rige]] fra grundlæggelsen til omkring år 1300 f.v.t. Ruinerne af Memphis ligger 19 km syd for [[Kairo]] på [[Nilen]]s vestbred, tæt på [[Pyramide (konstruktion)|pyramiderne]] i [[Saqqara]]. Nutidsbyerne [[Mit Rahina]], [[Dahshur]], Saqqara, [[Abusir]], [[Abu Gorab]] og [[Zawyet el'Aryan]], syd for Kairo, ligger alle indenfor det, der var Memphis' administrative grænser.
 
På [[oldegyptisk]] var byens navn '''Ineb Hedj''', De Hvide Mure. Navnet Memphis er en græsk forvanskning af navnet på [[Pepi I]]'s pyramide, '''Men-nefer''', som blev til '''Menfe''' på [[koptisk]]. I oldtidens egypten var Memphis også kendt som '''Ankh Tawy''', Den Som Binder De To Lande, på grund af dens position tæt ved grænsen mellem [[Øvre Egypten|Øvre]] og Nedre Egypten.
 
Placeringen var ideel politisk set, og sikkert også trafikalt, men ikke byggeteknisk. [[Herodot]] fortæller, at det var nødvendigt at bygge en [[dæmning]], for at byen kunne bygges, og at denne dæmning i persertiden var stærkt bevogtet og blev forstærket hvert år, for at byen ikke skulle blive oversvømmet.
 
Historikeren [[Manethon]], der skrev på græsk, kaldte byen '''Hi-Ku-P'tah''', Stedet for [[Ptah]]s [[Ægyptisk sjæl#Ka|Ka]]. Dette blev på græsk til ''Aί γυ πτoς (Ai-gy-ptos)'', som blev til latin ''AEGYPTVS'' og dansk ''Egypten''. Ordet [[koptisk]] menes også at stamme herfra.
 
Memphis er grundlagt omkring 3100 f.v.t. Både [[Hor-Aha]] og [[Menes]] tilskrives æren for grundlæggelsen. Det er muligt, at det er to navne for den samme person. Med omkring 30 000 indbyggere var Memphis verdens største by fra grundlæggelsen til ca. 2250 og igen fra 1557 til 1400.
 
Under det 6. dynasti nåede Memphis højdepunktet af sin prestige som centrum for Ptahkulten. Den havde en kort nedgangsperiode efter 18. dynasti, hvor [[Theben (Egypten)|Theben]] havde stærk fremgang. De persiske satrapper genoplivede den, men med grundlæggelsen af [[Alexandria]] blev Memphis henvist til en placering som Egyptens næststørste by, en placering den holdt indtil grundlæggelsen af [[al-Fustat]] i 641 e.v.t. Derefter blev Memphis mere eller mindre forladt, og byggematerialer blev fjernet for at blive genbrugt. Endnu i det 12. århundrede var det en imponerende ruinby, men snart var der kun lave murrester og spredte sten tilbage.
7.692

redigeringer

Navigationsmenu