Forskel mellem versioner af "Pen"

Spring til navigation Spring til søgning
92 bytes fjernet ,  for 3 år siden
m
Kommatering samt mindre sproglige opstramninger.
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
m (Kommatering samt mindre sproglige opstramninger.)
 
== En pens anatomi ==
En pen består af en stift, evt.eventuelt af fjedrende materiale, der er spidset til. Spidsen er flækket på langs, og kan fremføre blæk ved [[kapillær]]virkningen. Evt.Spalten kani dennepennens spaltespids kan stå i forbindelse med et reservoir eller en blækholder, f.eks.fx en hulning eller et stykke S-formet metal.
 
== Pennetyper ==
[[Fil:Fjer og roerpen.jpg|thumb|En fjerpen med afskårne stråler og en pen lavet af tagrør.]]PenneBlandt kande forskellige materialer, som sagthar fremstillesværet afanvendt forskelligetil materialer.penne, er [[Almindelig Tagrør|Tagrørtagrør]], [[siv]] og lignende erblandt de tidligste materialer, men allerede i antikken kendes penne af [[bronze]]. En pen fremstillet af rør, kaldes på latin ''calamus''. En skriftlig smutter kaldes derfor ''lapsus calami''.
 
I [[middelalderen]] finder man på at fremstille penne af svingfjerene på større [[fugl]]e som f.eks.[[gås|gæs]] og [[svane]]r. En fjerpen slides hurtigt, og en skriver skal derfor kunne spidse pennen. Til dette formål havde man en [[pennekniv]]. Fjerens stråler eller dele af fanen kunne fjernes, hvilket ofte var tilfældet i middelalderen.
 
[[Fil:Staalpenne.jpg|thumb|En samling stålpenne. Fra venstre: Elastikpen, kongepen og to bredpenne.]]Metalpenne, normalt af [[stål]], slides meget langsomt., De skalhvorfor derforde ikke spidses,skal. ogDe har desuden helt andre skriveegenskaber. De kan bl.a. laves fjedrende. Metalpenne monteres (normalt) i et ''penneskaft'', der almindeligvis er fremstillet af [[lak]]eret [[Træ (materiale)|træ]], men også kan fremstilles afeller finere materialer. Man kunne også få tilskårne, korte fjerpenne til montering i et penneskaft.
 
Spidsens udformning har stor betydning for karakteren af det skrevne. En spids pen kan give en fin, tynd skrift. En bredpen giver skiftevis brede og tynde streger afhængigt af skriveretningen og måden, den holdes på. Spidsen på en bredpen kan være lige eller skråt afskåret, hvilket også har stor betydning. Bredpennen har givet karakter til [[Fraktur (typografi)|frakturskriften]] og andre skrifttyper som [[uncialskrift|uncialer]], og de [[karolingiske minuskler]]. Den har også sat sit præg på [[antikva]]en. Er pennen lang og fjedrende (som f.eks.fx ''elastikpennen''), kan man fåfås en skrift med tiltagende tykkelse alti eftertakt sommed, at man øger presset på pennen. Dobbelte stålpenne kendes også. Rundpenne, der ender i en lille rund plade, giver en streg, der altid har den samme tykkelse.
 
Til tekniske tegninger (og til [[Illustrator|illustrationsarbejde]]) findes tekniske tegnepenne/rørpenne. (der ikkeDisse ikke forveksles med penne fremstillet af rørplanter). Her findes tusch eller blæk i en beholder, hvorfra detog flyder herfra ned på papiret gennem et tyndt rør på papiret.
 
== Pennen i dag ==
Den klassiske pen er i dag trængt tilbage fra skrivearbejdet, først af [[fyldepen]]en, dernæst af [[kuglepen]]en, [[fiberpen]]nen, [[Rollerball pen|rollerballen]] og [[skrivemaskine]]n og meget senere [[computer]]en f.eks. til [[tekstbehandling]]. DenPennen finder dog stadig anvendelse til tegning og til [[kalligrafi]].
{{autoritetsdata}}
 
1.490

redigeringer

Navigationsmenu