Brugerdiskussion:Solange

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gtk-dialog-info.svgHjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Solange!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen Wiki-edit-signatur.PNG eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen
- Sarrus (skriv til mig herbidrag) d. 6. mar 2009, 21:27 (CET)

Global konto[rediger kildetekst]

Hej. Jeg kan se du ikke har fået en global konto - se Speciel:CentralAuth/Solange. Du kan aktivere det i Indstillinger. Bagefter kan du hængte de konti, som er dine, fra andre wiki'er sammen, så det bliver samme konto. Du kan tjekke status med Speciel:MergeAccount. Fordelen er du kan komme til andre wiki'er, herunder Wikidata og Commons, uden at skal logge ind igen. Og på tidspunkt skal alle konti være globale. Hvis du vil være sikker på at du beholder samme brugernavn, så gør det nu. --Steen Th (diskussion) 23. sep 2014, 16:22 (CEST)

Forkortelser[rediger kildetekst]

Hvis vi retter noget, der ikke er forkert, kan vi jo rette frem og tilbage i det uendelige. Og det er ikke forkert at bruge anerkendte forkortelser som fx "bl.a.", "ca.", "ha", "kg", "th." og "tv.". De står alle i Retskrivningsordbogen, og de er ikke flertydige, for så ville de ikke stå der.

Vi er ikke på linjebetaling, så det kan ikke være et mål i sig selv at få teksten til at fylde så meget som muligt. Tværtimod kan det i tabeller, billedtekster og indledninger være godt for artiklens udseende at holde teksten kortfattet ved hjælp af forkortelser.

Med venlig hilsen, Beethoven9 (diskussion) 19. sep 2017, 01:19 (CEST)

Hej Beethoven9, Korrekt, at forkortelserne står i ordbogen. Mange tænker, at forkortelser hjælper til at gøre artiklen kortere og dermed bedre. Det forholder sig ikke helt sådan. Sagen er, at forkortelser gør en tekst sværere at læse og forstå, og man læser den langsommere. Det handler om, at hjernen selv ved mødet med velkendte forkortelser stopper op for at 'afkode' forkortelsen. Dette ved man fra såkaldt eye-tracking, hvor man kan følge læsebevægelser og stop hos en læser udstyret med en særlig brille. Hver gang, læseren kommer til en forkortelse, stopper læsningen et kort øjeblik. Denne viden har man taget til efterretning på alle landets aviser, hvor man så vidt som det overhovedet er muligt undgår ca., bl.a., ha, kg, th., tv. hhv., etc. Derfor er det for enhver skribent en hjælp til hans læser at skrive helt ud og undgå forkortelser. Dette er baggrunden for, at jeg har justeret teksten i visse artikler. Venlig hilsen --Solange (diskussion) 19. sep 2017, 11:21 (CEST)

Se det var noget jeg ikke havde hørt om før. Det vil jeg tage til efterretning, og skrive uden forkortelser. ;)  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 13. mar 2018, 03:28 (CET)
Det synes jeg ikke du skal, Rodejong! Jeg fandt noget andet i Solanges indlæg, som jeg ikke havde hørt før: Landets aviser har åbenbart i stilhed begået mordforsøg på en hel ordklasse i det danske sprog. Det er faktisk rigtigt, at de sjældent benytter forkortelser, og sådan har det åbenbart været i årevis. Så er det jo ikke mærkeligt, at hvis man tester læsere, der primært læser aviser, vil de studse i et splitsekund, når de pludselig møder en forkortelse. Omvendt tror jeg at mere litterært orienterede læsere, der kender de gængse forkortelser, kan læse teksten hurtigere med forkortelser end hvis hvert ord er skrevet helt ud.
Man kan mistænke aviserne for at skele til, at det giver et lille bidrag til at fylde spalterne hver dag, når man skriver alle ord helt ud. På dansk Wikipedia er vi derimod forpligtet på det danske sprog i sin helhed, og den forpligtelse bliver kun større af at aviserne svigter. Beethoven9 (diskussion) 18. mar 2018, 01:16 (CET)
Nu skriver vi ikke primært for den lille gruppe "litterært orienterede læsere" men for det hele dansk læsende befolkning. Det inkluderer altså unge, indvandre, folk der kun har haft folkeskolen, etc. Vi må godt gøre det lidt nemmere tilgængeligt. (Vi er ikke opdragene, men beskriver i daglig tale et hvert emne)
Jeg ved intet om spaltefyldning, og det lyder en plausibel grund. Men indtil for et par år siden havde jeg det heller ikke nemt med alt mulige forkortelser. Det er ikke sådan at jeg slet ikke anvender forkortelser i teksterne, men jeg ville være sparsommelig med det. •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 18. mar 2018, 02:36 (CET)

/* Forkortelser */[rediger kildetekst]

Hej - Som krølle på halen kan jeg lige tilføje følgende omkring forkortelser. Avisernes stræben efter at skrive helt ud har bestemt ikke rod i et behov for at fylde flere spalter med tekst. Jeg er selv journalistuddannet... Og der er snarere problemer med, at der skrives for langt, så der må skæres ned. På avis- og de fleste andre bladredaktioner har man taget til efterretning, at det letter læsningen, når ordene er skrevet i deres helhed. Prøv selv at læse denne sætning, og se, om det går hurtigere eller langsommere, end hvis ordene var skrevet helt ud - læs højt: ca., bl.a., ha, kg, th., tv. hhv., etc. ff., p. ml., jf. ang., tv., mf., th.Solange (diskussion) 18. mar 2018, 23:45 (CET)

Jeg tror at det er afhængig af hvilken forkortelse man bruger. ca. kg, etc. for eksempel står oftest foran eller bagerst i sætninger (eller delsætninger) men bl.a., hhv., fl. står oftere midt i sætningen og er derfor mere irriterende.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 18. mar 2018, 23:54 (CET)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[rediger kildetekst]

WMF Surveys, 29. mar 2018, 20:40 (CEST)

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[rediger kildetekst]

WMF Surveys, 13. apr 2018, 03:38 (CEST)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[rediger kildetekst]

WMF Surveys, 20. apr 2018, 02:48 (CEST)

We sent you an e-mail[rediger kildetekst]

Hello Solange,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (diskussion) 25. sep 2020, 20:48 (CEST)