Lektor: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
EPO (diskussion | bidrag)
m Tilpasning af ændring
Linje 1: Linje 1:
En '''lektor''' er en fastansat [[lærer]] ved et [[gymnasium]] eller ved en højere læreanstalt.
En '''lektor''' er en fastansat [[lærer]] ved et [[gymnasium]] eller ved en højere læreanstalt.


1) I '''gymnasieskolen''' er lektor den højeste lærertitel, som automatisk erhverves efter en række års ansættelse som [[adjunkt]], hvorfor man taler om ''anciennitetslektorer''.
I gymnasieskolen det den højeste [[lærer]]titel, som automatisk erhverves efter en række års ansættelse som [[adjunkt]], hvorfor man ofte taler om ''anciennitetslektorer''.


På [[universitet]]er har personen som hovedopgave at [[Forskning|forske]] og [[Undervisning|undervise]]. Betingelsen for at kunne blive ansat som lektor her er, at man efter [[ph.d.]]-graden har erhververet sig yderligere kvalifikationer - typisk opnået gennem ansættelse som adjunkt.
2) '''Universitetet:'''
a) En ''lektor'' har til hovedopgave at forske og undervise. En lektor kan desuden varetage forskningsledelse, være vejleder for adjunkter og stå for fagligt bedømmelsesarbejde. Betingelsen for at kunne blive ansat som lektor er, at man efter [[ph.d.]]-graden har yderligere forsknings- og undervisningsmæssige kvalifikationer, typisk opnået gennem en treårig ansættelse som [[adjunkt]]. Stillingen over lektor er [[professor]]. Stillingen under lektor er [[adjunkt]]. Den officielle oversættelse til engelsk af en lektor (på universitetet) er ''associate professor''.


Ligeledes har man på universiteterne eksterne lektorer, der er ansat på deltid for at undervise.
b) En ''ekstern lektor'' er en deltidsansat lærer, som varetager kvalificerede undervisningsopgaver. Stillingerne er normalt treårige. Betingelsen for at kunne blive ansat som ekstern lektor er normalt kandidateksamen samt yderligere kvalifikationer. Den officielle oversættelse af ekstern lektor til engelsk er ''part-time lecturer''.


Slutteligt opererer man med begrebet "dansk lektor i udlandet", der er en lektor, som underviser i [[Dansk (sprog)|det danske sprog]] på et universitet i udlandet.
c) En ''dansk lektor i udlandet'' har normalt dansk som modersmål og underviser i dansk ved et universitet uden for Danmark. Lektoren er typisk en yngre cand.mag. med dansk som fag. Se: [http://www.dansklektor.dk/hvadervi.php].


== Se også ==
''Uddybende definitioner samt oversættelse til engelsk'':
Stillingerne på universitetet er defineret i cirkulære om stillingsstruktur for videnskabeligt personale på universitet, se: [http://www.perst.dk/db/filarkiv/11763/064-04.pdf].
Om oversættelse af stillingsbetegnelser på universitetet se: [http://www.ku.dk/default2.asp?src=http://www.ku.dk/pers/HRM/Jobtitles.html]

==Se også==
*[[Uddannelse]]
*[[Uddannelse]]
*[[Adjunkt]]
*[[Adjunkt]]
*[[Professor]]
*[[Professor]]


'''Kilder/henvisninger'''
== Eksterne henvisninger ==

{{Lexopen}}
* [http://www.perst.dk/db/filarkiv/11763/064-04.pdf Personalestyrelsens cirkulære om "Stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter"] (PDF-format)
* [http://www.dansklektor.dk/hvadervi.php Side for/om danske lektorer i udlandet]


[[Kategori:Titler]]
[[Kategori:Titler]]

Versionen fra 15. nov. 2006, 22:19

En lektor er en fastansat lærer ved et gymnasium eller ved en højere læreanstalt.

I gymnasieskolen det den højeste lærertitel, som automatisk erhverves efter en række års ansættelse som adjunkt, hvorfor man ofte taler om anciennitetslektorer.

universiteter har personen som hovedopgave at forske og undervise. Betingelsen for at kunne blive ansat som lektor her er, at man efter ph.d.-graden har erhververet sig yderligere kvalifikationer - typisk opnået gennem ansættelse som adjunkt.

Ligeledes har man på universiteterne eksterne lektorer, der er ansat på deltid for at undervise.

Slutteligt opererer man med begrebet "dansk lektor i udlandet", der er en lektor, som underviser i det danske sprog på et universitet i udlandet.

Se også

Eksterne henvisninger