Forskel mellem versioner af "Det militære kupforsøg i Tyrkiet 2016"

Spring til navigation Spring til søgning
m (Tilretter efter flytning)
 
Det er velkendt, at Fethullah Gülen og Hizmet repræsenterer fundamentalistisk islam og af Erdoğan regnes som den alvorligste trussel mod landets demokratiske tilstand. Der er dog ikke direkte beviser for denne forbindelse.
 
== Kuppet slår fejl ==
 
Allerede tidligt stod det klart, at kuppet mislykkedes. Kort efter, at kupmagerne havde erklæret undtagelsestilstand, kunne Erdoğan opfordre til, at befolkningen gik på gaderne i protest mod kupforsøget, hvilket også skete. De unge soldater, som blev sendt ud i gaderne for at sprede demonstranterne, formåede ikke at løse opgaven. Efter kort tid var den statslige tv-station, TRT, tilbage på regerings hænder, og kort efter måtte kupmagerne også opgive besættelsen af Ataturk lufthavnen. I de tidlige morgentimer kunne Erdogan lande der til en heltemodtagelse og tusinder af jublende tilhængere.
 
Kort efter fulgte nyheden om, at soldater på Taksimpladsen havde overgivet sig til regeringsvenlige politistyrker. Takket være opbakning fra loyale politistyrker blev soldater tilhørende oprørsstyrkerne afvæbnede og arresterede. Også på den vigtigste bro over [[Bosporus]], hvor der i de tidlige aftentimer blev skudt på demonstranter, kunne man se tv-billeder af soldater, der rakte hænderne i vejret og overgav sig til civile og politistyrker. Samtidig blev det klart, at kupmagerne ikke fik støtte til deres oprør fra udlandet. Samtlige udenlandske statsleder, der kommenterede situationen, opfordrede til at slutte op bag det demokratisk valgte styre. En kort tid forsøgte oprørerne at angribe parlamentet og præsidentens palads.<ref>[http://jyllands-posten.dk/international/ECE8853903/analyse-kupforsoeg-i-tyrkiet-ser-ud-til-at-vaere-slaaet-fejl/ "Analyse: Kupforsøg i Tyrkiet ser ud til at være slået fejl" (''Jyllandsposten'', 16.07.2016 kl. 07:50)]</ref>
 
== Erdoğan genvinder kontrollen ==
Anonym bruger

Navigationsmenu