Ærkeenglen Rafael

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For anden brug af navnet Rafael, se Rafael.
Ærkeenglen Rafael malet af Bartolomé Esteban Murillo

Raphael (hebraisk: רְפָאֵל, ‘Gud helbreder’), oldgræsk: Ραφαήλ, arabisk: رفائيل) er en ærkeengel, der efter traditionen i de fleste Abrahamitiske religioner er ansvarlig for helbredelse. Ikke alle udgaver af disse religioner anser Raphael for at være kanonisk.

I Jødedommen[redigér | rediger kildetekst]

Englene nævnt i Toraen, de ældre bøger i den hebraiske bibel, er uden navne. Det antages, at navnene på de enkelte engle blev ført ind i traditionen af jøder fra Babylon.[1]

Ifølge den babylonske Talmud er Raphael en af de tre engle, der viste sig for Abraham egelunden ved Memre nær Hebron (Gen. xviii; Bava Metzia 86b). Ærkeenglen Michael gik i midten med Ærkeenglen Gabriel på sin højre side og Raphael på venstre (Yoma 37a). Alle tre havde en opgave: Gabriel skulle ødelægge Sodoma, Michael skulle fortælle Sarah, at hun skulle føde Isak og Raphael skulle helbrede Abraham for følgerne af Abrahams omskærelse og redde Lot.[2]

I Kristendommen[redigér | rediger kildetekst]

I kristendommen er Raphael forbundet med en engel nævnt i Johannesevangeliet, der bringer vandet i den helbredende Betesda Dam i oprør. Raphael er nævnt i Tobits Bog, der af bl.a. katolikker og ortodokse er accepteret som kanonisk.

I Islam[redigér | rediger kildetekst]

I Islam er Raphael den fjerde af de betydningsfulde engle og er i muslimsk tradition kaldet Isrāfīl. Han er ikke nævnt i Koranen, men hadith identificerer Israfil med englen omtalt i Quran 6:73.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Angels in the Talmud", Jewish Heritage Online Magazine
  2. ^ ""Three Angles", aish.com". Arkiveret fra originalen 23. september 2020. Hentet 28. juni 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
IslamSpire
Denne islamartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.