Sodoma og Gomorra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Sodoma (hebr. סְדוֹם, gr. Σόδομα) og Gomorra (hebr. עֲמוֹרָה, gr. Γόμορρα) Var ifølge Første Mosebog to byer som Gud tilintetgjorde pga. deres synder.

Ødelæggelsen af Sodoma og Gomorra, John Martin 1852.

I hele den hebraiske bibel, Det Nye Testamente og Deuterocanonical kilder, såvel som Koranen, hadith og tafsir. Ifølge Toraen blev rigerne Sodoma og Gomorra allieret med byerne Admah, Zeboim og Bela. Disse fem byer, også kendt som "slettens byer", var beliggende på sletten omkring Jordan-floden i den sydlige region af Kanaan. Sletten - hvilket svarer til det område lige nord for det moderne Døde Hav ) - blev sammenlignet med Edens Have [Mosebog.13:10] som værende et vandrig og grønt land, velegnet til græssende husdyr. Hvorvidt de nogensinde har eksisteret bestrides af arkæologer.

Guddommelig dom af Gud blev derefter ledt over Sodoma og Gomorra sammen med to andre nærliggende byer, som blev opslugt af ild og svovl. Nabolandet Zoar ( Bela ) var den eneste by der blev skånet i løbet af dommens dag. [Deut.29:23]. [Mosebog.10:19] Abrahamsk religioner, Sodoma og Gomorra er blevet synonymt med ubodfærdige synd, og deres fald med en legendariske manifestation af Guds vrede. Sodoma og Gomorra er blevet brugt som metaforer for vice (laster) -og homoseksualitet set som en afvigelse. Historien har derfor givet anledning til ord på flere sprog, herunder det engelske ord sodomy, der anvendes i sodomi love for at beskrive en seksuel "forbrydelse mod naturen", som består af anal og/eller oral sex, uanset seksuel orientering (homoseksuel eller heteroseksuel). [6]

Ordet sodomi originale oversættelse betyder analsex. Senere fortolket i sammenhæng med dyresex og pædofili.

Lot og hans døtre. Malet af: Lucas van Leyden
Bibel Stub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion