Spejderuniform

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Spejderuniform fra det tyske spejderkorps BdP

En spejderuniform er en uniform, som benyttes af spejdere (og tilsvarende i andre uniformerede korps). Til uniformen kan, alt efter korps, høre forskellige klædningsstykker, herunder:

  • Skjorte
  • Tørklæde
  • Bælte
  • Hovedbeklædning

Formål med uniformering[redigér | redigér wikikode]

Anvendelsen af uniform har flere formål – det letter genkendeligheden, nedtoner forskelle i økonomisk formåen, understreger fællesskabet, og endelig er uniformen et stykke arbejdstøj, der passer til aktiviteterne.

Spejderuniformens enkelte dele[redigér | redigér wikikode]

Skjorte[redigér | redigér wikikode]

Skjorten er udført af praktisk stof og indeholder lommer til opbevaring af ting man altid bør have ved hånden. En "spejderlomme" rummer såedes som minimum skriveredskaber, papir og plaster.

På skjorten bæres desuden en række forskellige mærker, der viser hvor man er fra (korps-, divisions- og gruppemærker), hvad man kan (duelighedstegn) samt mærker, der viser om man er patruljeleder eller -assistent, og hvad man har deltaget i (lejrmærker m.v.) i, samt mærker, der viser, hvor længe man har været spejder (årsstjerner).

I forbindelse med internationale arrangementer påsættes nationalitetsmærke.

I Danmark brugte man oprindeligt khaki-farvede spejderuniformer i slidstærkt materiale til drengespejdere, sådan som det ligeså blev brugt oprindeligt i England. Denne blev kaldt en gul spejderuniform. Ved sammenlægningen af Det Danske Pigespejderkorps og Det Danske Drengespejderkorps i 1973 blev denne uniform dog erstattet af nye blå uniformer, som bæres af DDS-spejdere i dag. Derudover blev krav til uniformsreglemente, som der hidtil havde været, langsomt udfaset.

Dette var en medvirkende årsag til, at De Gule Spejdere i Danmark brød ud af DDS i 1984 og dannede et korps, bærende den oprindelige uniform og værdisæt.

Den eneste trop der uafbrudt har båret den gule uniform siden spejderbevægelsens indtog i Danmark, er 1. Næstved, som havde 100 års jubilæum i 2011.

Tørklæde[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Tørklæde (spejder)

Spejdertørklædet er trekantet og kan benyttes til mange formål, herunder nødforbinding, armslynge, målebånd (længste kant er 1 meter). I flere korps, herunder Det Danske Spejderkorps, viser tørklædets farver og mønster, hvilken gruppe spejderen tilhører.

Bælte[redigér | redigér wikikode]

Bæltet kan bruges til opbevaring af forskellige dele, da man kan få udstyr til påmontering på bæltet. Det kan være dolk, kompas, pung, knobreb og drikkekrus. Bæltespændet vil almindeligvis vise korpstilknytning.

Hovedbeklædning[redigér | redigér wikikode]

Fra spejderbevægelsens start var den karakteristiske felttogshat den almindelige spejderhat, der ud over at give skygge, også kan bruges som vanddunk i nødstilfælde. Den er siden blevet suppleret med en række alternativer.

Andre klædningsstykker[redigér | redigér wikikode]

I nogle korps, herunder de gule spejdere, indgår også bukser og strømper i uniformen.

Andre uniformerede korps[redigér | redigér wikikode]

Tilsvarende spejderne benyttes en forbundsskjorte i FDF som er en blå/grå skjorte. På skjorten bæres et bånd, som viser barnets klassetrin, samt duelighedstegn. FDF benytter ikke tørklæde.

DUI Leg og virke er ikke længere uniformeret, men benyttede uniform frem til 1968.