Sproglyd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En sproglyd er udtalen af en eller flere bogstaver i et ord.

De enkelte sproglyd[1] er manifestationer af talens lydlige grundelementer. I rigsdansk kan der høres ca. 60 elementære sproglyde, der udtrykker de ca. 37 fonemer i det danske sprog. Stød regnes ikke for et separat fonem, men knytter sig til stavelsen. Stød findes ikke over hele Danmark, i en lang række syddanske dialekter er stødet fraværende. Et andet eksempel er en ændret sproglyd ved et efterstillet "r" – garve, garver – r'et høres ikke, vokalen ændres bare.[2]

Sproglyde må ikke forveksles med bogstavslyde. Ortografien eller skriftbilledet er ikke det direkte billede af udtalen. Når man undersøger lyde på forskellige sprog bruger man derfor lydskrift til at angive de enkelte sproglyde. Skriftbillede og lydbillede stemmer i dansk ret dårligt overens, hvorimod fx finsk og tyrkisk har en langt bedre overensstemmelse.

Sproglyd og relaterede udtryk[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Retskrivningsordbogen nævner 2 flertalsformer, sproglyd og sproglyde. Inden for sprogvidenskab bruges oftest flertalsformen sproglyd, for at skelne klart mellem sproglyd og almindelige lyde.
  2. ^ Kilde: Niels Erik Wille: Fra Tegn til Tekster. En indføring (2006).
Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.