Stark Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
STARK Group
Virksomhedsinformation
Branche Engroshandel med træ, trælast og byggematerialer
Grundlagt 1896
Hovedsæde Frederiksberg
Nøglepersoner Søren P Olesen,
Organisation
Antal ansatte
Mere end 10,000
Eksterne henvisninger
https://starkgroup.dk/
CVR-nummer 27065333 Rediger på Wikidata

STARK Group er en af de største forhandlere og distributører af byggematerialer til det professionelle segment i Nordeuropa med ca. 10.000 ansatte fordelt på mere end 400 byggevarehuse fordelt på 5 lande og med hovedsæde på Frederiksberg, Danmark. STARK Group ejer og driver  byggemarkedskæderne Beijer Byggmaterial AB i Sverige, Neumann Bygg A/S i Norge, STARK Danmark og Grønland, STARK Deutschland GmbH og STARK Finland.

Historie[redigér | redigér wikikode]

STARK Group blev grundlagt i 1896 under navnet Århus Trælasthandel A/S. Efter en udvidelse af virksomheden, organisatorisk såvel som geografisk, blev koncernen i 1918 børsnoteret og skiftede navn til Det Danske Trælastkompagni. Koncernen etablerede i 1968 det første Silvan-byggemarked til gør-det-selv-folket i Slagelse, som senere blev det første datterselskab, nemlig Silvan-Kæden

I 1989 ekspanderede koncernen geografisk ind på det det svenske marked. Dette skete ved opkøbet af byggemarkedskæden Beijer Byggemateriel AB, som blev koncernens andet datterselskab. I forbindelse med selskabets 100-årsfødselsdag ændrede Det Danske Trælastkompagni navn til Dansk Trælast og et år senere opkøbte koncernen den norske byggemarkedskæde Neumann Bygg, som blev det tredje datterselskab. I 2000 opkøbte koncernen den finske byggemarkedskæde Starki. Dette blev det fjerde datterselskab, og det viste sig at være det første spadestik til, hvad der senere skulle blive STARK-kæden. Ud over de tidligere nævnte datterselskaber, havde koncernen også ansvaret for 75 danske trælaster, disse blev i 2004 samlet under navnet STARK, som blev koncernens femte datterselskab.

I 2006 skiftede koncernen navn til DT Group A/S og blev solgt til den engelske børsnoterede koncern Ferguson. Silvan blev i 2017 solgt til en tysk kapitalfond. Året efter – i 2018 – skiftede koncernen navn til STARK Group og blev solgt til den amerikanske kapitalfond Lone Star. I 2019 udvider koncernen fra at være førende på det nordiske marked til at være den største og distributør af byggematerialer i Nordeuropa ved opkøbet af den tyske byggemarkedskæde Saint Gobain Building Distribution Deutschland GmbH.

Ansatte[redigér | redigér wikikode]

Ved udgangen af 2019 havde STARK Group over 10.000 ansatte fordelt på 5 datterselskaber og hovedkvarteret. Koncernen har mere end 2000 ansatte i STARK Danmark, 900 i STARK Finland, over 5000 i STARK Deutschland, 1400 i Beijer Byggmaterial AB og 270 i Neumann Bygg A/S.

Strategi[redigér | redigér wikikode]

Som et led i STARK Groups strategiske rejse blev organisationsstrukturen i 2017 simplificeret og en klar strategisk vision blev udformet. En del af STARK Groups nye strategiske vision består af et konsekvent fokus på en kernekundegruppe bestående af små og mellemstore virksomheder (SMV). Yderligere betjener STARK Group store byggefirmaer og andre typer professionelle kunder, såsom offentlige myndigheder samt en lille andel gør-det-selv kunder.

I mere end 100 år har byggemarkedskæderne i STARK Group udviklet og styrket deres forretningsgrundlag. I dag har STARK Group en betydelig position i byggebranchen, ikke kun som leverandør af produkter, men også som en aktiv leverandør af tjenester, services og rådgivning til det professionelle segment i Nordeuropa.

Ejerskab[redigér | redigér wikikode]

STARK Groups ejer, Lone star, er en amerikansk kapitalfond fra Dallas, Texas som blev stiftet i 1995. Siden midten af 2000’erne har Lone Star øget sine investeringer i Eurozonen med særligt fokus på udviklede markeder. Tidligere var STARK Group ejet af den engelsk børsnoterede koncern Ferguson, men blev solgt i 2018 til Lone Star.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.