Stephen Wiltshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stephen Wiltshire viser sit ordenstegn som medlem af Order of the British Empire efter investiturceremonien

Stephen Wiltshire, MBE, Hon.FSAI. (24. april 1974 i London i England), er en arkitektonisk kunstner som er diagnostiseret med autisme og savant-syndromet.[1]

Wiltshire er mest kendt for hans enestående evne til at tegne et helt nøjagtigt billede af et landskab efter at have set det bare én gang. Han studerede billedkunst og tegning ved City and Guilds Art College. Hans mange værker er populære over hele verden. Wiltshire var stum, og i en alder af tre år blev han diagnostiseret som autist. Samme år døde hans far i en motorcykelulykke. I en alder af fem år, blev Stephen sendt til Queensmill School i London, hvor han udtrykte sin interesse for tegning og maleri.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Big Ben på en regnvejrsaften, tegnet af Stephen Wiltshire i 2008

Wiltshire begyndte at kommunikere gennem sin kunst. I en alder af otte år, begyndte han at tegne imaginære bylandskaber og biler. Hans lærere opmuntrede hans tegning, og med deres hjælp lærte Wiltshire at tale i en alder af fem år. I 1987 blev Wiltshire del af et BBC-program med titlen The Foolish Wise Ones. En samling af hans tegninger og malerier blev udgivet samme år.

Fra 1995 og frem til Wiltshire dimiterede i 1998, deltog han på City and Guilds of London Art School i Lambeth i det sydlige London. Efter at have været på korte helikopterture over byer har han tegnet Rom, Hongkong, Frankfurt, Madrid, Dubai, Jerusalem og London på enorme lærreder, efter kun at have set byerne ovenfra i en kortere periode.

I 2006 blev Stephen Wiltshire udnævnt til medlem af Order of the British Empire for sin indsats for britisk kunst.[1] I september 2006 åbnede Stephen sit eget galleri i Royal Opera Arcade på Pall Mall i London. Den 15. februar 2008, blev han af ABC News tildelt titelen Person of the Week. Stephens værker har vært genstand for mange tv-dokumentarer i årenes løb. Neurologen Oliver Sacks skriver om ham i sin bog i kapitelet "vidunderbarn". Wiltshire har selv publiceret flere bøger og den tredje af hans bøger Floating Cities kom på Sunday Times' liste over bestsellere.

I juli 2009 blev Wiltshire udnævnt til ambassadør for Children's Art Day i Storbritannien. Hans værker er nu populære over hele verden. Hans seneste projekter omfattede en skitsering over den australske by Sydney, og under hans besøg hos Bermuda National Gallery, brød salget af hans tegninger af Hamilton City alle daværende prisrekorder på en auktion.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Terry Kirby (4. januar 2006) (på engelsk). Honour for autistic man who speaks through art. The Independent. Hentet 5. december 2012. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]