Stieg Larsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Stieg Larsson (født Karl Stig-Erland Larsson 15. august 1954 i Skelleftehamn i Västerbottens län9. november 2004 i Stockholm) var en svensk journalist, forfatter og kommunist. Larsson var anerkendt ekspert i højreekstreme og antidemokratiske grupper [Kilde mangler] og var frem til sin død chefredaktør på avisen Expo.

Stieg Larsson er efterhånden mest kendt for at have skrevet tidens mest omtalte bogtrilogi, Millennium-trilogien. Larsson nåede nemlig at færdigskrive tre kriminalromaner om makkerparret Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Bøgerne har efter hans død toppet diverse bestsellerlister og vundet adskillige priser. Stieg Larsson havde oprindeligt skrevet kontrakt med Forlaget Modtryk om at skrive 10 bøger i serien, men han døde af et hjertestop, endnu før den første bog i serien, Mænd der hader kvinder, udkom i 2005. Nu er Larssons familie i arvestrid om rettighederne til en kladde på den fjerde bog i serien, der endnu ikke er navngivet. I juli 2010 blev Larsson den første forfatter, som solgte over 1 million Kindle bøger.[1]

Arvestrid[redigér | redigér wikikode]

Stieg Larsson skrev i sit testamente fra 1977: “Jeg er ikke nogen rig mand, men jeg ønsker, at min formue skal tilfalde Kommunistisk Arbejderforbunds Umeåafdeling.” Testamentet blev skrevet i 1977, da Stieg Larsson rejste til borgerkrigen i Etiopien for at hjælpe med uddannelsen af guerillasoldater i den kommunistiske bevægelse EPLF, hvor han frygtede, at han ikke ville vende tilbage. Stieg Larsson var ikke rig, da han døde i 2004, men efter hans død udkom Mænd der hader kvinder (2005), og dens succes har indbragt over en milliard kroner til Kommunistisk Arbejderforbund i Sverige. De store pengestrømme fra bogsalget udløste en arvestrid mellem kommunistpartiet og Stieg Larssons familie, idet familien har valgt at føre sagen i retten. Kommunistpartiet, der i dag er en del af Socialistpartiet, er dog slet ikke sikre på, om de overhovedet vil tage imod de mange penge. Partiets talsmand Anders Svensson siger, at hans parti er modstandere af den “forældede” svenske arvelov.

Oversigt over Millennium-trilogien[redigér | redigér wikikode]

Filmatiseringer af Millennium-trilogien[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]