Stinkende perikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stinkende perikon
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Malpighiales (Barbadoskirsebær-ordenen)
Familie Hypericaceae (Perikon-familien)
Slægt Hypericum (Perikon)
Art H. hircinum
Hjælp til læsning af taksobokse

Stinkende perikon (Hypericum hircinum) er en løvfældende busk med en tæt, halvkugleformet vækst. Ofte ses visne blade med en kraftig stank (gedelugt) langt hen på vinteren. Hele planten indeholder de stoffer, som giver bladene deres stærke lugt.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Skud og grene er tynde og gaffelgrenede. Barken er først glat og brunrød. Senere bliver den brun med lyse striber. Gammel bark skaller af i strimler. Knopperne er modsatte, udspærrede, små og vinrøde. Ofte ses visne blade med en kraftig stank (gedelugt) langt hen på vinteren. Bladene er ægformede og helran­dede med fine kirtelhår. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er grågrøn. Blomsterne sid­der 1-3 sammen ved skudspidserne. De er varmt gule med mange støvdragere. Frugterne er brune kaps­ler, der modner dårligt i Danmark.

Rodnettet er trævlet og består af en del vel fordelte hovedrødder og masser af fine siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,60 x 1,20 m (15 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Stinkende perikon vokser som underskov under lyse egeskove eller som hede­plante i de udbredte maquis-områder omkring Middelhavet. Her findes den sam­men med bl.a. musetorn, myrte, pinje, rosmarin, spansk gyvel, steneg og ­forskellige arter af soløjetræ.


Søsterprojekter med yderligere information: