Stormen på Frederiksstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
N. Simonsen: Episode af stormen på Frederiksstad, Billede på Frederiksborg Slot. I forgrunden savværket med oberst Hans Helgesen til hest.

Stormen på Frederiksstad var Treårskrigens sidste større slag. Efter Slaget på Isted Hede trak de slesvig-holstenske oprørere sig tilbage til Rendsborg i Holsten. Herfra angreb de danskerne med det formål at trække de danske tropper ind i Holsten (som var medlem af Det tyske Forbund) og dermed inddrage de tyske stater i Treårskrigen igen. Det førte til to voldsomme kampe ved først Mysunde, og herefter ved Frederiksstad.

Stormen på Frederiksstad
Del af Treårskrigen 1848-1851
Dato 4. oktober 1850
Sted Frederiksstad, Slesvig
Resultat Danmark Dansk sejr
Parter
Schleswig-Holstein Slesvig-Holsten
Danmark Danmark
Ledere
Danmark Hans Helgesen
Styrke
5000 mand 1600 mand
Tab
Ukendt antal døde og sårede 53 døde

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Efter slaget ved Isted den 25. juli 1850, blev der i august 1850 sendt en dansk brigade til Frederiksstad og kommandoen blev givet til Hans Helgesen på grund af hans kendskab til egnen. Hans stabschef, kaptajn Anton Hoffmann, var tilmed født i Frederiksstad, og var ligeledes nøje kendt med marskens ejendommeligheder og naturforhold. Slesvig-Holstenerne havde forskanset Frederiksstad og besat forsvarsværkerne, som dog blev taget ved et stormløb. For sin indsats blev Hans Helgesen belønnet med udnævnelse til kommandant i byen, som han også bosatte sig i og forberedte på den efterfølgende Slesvig-Holstenske belejring. Denne belejring indledtes den 29. september og varede herefter til den 4. oktober 1850.[1][2]

Stormen[redigér | redigér wikikode]

Den 29. september 1850 klokken 08:30 indledte Slesvig-Holstenerne et større bombardement af Frederiksstad, der nu var befæstet af danske tropper. Efter fem dages beskydning af den 1600 mand store danske styrke gik slesvig-holstenerne, den 4. oktober 1850, til angreb med en styrke på 5000 mand. Kampen varede hele natten, men om morgenen måtte slesvig-holstenerne trække sig tilbage. Under bombardementet blev det meste af byen skudt i brand. Både rådhuset og Remonstrantkirken ødelagdes under bombardementet.

Ved den lutherske kirke i Frederiksstad er der rejst et granitmonument for de 53 danske soldater, der faldt under bombardementet af Frederiksstad i oktober 1850.

Fakta[redigér | redigér wikikode]

Frederiksstads danske skole er opkaldt efter Hans Helgesen.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ https://www.graenseforeningen.dk/node/4044
  2. ^ http://www.fredericiashistorie.dk/html/fredericia/navne/helgesen.html