Streetwear

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Streetwear er en karakteristisk stil indenfor mode, som kom til verden i starten af 1980'erne. Streetwear blev inspireret af surfer- og skatermiljøet, der herskede på Vestkysten i USA. Streetwear omfatter i dag dele af hiphop og haute couture.

Grundlag[redigér | redigér wikikode]

Streetwear startede som en græsrodsbevægelse, og er således svær at definere. Streetwear har været - og er - under konstant forandring, men streetwear har typisk været centreret omkring jeans, t-shirts, kasketter og sneakers[1].

Streetwear anses typisk for at være født ud af Los Angeles' surfer kultur i slutningen af 1970'erne og i starten af 1980'erne. Den lokale surfer Shawn Stussy begyndte at sælge custom t-shirts, der havde samme logo som hans egne surfboards. Shawn Stussy solgte i starten sine håndlavede t-shirts fra bagagerummet af sin bil, men udvidede senere med en fysisk butik[2][3].

Historie[redigér | redigér wikikode]

De tidligste streetwear mærker tog inspiration fra punk og hiphop-kulturen - og i starten af 1980'erne blev etablerede sportsmærker som Adidas og Kangol også en del af streetwear bevægelsen.

I 1984 opsnappede Nike den store basketball-stjerne Michael Jordan fra rivalen Adidas, og det viste sig at være et vendepunkt for streetwear bevægelsen, da Nike dominerede sneaker-markedet i 1980'erne og 1990'erne. Andre store mærker som Champion, Carhartt og Timberland var også en del af bevægelsen - særligt på Østkysten hvor rap-grupper som Wu Tang Clan iklædte sig disse tøjmærker.

Streetwear i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Streetwear kom til Danmark i starten af 1990'erne, og blev en etableret tøjstil, da danskeren Kim Carlsen åbnede Danmarks første streetwear-butik[4]. Kim Carlsens butik 'Flavour' henvendte sig oprindeligt til det Københavnske skatermiljø - og da butikken åbnede var den således også en specialbutik for skateboardtøj, sneakers og streetwear.

Streetwear miljøet trives fortsat i Danmark, og de nyeste streetwear brands følger den internationale trend, hvor eksempelvis pladeselskaber introducerer en tøjkollektion - eksempelvis Cheff Records[5]. I USA har store rappere som eksempelvis Jay-Z og Sean Combs været med til at starte denne trend, blandt andet ved at starte tøjmærker som Sean John og Roca-Fella. Også en kendt rapper som Kanye West er et stort modeikon indenfor denne tøjstil. Han blev af modemagasinet GQ kåret til "The Most Stylish Man 2014"[6] og har i 2015 udgivet en tøjkollektion i samarbejde med Adidas. Flere nye danske Streetwear brands slår dørene op, for det danske, såvel som det internationale marked: Mærker som Extended og Magic Illuminator har webshops på engelsk og Extended har endda angivet deres priser i euro for, at bedre kunne tiltrække det udenlandske marked.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. What is streetwear clothing?. Wise Geek. Hentet 29. oktober 2013.
  2. Where surf meets Rap. Time Magazine. Hentet 29. oktober 2013.
  3. Throwback comeback: Stussy. Sojones. Hentet 29. oktober 2013
  4. Da gummiskoene blev stuerene. Berlingske. Hentet 29. oktober 2013.
  5. Streetwear hitter. 2trendy Blog. Hentet 29. oktober 2013.
  6. The Winner of GQ's Most Stylish Man Showdown 2014 is...Kanye West. GQ. Hentet 25. feb 2015.