Streetwear

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
50 Cent med fans og streetwaer

Streetwear er en karakteristisk stil indenfor mode, som kom til verden i starten af 1980'erne. Streetwear blev inspireret af surfer- og skatermiljøet, der herskede på Vestkysten i USA. Streetwear omfatter i dag dele af hiphop og haute couture.

Grundlag[redigér | rediger kildetekst]

Streetwear startede som en græsrodsbevægelse, og er således svær at definere. Streetwear har været - og er - under konstant forandring, men streetwear har typisk været centreret omkring jeans, t-shirts, kasketter og sneakers[1].

Streetwear anses typisk for at være født ud af Los Angeles' surfer kultur i slutningen af 1970'erne og i starten af 1980'erne. Den lokale surfer Shawn Stussy begyndte at sælge custom t-shirts, der havde samme logo som hans egne surfboards. Shawn Stussy solgte i starten sine håndlavede t-shirts fra bagagerummet af sin bil, men udvidede senere med en fysisk butik[2][3].

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De tidligste streetwear mærker tog inspiration fra punk og hiphop-kulturen - og i starten af 1980'erne blev etablerede sportsmærker som Adidas og Kangol også en del af streetwear bevægelsen.

I 1984 opsnappede Nike den store basketball-stjerne Michael Jordan fra rivalen Adidas, og det viste sig at være et vendepunkt for streetwear bevægelsen, da Nike dominerede sneaker-markedet i 1980'erne og 1990'erne. Andre store mærker som Champion, Carhartt og Timberland var også en del af bevægelsen - særligt på Østkysten hvor rap-grupper som Wu Tang Clan iklædte sig disse tøjmærker.

Streetwear i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Streetwear kom til Danmark i starten af 1990'erne, og blev en etableret tøjstil, da danskeren Kim Carlsen åbnede Danmarks første streetwear-butik[4]. Kim Carlsens butik 'Flavour' henvendte sig oprindeligt til det Københavnske skatermiljø - og da butikken åbnede var den således også en specialbutik for skateboardtøj, sneakers og streetwear.

Streetwear miljøet trives fortsat i Danmark, og de nyeste streetwear brands følger den internationale trend, hvor eksempelvis pladeselskaber introducerer en tøjkollektion - eksempelvis Cheff Records[5]. I USA har store rappere som eksempelvis Jay-Z og Sean Combs været med til at starte denne trend, blandt andet ved at starte tøjmærker som Sean John og Roca-Fella. Også en kendt rapper som Kanye West er et stort modeikon indenfor denne tøjstil. Han blev af modemagasinet GQ kåret til "The Most Stylish Man 2014"[6] og har i 2015 udgivet en tøjkollektion i samarbejde med Adidas. Flere nye danske Streetwear brands slår dørene op, for det danske, såvel som det internationale marked: Mærker som Extended og Magic Illuminator har webshops på engelsk og Extended har endda angivet deres priser i euro for, at bedre kunne tiltrække det udenlandske marked.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ What is streetwear clothing?. Wise Geek. Hentet 29. oktober 2013.
  2. ^ Where surf meets Rap. Time Magazine. Hentet 29. oktober 2013.
  3. ^ Throwback comeback: Stussy Arkiveret 13. marts 2013 hos Wayback Machine. Sojones. Hentet 29. oktober 2013
  4. ^ Da gummiskoene blev stuerene. Berlingske. Hentet 29. oktober 2013.
  5. ^ Streetwear hitter Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine. 2trendy Blog. Hentet 29. oktober 2013.
  6. ^ The Winner of GQ's Most Stylish Man Showdown 2014 is...Kanye West. GQ. Hentet 25. feb 2015.