Spring til indhold

Stregkode

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
"Wikipedia" indkodet som en type Code 128-B stregkode

En stregkode er en visuel repræsentation af information på en overflade med henblik på maskinaflæsning. Stregkoder bestod oprindeligt alene af en række streger, men i nyere form kan de i stedet bestå af punkter. En fordel ved stregkoden er at den kan trykkes på eksisterende medier med eksempelvis blæk og derfor er meget billig at benytte.

Stregkoder kan blandt andet anvendes til effektiv lagerstyring, opdeling i varegrupper, prismærkning, mærkning af bøger, sundhedskort mv.
Koder der fungerer som de almindelige stregkoder kan også forekomme som mønstre af prikker, som koncentriske cirkler og skjult i billeder.
Stregkoder kan aflæses af optiske skannerestregkodelæsere – eller skannes fra et billede med specielle programmer.
Stregkoder kan også bruges til automatisk datafangst og derved øge hastigheden og sikkerheden ved overførsel af data til computersystemer, såkaldt Auto ID Data Capture (AIDC).

Der findes en lang række forskellige stregkoder.

Nogle steder afløses stregkoder af nyere, mere avancerede RFID-chips (Radio Frequency Identification Device), der ikke som stregkoden kan trykkes med almindeligt blæk.

Kort stregkodehistorie

[redigér | rediger kildetekst]

Ideen til brug stregkoder blev i slutningen af 1940'erne udviklet af Norman Joseph Woodland og Bernard Silver, der opfandt den egentlige stregkode 7. oktober 1952.[kilde mangler]

De tænkte i begyndelsen på at bruge morsealfabetet således at der ved udprintning fremkom smalle og brede bånd (bars). Senere benyttede de en såkaldt "bulls-eye" (Webside ikke længere tilgængelig) stregkode med koncentriske cirkler.

Den første stregkodelæser blev bygget af Woodland og Silver i 1952 med en 500 watt pære, men først med laseren omkring 1960 kunne stregkodelæsere fremstilles tilstrækkelig billigt, samtidig med at udviklingen af integrerede kredsløb gjorde afkodningen af den skannede stregkode mere praktisk.

EAN (stregkodesymboler) er et redskab for producenter, importører, grossister og detailhandlere i forbindelse med bl.a. lagerstyring og registrering af salg.
EAN er angivet både med tal og med en stregkode. De to første cifre angiver, i hvilket land varen er registreret, men ikke nødvendigvis hvor den er produceret (57 står for Danmark). De næste fem cifre er et markedsførernummer (for producent, importør, grossist eller detailhandler).
Derefter følger fem cifre, som er markedsførerens interne varenummer, og det sidste ciffer er et kontrolciffer. Varens pris er ikke angivet i EAN. Markedsførernummeret tildeles af EAN-Danmark[1].

Opbygning af stregkodesymbolet

[redigér | rediger kildetekst]

Stregkoden består af en række mørke streger med lyse mellemrum. Ved at kombinere de mørke streger og de lyse mellemrum efter et ganske bestemt system – et såkaldt stregkodesymbol – gives der mulighed for at udtrykke det 13-cifrede EAN i stregkoden, der efterfølgende kan skannes med forskellig typer af skanningsudstyr.
Grænsestreger og midterstreger er hjælpefunktioner ved den optiske læsning af stregkodesymbolet. Grænsestregerne i højre og venstre side giver et signal til skanneren om, at stregkodesymbolet begynder og slutter.

Midterstregerne opdeler stregkodesymbolet i to halvdele, som kan læses optisk uafhængigt af hinanden. Dette betyder at skannerens laserstråle ikke behøver at gå ubrudt gennem hele stregkodesymbolet ved læsning. Højden i forhold til bredden af den ene halvdel af stregkodesymbolet er fastlagt således, at den optiske læsning kan ske uafhængig af varens orientering. Den optiske læsning kan således ske omnidirectionelt, fra mange vinkler[2].

Typer af stregkoder

[redigér | rediger kildetekst]

De oplysninger der er indeholdt i stregkoden varierer med anvendelsen. I de simpleste tilfælde bruges et identifikationsnummer blot som indeks til en database hvor den fulde information findes og kan kaldes frem.
EAN-13 og UPC koder som ofte bruges på almindelige detailvarer i forretningerne bruger almindeligvis denne metode.

Ønsket om at al information skulle kunne indeholdes i stregkoden, ledte til udviklingen af stregkodesymboler der ud over tal også kan bruge bogstaver og andre karakterer. Ved brug af stablede stregkoder og matrix koder blev det muligt at presse endnu mere information ind.

Lineære stregkoder

[redigér | rediger kildetekst]
[Se desuden den engelske version hvor disse tabeller stammer fra.]
Navn
Plessey
UPC
Codabar
Interleaved 2 of 5
Code 39
Code 93
Code 128
Code 128A
Code 128B
Code 128C
Code 11
EAN 2
EAN 3
EAN 13
UCC/EAN-128, EAN 128, UCC 128
DUN 14
ITF 14
Pharmacode
POSTNET
PostBar
CPC Binary
Telepen

Stacked stregkoder

[redigér | rediger kildetekst]
Navn
Codablock
Code 16K
Code 49
PDF417
Micro PDF417

2D stregkoder

[redigér | rediger kildetekst]

En matrix code, også kendt som en 2D barcode, er en to-dimensionel vej til repræsentation af information. Fungerer typisk som et link fra et fysisk objekt til den digitale verden på mobiltelefonen. Der findes mange typer af 2D stregkoder, men de mest kendte er QR (quick response), Datamatrix og EZ-koden, den sidste er indtil videre den mest udbredte i Danmark, hvor imod QR og Datamatrix mest bliver brugt i Asien.

2D stregkoder kan enten være direkte eller indirekte. De direkte 2D stregkoder indeholder URL'en direkte i koden og har derfor størrelse efter længden på URL'en. En indirekte 2D stregkode indeholder en ID, der leder brugeren til en server, der leder folk videre til indholdet. En indirekte 2D stregkodes størrelse ændrer sig derfor ikke og er derfor perfekt til print, hvor man tit ikke har meget plads at gøre godt med. Den mindste 2D stregkode på markedet er i dag EZ-koden, der kan være helt ned til 1,27 cm.

For at kunne scanne en 2D stregkode skal man have en stregkodescanner på sin mobiltelefon. Der er ikke mange telefoner, der bliver leveret med en præ-installeret stregkodescanner, men der er mange udbydere af gratis programmer.

I Danmark har firmaet Just Fair sat 2d koder på bæredygtige fødevarer[3] og DSB har brugt det i S-togene[4]. Derudover har Okari Mobile[5] implementeret 2D stregkoder i bl.a. Anders And bladet hos Egmont, og præsenteret filmtrailers i magasinet Kino igennem 2D-koderne[6].

Navn
3-DI
Adobe LiveCycle
ArrayTag
Aztec Code
Small Aztec Code
Bullseye
Codablock
Code 1
Code 16K
Code 49
Color code
CP Code
DataGlyphs Arkiveret 16. oktober 2006 hos Wayback Machine
Datamatrix
Datastrip Code
Dot Code A
EZ
HueCode
INTACTA.CODE
MaxiCode
MiniCode
PDF417
Micro PDF417
QR Code
Semacode
SmartCode
Snowflake Code
SpotCode
SuperCode
UltraCode
VeriCode, VSCode

Forkortelser, akronymer, ordforklaringer

[redigér | rediger kildetekst]
 • EAN: European Article NumberingUCC: Uniform Code Council
 • AIDC: Auto ID Data Capture, opsamling af data som derpå automatisk overføres til et computersystem
Auto ID Center er et globalt samarbejde mellem universiteter og virksomheder, der bl.a. udvikler standarder for den Elektroniske Produkt Kode (EPC)
 • ISBN: International Standard Book Number – ISSN: International Standard Serial Number
Dansk vejledning vedr ISBN/EAN Arkiveret 27. september 2007 hos Wayback MachineHvad er ISBN Arkiveret 27. september 2007 hos Wayback Machine
 • GTIN: Global Trade Item Number
 • ISO: International Organization for Standardization – OCR: Optical character recognition
 • ASCII: American Standard Code for Information Interchange
 • "bull's-eye" kode: med koncentriske stregkoder
 • RFID er en forkortelse for teknologien Radio Frequency IDentification, der bruges til at identificere fysiske objekter. Et RFID-system består typisk af objekter forsynet med en lille chip – et såkaldt tag – der kan aflæses af en RFID-læser. ...
 • Engelsk: barcode symbologies – Dansk: stregkodesymboler
 • Palmer, Roger C. (2001). The bar code book : comprehensive guide to reading, printing, specifying, and applying bar code and other machine-readable symbols 4. ed.. 2001. Forlag: Helmers. Sprog: Engelsk. Emne: kodesystemer, edb ; stregkoder. ISBN 0-911261-13-3
 • Jesse, Ralf (2000). Barcode : Theorie, Lexikon, Software. 336 s. + Bilag: 1 CD-ROM. Forlag: Verlag Technik. Sprog: Tysk. Emne: Stregkoder ; Lagerstyring ; Leksika ; CD-ROM diske. ISBN 3-341-01245-1
 1. ^ "hjem.get2net.dk". Arkiveret fra originalen 5. maj 2006. Hentet 2. marts 2006.
 2. ^ ean.dk
 3. ^ "Computerworld". Arkiveret fra originalen 26. juni 2009. Hentet 17. september 2017.
 4. ^ Avisen.dk
 5. ^ Okarimobile.dk (Webside ikke længere tilgængelig)
 6. ^ 2d-koder.dk

LagerstyringRFIDISBNSteganografi
KodesystemerVaremærkningPrismærkningUPC Universal Product CodeStandarderStregkodesymbolerDatafangstDatakommunikation - Universal Product Code (UPC) - Automated identification and data capture (AIDC) - Semacode - Inventory control system - Supply Chain Management - Stregkode printer - Stregkode scanner - Global Trade Item Number

[redigér | rediger kildetekst]

Hvordan stregkoder virker, og de forskellige typer

Stregkodens historie i forskellige udgaver

Organisationer

Vejledninger, OSS/FAQ (Ofte Stillede Spørgsmål), tutorials

Fremstilling af stregkoder, Barcode Generators

Relaterede Wikipedia artikler på andre sprog

Ordlister over fagudtryk, terminologi

Wikimedia Commons har medier relateret til: