Sumo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sumō
相撲
Kunisada Sumo Triptychon c1860s.jpg
Fokus: Brydning
Kontaktgrad: Fuld.
Stammer fra: Japan Japan
Skaber: -
Ophav: -
Efterfølger: Ingen
Olympisk sport: Nej

Sumo hvis kanji (相撲) der både kan læses som sumai og sumō,[1] er i dag en japansk kampsport mellem to brydere eller rikishi.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sumai og sumō har begge kanji 相撲. Når kanji læses som sumai indikerer kanji, at der refereres til forløberen for den moderne sport sumō.[1] Oprindeligt blev sumai skrevet som 描カ, hvilket var kampbrydning, hvor modstanderen kunne blive drabt, dette var ikke sport. Under Naraperioden (646-794) og Heianperioden (794-1185) foregik både sumai og sumō. Senere under den fredsfyldte Tokugawaperiode (1603-1868) blev sumō som moderne sport populært, således som sporten kendes i dag.[1] Sporten har bibeholdt de japanske traditioner i form af ritualer og ceremonier fra Tokugawaperioden.

Den moderne sumokonkurrence[redigér | redigér wikikode]

En sumokamp varer ofte bare få sekunder. Taberen er den som først presses ud af ringen, eller rører bakken indenfor ringen med en anden kropsdel end fodsålen. Bryderne konkurrere på en cirkulær arena ca. 4,55 meter i diameter.

Det er ikke tilladt, at sparke, slå eller trampe på konkurrenten.[1]

Rangering[redigér | redigér wikikode]

Rangering i sumo er udelukkende baseret på vindersucces, hvilket også influerer på bryderens påklædning og hvordan han vil blive behandlet. Der eksisterer flere divisioner i rangeringhierakiet, hvor den højeste rang er yokozuna som kan oversættes til stormester.[1]

Moderne levevis[redigér | redigér wikikode]

De professionelle sumobrydere lever i specielle bygninger,beya’er, der er bygget kun med det eneste formål at have sumobrydere til at bo, træne, spise m.v.. I disse bygninger er der yderst strenge regler, som især er gældende for sumobrydere af lav rang.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d e David A. Hall (2012). Encyclopedia of Japanese Martial Arts. Page 474. ISBN 978-1-56836-410-0
Sport Stub
Denne artikel om sport er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.