Sumo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Sumō
相撲
Fokus: Brydning
Kontaktgrad: Fuld.
Stammer fra: Japan Japan
Skaber: -
Ophav: -
Efterfølger: Ingen
Olympisk sport: Nej

Sumo, er i dag en kampsport af japansk oprindelse, hvor to brydere, eller rikishi, mødes på en cirkulær arena ca. 4,55 meter i diameter. Sporten har bibeholdt gamle japanske traditioner i form af ritualer og ceremonier.

En sumokamp varer ofte bare få sekunder. Taberen er den som først presses ud af ringen, eller rører bakken indenfor ringen med en anden kropsdel end fodsålen.

Den højeste rang man, som sumobryder, kan opnå er yokozuna som på dansk står for stormester. Lige for tiden er der to personer, som besidder denne rang indenfor sumobrydning – Asashoryu og Hakuho – begge disse stormestre kommer oprindeligt fra Mongoliet. Når en person, som de førnævnte, opnår stormesterrangen kan han ikke tabe den igen, dog er det forventet af personen at han, hvis hans kampresultater begynder at blive dårligere, fratræder som professionel sumobryder.

De fleste elitebrydere indenfor sumobrydningssporten er veltrænede atleter i alderen mellem 25-30 år. Foruden den hårde træning skal sumobryderne spise rigtig store mængder mad, hvorefter de skal i seng lige bagefter, idet de derved optager meget mere mængde fra maden.

De professionelle sumobrydere lever i specielle bygninger,beya’er, der er bygget kun med det eneste formål at have sumobrydere til at bo, træne, spise m.v.. I disse bygninger er der yderst strenge regler, som især er gældende for sumobrydere af lav rang.

Sumobrydning begyndte som et religiøst ritual for over 1.500 år siden, for at sikre en god høst. I 700-tallet blev sumobrydning en del af en årlig ceremoni under det japanske hof, og i den forbindelse blev reglerne bestemt. Under samuraikrigene blev sumobrydning en kampsport i bogstaveligste forstand, mens den forvandlede sig til en underholdningssport, da freden indtræf i 1603. I samme tråd blev sumobrydning en profession. Man holdt fast i ritualerne, påklædningen og frisuren, men som noget nyt blev sumobryderne organiseret i beya’erne, hvor de bor og træner den dag i dag.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Sport Stub
Denne artikel om sport er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.