Sunndalsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sunndalsfjorden
Inderste del af Sunndalsfjorden og Sunndalsøra.
Inderste del af Sunndalsfjorden og Sunndalsøra.
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Sunndal
Kommuner (Fylker) Møre og Romsdal
Område Nordmøre
Maks. længde 17 kilometer
Oversigtskort
Ikke at forveksle med Sunndalsfjorden (Trøndelag)

Sunndalsfjorden er en fjord i Sunndal kommune i Møre og Romsdal fylke i Norge. Fjorden er en fortsættelse af Tingvollfjorden, og går fra kommunegrænsen ved Ballsneset ind til kommunecenteret Sunndalsøra.[1] Nogen ganger kaldes begge fjordene under et for Sunndalsfjorden. Den egentlige Sunndalsfjorden er 17 kilometer lang, mens længden sammen med Tingvollfjorden er 55 kilometer.

På vestsiden omkring halvvejs inde i fjorden ligger Øksendalsbugten og Øksendalsøra, hvor Øksendalstunnelen går mod sydøst ind til Sunndalsøra. Tunnelen er en del af fylkesvej 62 som fortsætter videre nordover på vestsiden af fjorden. På østsiden ligger bygden Oppdøl, hvor riksvei 70 kommer fra Ålvundeid og fortsætter ind til Sunndalsøra.

Elvene Driva og Litledalselva munder ud i Sunndalsfjorden ved Sunndalsøra. Her ligger også Aura kraftværk og et stort aluminiumsværk. Ved Øksendalsøra munder elven Usma ud i fjorden.

De indre af Sunndalsfjorden er kraftigt forurenet af miljøgifte som følge af udslip fra aluminiumværket og tidligere minedrift.[2]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sunndalsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Sunndalsfjorden - sjøbunn på miljodirektoratet.no hentet 4. april 2020
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi