Sunndalsøra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sunndalsøra
Sunndal.png
Sunndalsøra.
Overblik
Land Norge Norge
Kommune Sunndal
Fylke Møre og Romsdal
Demografi
Indbyggertal 4.130 (2012)
 - Areal 3,85 km²
Oversigtskort

Sunndalsøra er kommunecenter i Sunndal kommune i Møre og Romsdal fylke i Norge. Byen har 4.130 indbyggere pr. 1. januar 2012, og ligger ved udløbet af elvene Driva og Litldalselva.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Vigtige erhverv er landbrug og industri. Hydro Aluminiums fabrik på stedet blev moderniseret i 2004 og producerer nu omkring 500.000 ton aluminium pr. år, og kører på 306 kA. Totalt forbrug af elektrisk energi ved Hydro Sunndal er omkring 5.300 GWh.

Byggeriet af Aura kraftverk (Statkraft) blev påbegyndt før første verdenskrig. Arbejderne blev startet igen efter anden verdenskrig. Kraftanlægget blev i efteråret 2006 standset, og stor renovering blev gennemført. Anlægget har en kapacitet på 290 MW og årlig gennemsnitsproduktion på 1.623 GWh.

Hovedveje[redigér | redigér wikikode]

Riksvei 62 går fra Sunndalsøra på vestsiden af fjorden i retning Molde. Riksvei 70 kommer nedover Sunndalen fra Oppdal, og går videre på østsiden af Sunndalsfjorden i retning Kristiansund.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Sunndal har et aktivt kulturliv.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Lokale aviser[redigér | redigér wikikode]

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi