Sven Aggesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Sven Aggesen (fornavnet staves også Svend, efternavnet også Aagesen, Aggesøn, Agessøn; latin: Sveno Aggonis) var en dansk historiker fra det 12. århundrede. Han blev formentlig født mellem 1140 og 1150. Af de historikere, som vi kender navnet på, var han den tidligste til at forsøge at skrive en sammenhængende danmarkshistorie: Brevis Historia Regum Dacie (den anonyme Roskildekrønike er dog skrevet nogle årtier tidligere end Aggesens værk).

Sven Aggesen kom ud af en adelig familie og var angiveligt efterkommer af sagnhelten Palnatoke samt tip-tip-tip-tip-tip-oldebarn af den danske konge Svend Tveskæg[1]. Hans oldefar var hirdmanden Svend Thrugotsen, og hans onkel var Ærkebiskop Eskil af Lund. Aggesen blev sandsynligvis uddannet på et kloster i Danmark, men hans store viden om antikken og navnlig de latinske historikere viser, at han også må have modtaget yderligere undervisning i udlandet.

Det er uvist, hvorvidt Sven Aggesen kendte den samtidige danske historiker Saxo Grammaticus af andet end navn – visse kommentarer i Brevis Historia Regum Dacie tyder på, at han gjorde, men derudover støtter forestillinger om deres bekendtskab sig på spekulationer.

Selv om Sven Aggesen – i lighed med sine forfædre – stod i tjeneste hos kong Valdemar den Store og senere Knud 6., fandt han også tid til at skrive en række værker:

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ S. Otto Brenner: Nachkommen Gorms des Alten (König von Dänemark -936-), 1964/1978, side 359

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Paul Læssøe Müller, "Sven Aggesøn: Kortfattet historie om Danmarks Konger", Det Berlingske Bogtrykkeri, København, 1944.
  • M.Cl. Gertz, "Sven Aggesøns Historiske Skrifter", Rosenkilde & Bagger, København, 1967 (genoptryk)
  • M.Cl. Gertz, "Scriptores Minores Historiæ Danice", G.E.C. Gad, 1917-1918

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Tekster på middelaldertekster.dk:


Forfatter Stub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi