Svend Tveskæg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Svend Tveskæg (Dansk)
Svein Tjugeskjegg (norsk)
Sweyn Forkbeard (Engelsk)
Konge af Danmark
Regerede 986/87-1014
Forgænger Harald Blåtand
Regent Svend 1. Tveskæg
Efterfølger Harald 2.
Ægtefæller Gunhild af Polen
Sigrid Storråde
Børn Santslaue, senere nonne i England

Gyda, gift med Erik Jarl fra Norge ukendt/usikker mor

med Gunhild af Polen:

med Sigrid Storråde

Hus Jellingdynastiet
Far Harald Blåtand
Mor Gunhild (Adam af Bremen)
eller den vendiske prinsesse Tove datter af Mistivoi
Født Ca. 960
Jelling?
Død 3. februar 1014
Gainsborough
Hvilested York, senere flyttet til Roskilde Domkirke

Svend Tveskæg (født ca. 9603. februar 1014) var konge af Danmark 986/87- 1014 og af England 1013 – 1014.

Svend var søn af den danske konge Harald Blåtand og en af dennes hustruer, det vil sige enten Gunhild (hviklet Adam af Bremen anfører) eller Tove (baseret på fortolkninger blandt en senere tids historikere om, hvem Tove egentlig var), Haralds yngste hustru Gyrid kan dog ikke komme i betragtning som mor til Svend Tveskæg. I nogle af sagaerne findes der dog også alternative historier om Svends mødrene ophav. Svend Tveskæg fremstår i eftertiden som Danmarks store vikingekonge. Saxo anfører, at Svend tog magten i kamp mod sin far, og at Harald faldt i et slag. Dette er ikke absolut sikkert, men vi ved, at Svend kom på tronen ved faderens død i 986 eller 987.

Både før og efter sin tronbestigelse foranstaltede Svend vikingetogter til England, i begyndelsen i samarbejde med den norske høvding Olav Tryggvason. Olav blev norsk konge i 995 og påbegyndte en brutal tvangskristning af nordmændene, og da han faldt i Slaget ved Svold i år 1000, blev Svend Tveskæg også Norges overherre.

Svend Tveskægs søster giftede sig med vikingehøvdingen Pallig, som senere trådte i den engelske kong Ethelreds tjeneste. I 1002 beordrede kong Ethelred alle daner og deres efterkommere i England dræbt i fortvivlelse over sin egen manglende evne til at dæmme op for de stadige vikingeangreb, og både Pallig og Svends søster Gunhild Haraldsdatter var blandt de dræbte. I 1003-1004 angreb Svend Tveskæg England og opkrævede enorme pengebeløb, den såkaldte Danegæld.

I år 1013 var den nu midaldrende Svend Tveskæg selv og hans næstældste søn Knud med om bord, da en vældig flåde krydsede Nordsøen, og denne gang var det med erobring for øje. London forskansede sig, og englænderne synger stadig "London Bridge is falling down" om den dag, da londonerne brændte og ødelagde broen over Themsen for at hindre vikingernes fremrykning.

Svends hær trak sig tilbage fra London med tab, men Svend Tveskæg var en blændende militærstrateg, og i stedet for at bruge unødige kræfter på London lod han sig næsten uden modstand kongehylde rundt omkring i landet, både nord, vest og syd for London. Til slut var London alene tilbage, en ø omgivet af et land, som helt og aldeles havde overgivet sig.

Kong Ethelred gav op og flygtede til Normandiet, hvor hans familie allerede opholdt sig, og ved juletid 1013 valgte det engelske rigsråd klogelig Svend Tveskæg til konge af England. Svend døde den 3. februar 1014 i grevskabet Lincoln formentlig af et slagtilfælde. Hans fødselsår kendes ikke, men han var formentlig midt i 50'erne, da han døde.

Svend Tveskæg blev først begravet i York Minster, men senere overførtes hans lig til Roskilde Domkirke, hvor han i dag hviler på en ukendt plads under kirken sammen med sin far Harald.

Tilnavnet tyder på at Svend delte sit fuldskæg på midten, en skik der var på højeste mode i England på dette tidspunkt og kan ses på engelske mønter.

I 2015 blev der fremsat den formodning, at Svend Tveskæg muligvis døde af Brugadas syndrom[1].

Anetavle[redigér | redigér wikikode]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hardeknud
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gorm den Gamle
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harald Blåtand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harald ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thyra Dannebod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svend Tveskæg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gunhild ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Konge af Danmark
986/87-1014

Konge af England
1013 - 1014
Efterfølgende:
Harald Blåtand
(958986/87)
Ethelred 2. den Rådvilde
(9781013)
Harald 2.
(10141018
Ethelred 2. den Rådvilde
(10141016)