Spring til indhold

Sydjylland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grænsen mellem Sydjylland (nord for den røde linje) og Sønderjylland (syd for linjen).
Kort over Syd- og Sønderjylland

Sydjylland er et område i Jylland nord for Kongeåen[1] og syd for grænsen mellem Region Syddanmark og Region Midtjylland.[2][3] Området svarer til det tidligere Ribe Amt, hele eller dele af det tidligere Vejle Amt, samt de nordøstlige sogne[4] i Sønderjyllands Amt.

Efter Kommunalreformen i 2007 benyttes betegnelsen nogle gange ensbetydende med Sydjyllands Storkreds, alså den jyske del af Region Syddanmark.

Sydjylland forveksles ofte med Sønderjylland, fordi navnene ligger tæt op ad hinanden. En indbygger i denne del af Jylland kaldes en sydjyde og er ligesom betegnelsen midtjyde (men i modsætning til sønderjyde) ikke en egentlig sproglig og kulturel identitet. Befolkningen i Sydjylland er kulturelt og sprogligt mest beslægtet med vestjyderne, dog med et mindre islæt af østjysk, især i Trekantområdet.


Som eksempler på byer i Sydjylland kan nævnes Vejle, Kolding, Fredericia, Sønder Omme, Thyregod, Give, Billund, Grindsted, Vorbasse, Brørup, Vejen, Egtved og Vamdrup. Byer i Varde Kommune og Esbjerg Kommune regnes også for sydjyske, men benævnes oftest som beliggende i Sydvestjylland.

Sammen med de sønderjyske landsdele kaldes hele den sydlige del af Jylland for Syd- og Sønderjylland. "Sønderjylland" dækker derimod udelukkende det meste af det tidligere Sønderjyllands Amt og fra ældre tid også Sydslesvig ned til Ejderen.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sydjylland inkluderer ligeledes Ribe-området, der er beliggende syd for Kongeåen.
  2. ^ Den Store Danske, lex.dk/Sydjylland
  3. ^ sydjysk - Ordbog over det danske sprog
  4. ^ I det nu nedlagte Sønderjyllands Amt, drejer det sig om sognene: Hejls, Taps og Vejstrup. Disse sogne lå nord for den dansk-tyske grænse fra 1864-1920 og er derfor ikke sønderjyske.
Kommuner i Region SyddanmarkSpire
Denne artikel om geografi i Region Syddanmark er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi