Sydjylland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sydjylland er den sydlige del af Nørrejylland[kilde mangler]. Området svarer til det tidligere Ribe Amt, hele eller dele af det tidligere Vejle Amt, samt de nordøstlige sogne[1] i Sønderjyllands Amt. Sydjylland forveksles ofte med Sønderjylland, fordi navnene ligger tæt op ad hinanden. En indbygger i denne del af Jylland kaldes en sydjyde og er ligesom betegnelsen midtjyde (men i modsætning til sønderjyde) ikke en egentlig sproglig og kulturel identitet. Befolkningen i Sydjylland er kulturelt og sprogligt mest beslægtet med vestjyderne, dog med et mindre islæt af østjysk, især i Trekantområdet.

Efter Kommunalreformen i 2007 benyttes betegnelsen nogle gange ensbetydende med Sydjyllands Storkreds, alså den jyske del af Region Syddanmark.

Som eksempler på byer i Sydjylland kan nævnes Vejle, Kolding, Fredericia, Sønder Omme, Thyregod, Give, Billund, Grindsted, Vorbasse, Brørup, Vejen, Egtved og Vamdrup. Byer i Varde Kommune og Esbjerg Kommune regnes også for sydjyske, men benævnes oftest som beliggende i Sydvestjylland.

Sammen med de sønderjyske landsdele kaldes hele den sydlige del af Jylland for Syd- og Sønderjylland. "Sønderjylland" dækker derimod udelukkende det meste af det tidligere Sønderjyllands Amt og fra ældre tid også Sydslesvig ned til Ejderen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ I det nu nedlagte Sønderjyllands Amt, drejer det sig om sognene: Hejls, Taps og Vejstrup. Disse sogne lå nord for den dansk-tyske grænse fra 1864-1920 og er derfor ikke sønderjyske.
Kommuner i Region SyddanmarkStub
Denne artikel om geografi i Region Syddanmark er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi