Midtjylland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Midtjylland er et ikke nærmere afgrænset område i det indre af Jylland, omkring og vest for den jyske højderyg. Det varierer hvad man regner med til Midtjylland, men som regel omfatter det Herning, Ikast, Brande, Bjerringbro, Viborg, Skive og oftest Silkeborg i øst, somme tider også yderpunkter som Grindsted, Billund og Give i syd, og Holstebro i nordvest. Midtjylland overlapper i stort omfang med Vestjylland, en mindre del med Østjylland, og udkanterne evt. med Nordvestjylland og Sydjylland.

Begrebet er af nyere dato, da man for nogle få årtier siden hellere delte Jylland op i det traditionelle Øst- og Vestjylland (foruden Nordjylland og Sønderjylland). Størstedelen af det som i dag kaldes Midtjylland er egentlig det traditionelle vestjyske kultur- og dialektområde, hvor indbyggerne er vestjyder, således Herning, Skive, Ikast og Brande. Derimod indgår Silkeborg og de andre egne øst for det jyske vandskel, der omtrent følger hovedvej 13, traditionelt i det østjyske kulturområde.

En ny betydning af Midtjylland er hele området mellem Nordjylland og Sydjylland, svarende nogenlunde til Region Midtjylland.

MidtjyllandStub
Denne artikel om geografi i Region Midtjylland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Dansk geografi